Kako izabrati kvalitetno kokosovo ulje?

Kako izabrati kvalitetno kokosovo ulje?

   Već se dulje vrijeme govori o važnosti kvalitetnih masnoća u prehrani. Među mnogima od njih istaknut ćemo kokosovo ulje koje ima mnogobrojne dobrobiti na čitavi organizam i kod niza zdravstvenih tegoba koje su dokazane i u znanstvenim studijama. Zbog toga se iznimno cijeni kao namirnica koja bi trebala biti uključena u zdravu prehranu, a također je izvrsna za njegu kože te kao pomoć kod mnogih kožnih bolesti i tegoba.

Kvalitetno kokosovo ulje mora zadovoljavati nekoliko temeljnih kriterija, osobito koristimo li ga u terapeutske svrhe. Pri odabiru ulja najprije trebamo obratiti pozornost na naziv, oznake, certifikate i opis na ambalaži. Prije svega važno je da potječe iz organskoga uzgoja (tada ne sadrži ostatke pesticida kao ono iz konvencionalnog uzgoja). Na sreću, kokosove palme nisu genetski modificirane biljke, pa kokosova ulja nose oznaku „bez GMO“ (GMO free).

Veoma je važan postupak kojim se dobiva ulje. Ono mora biti hladno tiješteno (prešano) u posebnim, kontroliranim uvjetima jer takvo ulje ima najviše korisnih svojstava, što ćemo prepoznati prema nazivu djevičansko i ekstra djevičansko. Za razliku od maslinova ulja, kod kokosovog ulja u ova dva naziva uglavnom nema razlike i ne može se reći da je jedno bolje od drugoga.

Primijetit ćemo i dosta velike razlike u cijeni – razne jeftine inačice vjerojatno nisu iz organskog uzgoja i nisu hladno tiještene (nerijetko su rafinirane) što uvelike umanjuje vrijednost ulja. Za kuhanje se može koristiti kvalitetno kokosovo ulje bez mirisa (također bi trebalo biti iz organskog uzgoja), jer u nekim jelima možda nam neće odgovarati miris kokosa, no u terapeutske svrhe ipak odabiremo ono s mirisom, najbolje kvalitete.

            Trebamo odabrati ulje koje se nalazi u staklenoj ambalaži. Ona je mnogo zdravija od plastične iz koje se u ulje mogu otpuštati štetni spojevi, a samo ulje poprimiti neugodan miris plastike. U staklenim posudama ulje bolje zadržava svoja temeljna svojstva, nutritivne vrijednosti, okus i miris.

Ulje na temperaturi ispod 240C nalazi se u krutome stanju, pa se ponekad naziva kokosova mast.  Kokosovo ulje može dosta dugo stajati da ne užegne. Najbolje je držati ga sobnoj temperaturi i pridržavati s preporučenog roka trajanja. Užeglo ulje lako se prepoznaje po promijenjenome, neugodnome mirisu.

Gdje kupiti kokosovo ulje? Kvalitetno kokosovo ulje najčešće ćemo ga pronaći u trgovinama zdrave hrane. Preporučujem Encian bio kokosovo ulje, 100% čisto ulje dobiveno bez primjene kemikalija, pogodno za prehranu i njegu kože. 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

  • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
  • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
  • Slika za inovativnostInovativnost
  • Etično poslovanje
     
  • Briga o planetu
    godišnje proizvedemo
    30.000kW
    iz vlastite solarne elektrane
  • Inovativnost
    godišnje recikliramo
    7.500kg
    papira