5 razloga zašto je himalajska sol bolja od kuhinjske soli

5 razloga zašto je himalajska sol bolja od kuhinjske soli

Sol je bitan sastojak u našem svakodnevnom životu, dodaje okus i poboljšava okus raznih jela.

Dok je obična kuhinjska sol stoljećima glavna namirnica, himalajska sol postaje sve popularnija zbog svojih jedinstvenih svojstava i potencijalnih zdravstvenih koristi.

Mnogo se koristi i morska sol koja je manje obrađena. Sve vrste soli  zapravo su u osnovi spoj natrijev klorid, a ovisno o kojoj se vrsti radi, u različitim količinama mogu sadržavati i neke druge minerale. Himalajska sol je po tome jedinstvena jer je njezin sastav najbogatiji.  

Dobivena iz drevnih rudnika soli u području Himalaja, ova sol ružičaste boje poznata je po svom posebnom okusu i sastavu bogatom mineralima.

U ovom blogu istražit ćemo pet razloga zašto se himalajska sol ističe kao bolji izbor u odnosu na običnu kuhinjsku sol.

Himalajska sol u velikom pakiranju - samo u Encian web shopu

 

Postoji najmanje pet prednosti zbog kojih je himalajska sol bolja od obične kuhinjske soli.

 

1. Prirodna i nerafinirana

Himalajska sol je prirodna kamena sol koja se smatra najčišćom vrstom soli na svijetu.

Jedna od ključnih prednosti himalajske soli je njezina prirodnost i nerafiniranost. Za razliku od obične kuhinjske soli, koja prolazi proces rafiniranja koji uključuje uklanjanje nečistoća i esencijalnih minerala, himalajska sol se ručno vadi i ostavlja u svom najčišćem obliku.

To znači da zadržava više svojih prirodnih minerala, uključujući elemente u tragovima poput magnezija, kalija i kalcija. Ovi minerali ne samo da doprinose jedinstvenom okusu himalajske soli, već nude i potencijalne zdravstvene prednosti.

Encian himalajska sol potječe iz područja Salt Range u Pakistanu (blizina Himalaja). Kod pripreme za tržište ne dodaju joj se nikakvi aditivi, a protiv stvaranja grudica dodatno se prosijava te se ne primjenjuju nikakvi štetni postupci kao kod mnogih rafiniranih oblika soli, pri čemu se nerijetko gube vrijedni mikroelementi.

Encianov zdrav recept - varivo od leće s himalajskom soli

 

2. Himalajska sol je bogata mineralnim tvarima

 

Većini vrsta soli glavni sastojci su natrij i klor

Himalajska sol je poznata po svom impresivnom mineralnom profilu, koji sadrži više od 80 minerala u tragovima i elemenata koji su vitalni za ljudsko tijelo.

Za razliku od morske, pa i drugih vrsta soli, himalajsku sol krasi čak ukupno 84 vrste minerala, koji su važni za normalno funkcioniranje ljudskoga organizma. 

To se osobito odnosi na razne mikroelemente koje većinom namirnica rijetko unosimo u organizam. Također, za razliku od drugih vrsta soli himalajska sol sadrži više kalija, kalcija, magnezija i željeza, a manje natrija.

Vjeruje se da ovi minerali podržavaju različite tjelesne funkcije, uključujući održavanje pravilne pH ravnoteže, pospješuju hidrataciju i pomažu u apsorpciji hranjivih tvari.

Obična kuhinjska sol, s druge strane, često je lišena tih vrijednih minerala tijekom procesa rafiniranja. Koristeći himalajsku sol u svojim kulinarskim pothvatima, možete povećati nutritivnu vrijednost svojih jela.

 

3. Niži sadržaj natrija

 

Pretjerana konzumacija natrija velika je briga za mnoge pojedince. Iako je sol važan dio naše prehrane, ključno ju je konzumirati umjereno.

Himalajska sol nudi potencijalnu prednost u odnosu na običnu kuhinjsku sol u tom pogledu. Zbog svoje krupnije veličine kristala, himalajska sol ima niži sadržaj natrija po volumenu u usporedbi sa sitno mljevenom kuhinjskom soli.

To znači da možete postići istu razinu slanoće s manje stvarne soli, smanjujući ukupni unos natrija.

Encianov zdravi recept - vege burger s himalajskom soli

Za razliku od morske soli koja potiče dehidraciju organizma, himalajska sol nema takvo djelovanje, već unesena zajedno s tekućinom brže hidratizira organizam. Tako kod većih tjelesnih napora i gubitka tekućine (osobito kod sportaša) himalajska sol otopljena u vodi veoma brzo nadomješta izgubljene elektrolite. Nema toliko negativan utjecaj na povišeni krvni tlak, jer sadrži manje natrija od drugih vrsta soli.


 

4. Poboljšani okus i svestranost u primjeni kod raznovrsnih jela

 

Himalajska sol raznih je nijansi ružičaste boje, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja okusa, veoma je dekorativna. 

Himalajska sol sitna u Encian web shopu

Okus joj je blag i nenametljiv i pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala, preporučuje se i kao dodatak u zdrave napitke od voća i povrća (smoothije).  

Encianov zdravi recept: Muffini s jabukama i šlagom od kokosa

Himalajska sol cijenjena je zbog svog jedinstvenog okusa, koji je blaži i manje oštar od obične kuhinjske soli. Njegov delikatan okus može podići okuse vaših jela, a da ih ne nadjača.

Osim toga, krupnija veličina kristala himalajske soli čini je idealnim izborom za razne metode kuhanja. Možete ga koristiti i kao završnu sol za posipanje salata, voća ili povrća na grillu za divan nalet okusa i teksture.

 

5. Himalajska sol može se koristiti na razne načine

 

Osim za jelo, korisna je za:

 • inhalacije kod tegoba s dišnim organima: osobito kod astme, bronhitisa i poteškoća sa sinusima,
 • piling kože
 • tretmane vlasišta kose (sitna sol) 
 • tretman cijelog tijela: u obliku kupki za noge, ali i za cijelo tijelo (krupna sol). 
 • himalajska lampa: otpušta negativne ione koji čiste zrak i stvara ugodan ugođaj u prostoru.

Minerali se upijaju preko kože i veoma brzo ulaze u organizam.

Krupna himalajska sol u Encian web shopu

Dok je obična kuhinjska sol dugo bila glavna namirnica u kuhinji, himalajska sol nudi nekoliko prednosti koje je čine vrhunskim izborom. Njegova prirodnost i nerafiniranost, bogat sadržaj minerala, niža razina natrija, poboljšani okus i održivi izvori pridonose njegovoj privlačnosti.

Uključivanjem himalajske soli u svoje kulinarske avanture, ne samo da poboljšavate okus svojih jela, već i potencijalno imate koristi od njezinih minerala u tragovima. Pa zašto ne biste isprobali ovaj ružičasti dragulj i otkrili novi svijet okusa i zdravlja u svojoj kuhinji?

Cijena himalajske soli na tržištu može biti različita, a ponajviše varira o njezinome podrijetlu i garanciji čistoće. Encian himalajska sol postoji u dvije varijante: 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira