Proteinske plocice (cokoladice): kada i zašto ih jesti?

Proteinske plocice (cokoladice): kada i zašto ih jesti?

U današnje je vrijeme preskakanje obroka poprilično uobičajena stvar. Najčešće se žalimo na nedostatak vremena, pa ako se to suviše često ponavlja – postaje lošom navikom. Zbog preskakanja obroka nerijetko glavni obrok postaje večera, jer navečer napokon možemo predahnuti i jesti u miru. No to ima i posljedice; zbog preskakanja obroka i međuobroka tijekom dana večera je često preobilna i to negativno utječe na naše zdravlje: kvaliteta sna je lošija, a s vremenom dolazi do nakupljanja suviška kilograma.

 

Uvijek trebamo imati na umu da nije dobro većinu dana gladovati. Svakako sa sobom (na posao, put, školu, trening…) trebamo ponijeti neki obrok. Proteinske pločice idealno su rješenje. Ne zauzimaju mnogo prostora, pa ih možemo spremiti u svaku torbu ili džep.

 

Zašto jesti proteinske pločice?

 

Proteinske pločice sve su popularnije i često se koriste kao međuobrok, ali i manji obrok. Da bismo utažili glad, često je dovoljna samo jedna ukusna i hranjiva pločica. Stoga se često naziva i zdrava čokoladica. U nekoliko zalogaja naše će tijelo dobiti proteine i druge nutrijente (ovisno o vrsti pločice). Tako dobro može poslužiti kao slastica, ali i koristan, funkcionalan obrok.

 

Glavni sastojak ovih pločica su proteini. To su makronutrijenti bez kojih naš organizam ne može funkcionirati. Moramo ih unositi hranom, jer ih ne može sam sintetizirati. Kod probave, proteini se razgrađuju na svoje građevne elemente – aminokiseliene. Njih organizam potom koristi za rad i održavanje mišića te svih organa i organskih sustava. Proteini su ključni za stvaranje krvi, vezivnih tkiva, antitijela, enzima, kože, kose… Stoga je iznimno važno da nam obroci sadrže proteine.

 

Proteinske pločice nam uvijek mogu biti nadohvat ruke što je veoma važno u užurbanome načinu života – kada nemamo vremena u miru pojesti normalan obrok. Za njima možemo posegnuti u bilo kojim dijelu dana – od doručka do večere. Veoma su prikladne za osobe koje se bave sportom ili intenzivnim vježbanjem jer se njima brzo i jednostavno može povratiti snaga.

 

 

Zdrave slastice

 

U pauzama posla ili treninga dobro će nam doći slani ili slatki međuobrok. Često ćemo posegnuti za nečim slatkim, no vjerojatno smo svjesni činjenice da pretjerano uživanje u slatkišima nije dobro za zdravlje jer itekako mogu potaknuti nakupljanje suviška kilograma te pospješiti nastanak karijesa, dijabetesa i mnogih drugih kroničnih bolesti… Tako koliko god voljeli slastice, znamo da u njihovome uživanju moramo biti umjereni što uvijek nije jednostavno jer je pri kupovini teško odoljeti najrazličitijim napastima. Stoga bismo uvijek trebali svjesno odabirati zdravije inačice slastica.

 

Nažalost, mnoge proteinske pločice sadrže malo proteina i mnogo ugljikohidrata, osobito šećera. Za zaslađivanje se nerijetko koriste nezdravi zaslađivači kao što su visokofruktozni kukuruzni sirup, fruktozno-glukozni sirup ili izoglukoza koji povećavaju opasnost od debljanja, dijabetesa i nastanka masne jetre. Takve pločice ponekad mogu sadržati razne aditive (umjetne zaslađivače, konzervanse, boje, arome…), pa od takvoga obroka možemo ima više štete nego koristi.

 

Stoga pri kupnji uvijek trebamo pročitati deklaraciju i provjeriti sastav. Izvori proteina u pločicama mogu biti različiti: mliječni proteini (jogurt u prahu, mlijeko, kazein, sirutka), jaja (bjelanjci) i biljni proteini (soja, grašak, smeđa riža, orašasti plodovi i sjemenke). Usto, poželjno je da sadrže vitamine i minerale koji će nam pomoći da se riješimo umora i osjećamo poletnije. Svakako trebamo pripaziti da proteinske pločice nemaju mnogo dodanoga šećera.

 

 

Proteinske pločice za dobru liniju

 

Kvalitetne proteinske pločice su zbog visokoga udjela proteina i prehrambenih vlakana zasitne i pomoći će nam da se ne prejedamo, što je korisno i kada želimo izgubiti suvišak kilograma. Ugljikohidrati u pločicama pružit će nam energiju, a dodatak važnih vitamina i minerala organizmu pružaju dodatnu energiju i pomažu protiv umora što je važno jer redukcijske dijete nerijetko iscrpljuju organizam.

Isto tako kada na zdrav način trebamo dobiti na težini, trebamo težiti na dobivanju mišićne mase, a manje masnoga tkiva. Visoki udio proteina u pločicama pomoći će tijelu u izgradnji mišićne mase.

 

 

Proteinske pločice su dobar saveznik kod treninga

 

Spomenuli smo da su proteini su neophodni za izgradnju mišića. Stoga su veoma važni za sve osobe, ali osobito one koje se bave sportom, nekim treninzima ili su općenito veoma aktivne.

Proteinske pločice izvrstan su obrok kod bavljenja sportom ili vježbanja. Možemo ih konzumirati prije ili nakon treninga. Prije vježbanja će nam pružiti energiju, a nakon vježbanja proteini će pomoći u obnovi i rastu mišića.

 

 

Tekmar proteinske pločice

 

Tekmar proteinske pločice sadrže 25% proteina. Čini ih kombinacija koncentrata proteina sirutke i proteinskoga izolata soje. Probavljivost tih proteina je čak i do 90%, a to znači da će tijelo moći apsorbirati veću količinu potrebnih aminokiselina iz tih proteina. Pločice sadrže i prehrambena vlakna što je važno za dobru probavu. Usto sadrže vitamine B1, B2, B6, B12, niacin, pantotensku kiselinu, biotin, folnu kiselinu i te vitamin E i C te minerale kalcij i magnezij.

 

Tekmar proteinske pločice dolaze u tri okusa:

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pločice za žene bez šećera (Woman line)

 

Ova linija pločica prilagođena je potrebama žena. Zahvaljujući sastojcima prirodno su ukusne i slatke, pa          nemaju dodani šećer. Dobar su izvor proteina, složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, vitamina D, folne kiseline i željeza. Ne sadrže palmino ulje, umjetna bojila niti konzervanse.

 

Woman line pločice dolaze u tri različite kombinacije:

https://encian.hr/woman-line-plocica-brusnica-marelica-30g-proizvod-687/

https://encian.hr/woman-line-plocica-ljesnjak-30g-proizvod-685/

https://encian.hr/woman-line-plocica-marelica-30g-proizvod-686/

 

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/are-protein-bars-good-for-you

https://www.verywellfit.com/what-are-the-benefits-of-eating-protein-bars-2507020

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira