Zašto koristiti kokosovo ulje za kuhanje?

Zašto koristiti kokosovo ulje za kuhanje?

Kokosov orah je općenito omiljena namirnica koja se može nabaviti u najrazličitijim oblicima. Od 

Kokosovo je ulje u tropskim predjelima jedno od najstarijih i najzdravijih ulja koja su se koristila u prehrani. Primjena mu je svestrana, no jedno vrijeme nije bilo popularno jer se smatralo da zbog visokog udjela zasićenih masnoća nije dobro za zdravlje. 

Zdravi recept cvjetača s kokosovim uljem i kurkumom

Ipak, novija istraživanja i naučne spoznaje ipak su pokazale velike vrijednosti ovoga ulja. Prirodne zasićene masnoće potrebne su tijelu za normalno funkcioniranje i nisu štetne – za razliku od industrijskih masnoća koje mogu biti opasne i trebalo bi ih izbjegavati.

 

Kokosovo ulje je brzi izvor energije i ubrzava metabolizam

 

Kokosovo ulje zapravo je visokovrijedna namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer za ljudsko zdravlje ima brojne koristi. 

Glavni visokovrijedni sastojci su laurinska i kaprilna kiselina koje su zaslužne za brojna ljekovita svojstva ovoga ulja.

Kokosovo ulje u većem pakiranju u Encian web shopu

Laurinska kiselina nalazi se još samo u majčinome mlijeku i ima izrazita zaštitna svojstva. 

Kokosovo ulje je zasitno, izvrstan je i brz izvor energije i ubrzava metabolizam. Ne utječe na razine šećera u krvi i izlučivanje inzulina, pa u prehrani mnogo pogodnije od korištenja ugljikohidrata, što je ujedno i velika prednost za sve osobe koje žele ukloniti suvišak kilograma, kao i dijabetičare.

Zdravi recept smoothie s ananasom i kokosovim uljem

 

Kokosovo ulje jača imunološki i probavni sustav

 

Kod probave poboljšava apsorpciju nekih hranjivih tvari, osobito na vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K), ali minerale poput kalcija, magnezija i željeza. 

Kokosovo ulje snaži imunološki sustav, potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, djeluje protiv raznih infekcija (bakterijskih, gljivičnih i virusnih), neutralizira štetne tvari u organizmu, ublažava probavne tegobe (nadutost, zatvor i hemoroide) te snaži sluznicu crijeva. Može povisiti razine dobroga kolesterola.

Zdravi recept salata od kvinoje s kokosovim uljem

 

Kokosovo ulje jača kožu, kosu i nokte h2

 

Snažno antioksidativno djelovanje odnosi se na vanjsku i unutarnju primjenu. 

Poznata su blagotvorna svojstva kokosova ulja na kosu, kožu i nokte (za njegu i protiv starenja). Koristi se kod raznih tegoba (ozljede, opekotine, osipi, ekcemi, akne, herpes, gljivice…), za njegu usana i usne šupljine… 

Služi i za masažu jer ublažava bolove i otekline zglobova te ubode insekata. Popis korisnih svojstava gotovo je nepregledan, stoga je kokosovo ulje više nego korisno uvijek imati pri ruci u kulinarstvu, njezi tijela i u terapeutske svrhe.

 

Kako znati koje kokosovo ulje kupiti?

 

Treba pripaziti koje ulje kupujemo jer se ponekad može desiti da kokosovo ulje namijenjeno za vanjsku primjenu može sadržavati i neke druge sastojke i kao takvo se ne smije koristiti u prehrani. 

Kvalitetno ulje je ugodnoga, blagoga i nježnoga mirisa po kokosu. Snažan i pomalo odbojan miris može biti pokazatelj nečistog ulja, ali i procesa kvarenja (užeglosti).

Kokosovo ulje BIO 100% čisto u Encian web shopu

Kako bismo bili sigurni da smo kupili kvalitetan proizvod, dobar pokazatelj je boja: kokosovo ulje u krutome stanju mora biti bijelo. Inače nije posve čisto (može imati primjese nekog drugog ulja), a u nekim slučajevima može sadržati plijesni.

 

Kako čuvati kokosovo ulje?

 

Kokosovo ulje se pri temperaturama ispod 23 do 25°C nalazi u krutome stanju, iznad toga se otapa i postaje ulje. Stoga se ponekad koriste nazivi kokosovo ulje ili kokosova mast, ovisno u kojemu se stanju nalazi. 

Možemo ga čuvati u hladnjaku, ali i na sobnoj temperaturi – jer je razmekšano i jednostavnije za primjenu. Za razliku od mnogih drugih vrsta ulja uglavnom ima dulji rok trajanja i ne zahtjeva posebno čuvanje.

Zdravi recept kuglof s bananama, cimetom i kokosovim uljem

Kuhanje s kokosovim uljem je jednostavno. Koristimo ga kao bilo koju drugu masnoću. Osim u egzotičnim receptima tropskih krajeva, pristajat će i uz sve naše uobičajene namirnice – slane i slatke. 

 • Sirovo ulje pogodno je za:
 • izradu zdravih namaza, krema i majoneza, 
 • kao dodatak u kolače, torte, kekse, razne deserte, 
 • kao dodatak u frapee i smoothije. 

Možemo ga upotrijebiti u krutome stanju ili, kako smo već spomenuli i u tekućemu. 

Pogodno je za sve vrste prženja, pečenja, pirjanja i kuhanja jer je termostabilno te se pri višim temperaturama (primjerice kod prženja) ne stvaraju štetni, kancerogeni spojevi. Stoga se smatra jednim od najkvalitetnijih biljnih ulja.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira