Pravila o privatnosti

Sukladno članku 18.a Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11 i 106/12) voditelj zbirke osobnih podataka Encian d.o.o. imenovao je službenika za zaštitu osobnih podataka.


Zadaće službenika za zaštitu osobnih podataka:

  • vodi brigu o zakonitosti obrade osobnih podataka sukladno Zakonu o zaštititi osobnih podataka i ostalih propisa koji uređuju pitanja obrade osobnih podataka
  • upozorava voditelja zbirke osobnih podataka na nužnost primjene propisa o zaštiti osobnih podataka u slučajevima planiranja i radnji koje mogu imati utjecaj na pitanja privatnosti i zaštitu osobnih podataka,
  • upoznaje sve osobe zaposlene u obradi osobnih podataka s njihovim zakonskim obvezama u svrhu zaštite osobnih podataka
  • brine o izvršavanju obveza iz članka 14. i 17. Zakona o zaštititi osobnih podataka,
  • omogućava ostvarivanje prava ispitanika iz članka 19. i 20. Zakona o zaštititi osobnih podataka,
  • surađuje s Agencijom za zaštitu osobnih podataka u vezi s provedbom nadzora nad obradom osobnih podataka.

 

Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka i njihovom korištenju na Encian web stranici u svrhu online kupovine

1. Izjavom o zaštiti osobnih podataka Encian d.o.o., Gospodarska 16b, 10 250 Lučko kao voditelj zbirke osobnih podataka utvrđuje način prikupljanja i zaštite osobnih podataka korisnika na Encian službenoj web stranici (www.encian.hr), u slučajevima kada su određeni osobni podaci potrebni za kreiranje narudžbe u svrhu online kupovine.

2. Encian se obvezuje štititi osobne podatke kupaca u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka kupca. Izuzetak su podaci koji trebaju pružateljima usluga distribucije robe s kojima Encian ima trajni ugovor i to isključivo  za ispunjavanje narudžbi, isporuku paketa, slanje zemaljske pošte i e-mail pošte. Pružatelj usluga distribucije može od kupca zatražiti na uvid njegovu osobnu iskaznicu u trenutku isporuke, a radi usluge isporuke paketa i evidencije o tome tko je preuzeo paket. Ako kupac odbije dati ove podatke, paket mu  neće biti uručen.

3. Podaci korisnika koji se prikupljaju putem registracije i/ili kreiranja narudžbe su ime i prezime, adresa stanovanja, broj telefona te e-mail adresa. 

4. Encian d.o.o. se obvezuje pružati zaštitu osobnih podataka kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima / korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza tj.dostave proizvoda kupcu. 

5. Pristup bazi kupaca s osobim podacima Enciana d.o.o., ima i tvrtka Shipshape d.o.o., specijalizirana tvrtka za izradu web trgovina. 

6. Sve narudžbe kreirane u Encian webshopu zajedno s podacima na njima brišu se u roku od 2 godine od kreiranja narudžbe.

7. Korisnik ima pravo na pristup osobnim podacima i pravo na ispravak podataka koji su o njemu prikupljeni kao i na trajno brisanje te se u tu svrhu može obratiti voditelju zbirke podataka na adresu službenika za zaštitu osobnih podataka: encian@encian.hr. 

8. Davanje osobnih podataka je odluka kupca. Ako Kupac ne pruži tražene obavezne informacije za određenu aktivnost koja ih zahtijeva, neće mu biti dopušteno uključivanje u takvu aktivnost, jer bez tih podataka aktivnost neće biti tehnički provediva.  

9. Osobne podatke kupaca u web trgovini  Encian prikuplja radi   provjere  autentičnosti kupaca koji pristupaju Internet stranici encian.hr, provođenja ugovora o kupnji robe, dostave robe Kupcu, komunikacije s kupcem te  pravnih postupaka vezanih uz realizaciju ugovora. Primjenjujemo i automatizirane procese za obradu  kako bi ponuda za Kupca bila individualnija i prilagođena potrebama kupaca. Uz to, Encian skuplja i  obrađuje osobne podatke kupaca prijavljenih u profilu kupca  u svrhu izrade personaliziranog sadržaja kroz automatizirane procese za obradu podataka.  

10. Kupac unosom svojih osobnih podataka te potvrdom (klikom) o prihvaćanju Općih uvjeta poslovanja i ove Politike privatnosti i zaštite osobnih podataka sklapa ugovorni odnos koji je temelj za kupnju proizvoda  po izboru kupca na Internet stranici www.encian.hr a koji je sadržan u Uvjetima kupnje (predugovorne obavijesti). Stoga je  obrada tih osobnih podataka zakonita jer se poduzimaju radnje na zahtjev kupca radi realizacije kupnje proizvoda po narudžbi kupca. 

11. Prihvaćanjem ove Politike privatnosti klikom, prilikom registracije kupca odnosno prijavom na Internet stranici www.encian.hr  Kupac   potvrđuje da je pročitao, razumio i da se slaže sa obradom osobnih podataka kako ih ova Izjava utvrđuje.  Po pitanju zaštite osobnih podataka  u procesu plaćanja kreditnim i debitnim karticama, molimo da posjetite https://encian.hr/kako-kupovati/sigurna-kupovina-i-privatnost/
Prihvaćanjem ove Politike privatnosti i zaštite osobnih podataka pri registraciji za kupovinu u web trgovini, kupac daje privolu i prihvaća i uvjete zaštite osobnih podataka kod kupovine navedene na toj stranici.  
 

Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka i njihovom korištenju prilikom prijave na newsletter

1. Izjavom o zaštiti osobnih podataka Encian d.o.o., Gospodarska 16b, 10 250 Lučko kao voditelj zbirke osobnih podataka utvrđuje način prikupljanja i zaštite osobnih podataka korisnika na Encian službenoj web stranici (www.encian.hr), u slučajevima kada su određeni osobni podaci potrebni u prijavi za primanje obavijesti o proizvodima i prilikama (newslettera). 

2. Mail adrese korisnika prikupljaju se na dobrovoljnoj osnovi i uz pristanak korisnika stranice. 

3. Korisnik ima pravo u svako doba odustati od dane privole i zatražiti prestanak daljnje obrade njegovih osobnih podataka.

4. Pristup newsletter bazi s osobnim podacima osim Enciana d.o.o., ima i tvrtka Shipshape d.o.o., specijalizirana tvrtka za izradu web trgovina.

5. Djelatnici Encian d.o.o. i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti te se podaci od kupaca ili pretplatnika na newsletter, ne smiju proslijeđivati trećim osobama. 

6. U svrhu zaštite osobnih podataka voditelj zbirke podataka poduzima tehničke, kadrovske i organizacijske mjere zaštite osobnih podataka koje su potrebne da bi se osobni podaci zaštitili od slučajnog gubitka ili uništenja i od nedopuštenog pristupa, nedopuštene promjene, nedopuštenog objavljivanja i svake druge zlouporabe, a osobe koje su zaposlene u obradi podataka, obvezne su sa takvim podacima postupati pažljivo, čuvajući njihovu povjerljivost.

7. Korisnik koji se prijavljuje za primanje obavijesti o proizvodima i prilikama unosom svojih podataka na Internet stranici  www.encian.hr te dvostrukom potvrdom ispravnosti mail adrese, daje privolu za obradu svojih osobnih podataka. 

8. Encian d.o.o. pruža kupcima mogućnost ispravka osobnih podataka korisnika kao i trajno brisanje prijavljene mail adrese za primanje newslettera. U tom slučaju, svi prikupljeni podaci uključujući povijest kreiranih narudžbi trajno se brišu iz sustava. Za navedene radnje korisnik se može obratiti voditelju zbirke podataka na adresu službenika za zaštitu osobnih podataka: encian@encian.hr

9. Davanje osobnih podataka je odluka korisnika. Ako korisnik  ne pruži tražene obavezne informacije za određenu aktivnost koja ih zahtijeva, neće mu biti dopušteno uključivanje u takvu aktivnost, jer bez tih podataka aktivnost neće biti tehnički provediva.  

10. Osobne podatke  primatelja obavijesti o proizvodima i prilikama Encian prikuplja  u svrhu slanja obavijesti, poziva na sudjelovanje u nagradnim natječajima putem e-maila, društvenih mreža ili drugih komunikacijskih kanala na koje se je korisnik prethodno prijavio, a u cilju individualnog primanja obavijesti te istraživanja tržišta te poboljšanja kvalitete usluga.  
 

Izjava o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka putem društvenih mreža, drugih internet servisa i njihovom korištenju

1. Korisnici se mogu prijaviti i registrirati preko vlastitih računa s društvenih mreža Facebook, Twitter i Youtube. Također dijeljenje oglasa na tim društvenim mrežama postavlja kolačiće. 

2. Prikupljeni podaci korisnika u organiziranim, nagradnim natječajima na društvenim mrežama Facebook (Encian/Esencia/Superfoodie) i Instagram (Encian) ne smiju se iskorištavati u marketinške svrhe bez privole korisnika niti se smiju proslijeđivati trećim osobama. 

3. Svi podaci o korisnicima strogo se čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla te dostavnoj službi u svrhu obavljanja usluge dostave nagrade.

4. Web stranice  www.encian.hr koristi i servise Mailchimp te  ZenDesk live chat. u svrhu distribucije obavijesti o proizvodima i prilikama te pružanja podrške korisnicima. 

5. Naša web stranica koristi Google Analytics, uslugu web analize koju pruža Google, Inc. ("Google"). Informacije koje generira kolačić o vašem korištenju naše web stranice (uključujući vašu IP adresu) bit će prenesene na Google i pohranjene na poslužiteljima u Republici Irskoj gdje će se čuvati najduže 26 mjeseci nakon čega će biti izbrisani. Google će koristiti te informacije u svrhu vrednovanja vašeg korištenja naše web stranice, sastavljanjem izvješća o aktivnostima na web stranici za operatore web mjesta i pružanjem drugih usluga vezanih uz aktivnost web stranica i korištenje interneta. Google također može prenijeti te podatke trećim stranama, ako to zahtijeva zakon, ili ako takve treće strane obrađuju podatke u ime tvrtke Google. Google neće povezati vašu IP adresu s drugim podacima koje Google posjeduje. 

Više  internetskih stranica nudi softver za isključivanje pohranjivanja "kolačića" za različite servise. Više na:
http://www.allaboutcookies.org/
https://www.youronlinechoices.eu/

6. Automatski  se prikupljaju i podaci o  IP adresi,   datum i vrijeme pristupa na Internet stranice www.encian.hr, informacije o hardveru, softveru ili internetskom pretraživaču koji koristite kao i o operativnom sustavu vašeg računala te verziji aplikacije i vašim jezičnim postavkama. 
 

 

Politika "kolačića"

Definicija kolačića

Kolačić je informacija spremljena na računalo od strane web stranice koju posjetite. Uobičajeno je da sprema vaše postavke i postavke za web-stranicu, kao što su na primjer preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web-stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže personalizirane informacije.Kolačići mogu spremati širok raspon informacija, uključujući osobne informacije (kao što je osobno ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako se to izričito omogući jer web-stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im niste dali/la i ne mogu pristupiti drugim datotekama na vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive korisnicima. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da samostalno izaberete hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti te zatim automatski obrisati pri zatvaranju internetskog preglednika spremljene kolačiće i ostale postavke.Uređivanjem postavki kolačića odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na svojem računalu. Upravljanje i podešavanje postavkama kolačića, kao što smo spomenuli, može se napraviti u internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, kliknite na ime internetskog preglednika koji koristite. Neke postavke mogu ovisiti i o uređaju kojim pristupate internetu (stolno računalo, tablet ili mobitel) i nisu sve dostupne na hrvatskome jeziku.Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web-stranicama .

Vrste kolačića 

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Koristimo ih da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na  www.encian.hr
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su korisničko ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, a neki čak i godinama. Trajne kolačiće koristimo za funkcionalnosti poput „pamćenja“ da je korisnik prijavljen na stranici, što vama kao registriranom korisniku olakšava korištenje. Također koristimo trajne kolačiće kako bismo bolje razumjeli navike korisnika i sukladno tome poboljšali stranicu prema korisničkim načinima korištenja. Ova informacija je anonimna - ne vidimo individualne podatke korisnika.
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti privremeni ili stalni. Pomoću njih web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Koristimo nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju kao i dijeljenje istoga s drugim internetskim servisima.

Kolačići treće strane dolaze sa sadržaja drugih web-mjesta, na primjer reklame, koje se nalaze na web-mjestu koje trenutno gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
 

Izmjena Politike privatnosti  

Ovu Politiku privatnosti i uvjete korištenja osobnih podataka Encian može izmijeniti u bilo kojem trenutku objavljivanjem izmijenjenog teksta Politike privatnosti na Internet stranici www.encian.hr  a stupa na snagu odmah. 

Nastavak uporabe Internetske stranice www.encian.hr od strane kupca  i primatelj  obavijesti o proizvodima i prilikama nakon stupanja na snagu izmjena, podrazumijeva da ih kupac i primatelj obavijesti  potvrđuje i prihvaća izmijenjenu Politiku privatnosti i uvjeti korištenja osobnih podataka. 

Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na mail encian@encian.hr ili na broj telefona 01/6531-434