Top 5 zamjena za šećer: kako slastice učiniti finima, ali i zdravima?

Top 5 zamjena za šećer: kako slastice učiniti finima, ali i zdravima?

Uffff, taj šećer… Toliko je neodoljiv da bez njega teško možemo zamisliti ukusne obroke. 

Često nas proganja grižnja savjesti jer šećer nije na glasu kao zdrava i korisna namirnica. 

Osim u kolačima, tortama, keksima, pecivima, sladoledima i ostalim slasticama, šećer je sastojak i mnogih industrijski obrađenih namirnica i hrane za koju ne bismo niti pomislili da je sadrži – poput primjerice slanih jela. 

Prirodno ga sadrže i mnoge druge namirnice: ponajviše žitarice, voće i korjenasto povrće. Tako šećer vjerojatno konzumiramo više nego što smo toga i svjesni.

Uobičajeni šećer koji se konzumira je bijeli, rafinirani šećer proizveden od šećerne repe ili trske, s mnogo kalorija i visokim glikemijskim indeksom. On vrlo brzo ulazi u krvotok, potiče izlučivanje inzulina i pojačava osjećaj gladi. Mnoge osobe će zbog toga biti sklone debljanju. 

Poznato je da bijeli šećer ima mnogo kalorija i visoki glikemijski indeks, a njegovo konzumiranje povećava opasnost od:

 • razvoja karijesa, 
 • pretilosti, 
 • srčano krvožilnih bolesti, 
 • dijabetesa, pa čak i
 • raka. 

Šećer potiče apetit, ali i upalne procese u organizmu. Usto, stvara i ovisnost.

 

Šećer: Kako se obuzdati i promijeniti prehranu?

 

Ukusna, zdrava prehrana bez šećera može zvučati kao nešto nemoguće, ali je ipak izvedivo – i to bez neželjenih djelovanja! 

Na sreću, postoji i tzv. prirodna zamjena za šećer, u obliku raznih namirnica. One se mogu dodavati u jela, kao i uobičajeni šećer, a pri konzumiranju se ne trebamo pribojavati loših svojstava, već istinski uživati u ukusnim i zdravim obrocima

Uvijek trebamo birati prirodne zamjene za šećer, a nikada umjetne zaslađivače kao što su aspartam, ciklamat, saharin, manitol, sukraloza i mnoge druge. Za mnoge od njih dokazano je da štetno djeluju na mozak i živčani sustav, pa čak mogu uzrokovati i neke vrste zloćudnih bolesti.

 

Kako odabrati pravu zamjenu za šećer? Koje zaslađivače?

 

Pri odabiru zaslađivača trebamo voditi računa o zdravstvenome stanju organizma

Tako primjerice kod suviška kilograma ili kod osoba s dijabetesom često postoje razne dvojbe, ali i bojazni o određenim obrocima i namirnicama (naravno, zbog sadržaja šećera). 

Zdrave zamjene za šećer u Encian web shopu

Bilo da se radi o nama samima, članovima obitelji, prijateljima ili gostima, moramo osobito pažljivi pri odabiru zamjena za šećer kod dijabetičara! Oni moraju paziti na svoje razine šećera u krvi, slušati savjete liječnika i strogo se pridržavati preporuka o prehrani i/ili lijekovima. Od svih zaslađivača za njih je najprikladnija stevija

Kod ostalih, uvijek treba čitati deklaraciju i pripaziti na količinu šećera, a svakako su korisne informacije i o glikemijskome indeksu. Imajmo na umu da ovisno o proizvođaču, ista namirnica može imati različite vrijednosti.

 

Namirnice prirodno bogate šećerom

 

Prirodni šećer možemo pronaći u mnogobrojnim namirnicama, a osobito u voću. Voće je uglavnom dovoljno slatko i ne trebamo ga dodatno zaslađivati. 

Suho voće (grožđice, smokve, šljive, marelice…) izvrsno je i zdravo sladilo, a ujedno može biti i glavni sastojak slastica. Voće sadrži mnogo vrijednih tvari (vitamini, minerali, antioksidansi, vlakna…) pa je važno u prehrani, a za razliku od bijeloga šećera ne dolazi do naglih skokova šećera u krvi.

Hranu zaslađujemo umjereno jer iako su sve ove zdrave inačice svakako bolje od bijeloga šećera, s njima ne bismo trebali pretjerivati jer suviše slatkih okusa također može dodatno povećati želju za slatkim. Usto, mnogi zaslađivači mogu biti kalorični i imati razmjerno visoki glikemijski indeks, gotovo poput bijeloga šećera.

 

1. Prirodno slatki zaslađivač stevia

 

Stevija je prirodni zaslađivač i zamjena za šećer

Stevia (Stevia rebaudiana) je biljka slatkoga okusa koja ne sadrži kalorije niti uzrokuje neželjena djelovanja

Stoga je korisna za sve koji žele ukloniti suvišak kilograma te dijabetičare. 

 • Usto, korisna je za zdravlje čitavoga organizma:
 • povoljno utječe na rad štitnjače, 
 • pomaže u snižavanju razina šećera u krvi i 
 • regulira povišeni krvni tlak. 

Osušeno lišće stevije 40 puta je slađe od šećera, a njezin ekstrakt čak 200 do 400 puta! Ne sadrži kalorije, a glikemijski indeks joj je nula. Može se nabaviti u prahu, tabletama, sirupu ili kao tekućina (ekstrakt).

 

2. Kokosov šećer pogodan je i za dijabetičare

 

Šećer od kokosa potječe od biljnoga soka iz pupoljaka cvjetova kokosa. Obiluje mineralima, osobito kalijem, kalcijem, cinkom i željezom. 

Zbog niskoga glikemijskoga indeksa (35) pogodan je za dijabetičare

Šećer od kokosa u Encian web shopu

 

 3. Med je odličan izvor energije

 

Med je kaloričan no odlična je zamjena za šećer

Brojne vrste meda prije svega imaju terapeutsku ulogu jer su odavna poznata njegova ljekovita svojstva. 

Med je kaloričan i dobar je izvor energije. Unatoč tome uvijek je bolji izbor od običnoga šećera jer povoljno djeluje na imunitet, ima antibakterijska svojstva te sadrži dosta vitamina, minerala, aminokiselina, enzima i antioksidansa.

 

 4. Prirodno slatke datulje

U mnogim receptima datulje mogu poslužiti kao izvrsna zamjena za šećer, a usto jelima pružaju ugodan okus. Za razliku od običnoga šećera, datuljama obrok obogaćujemo gore spomenutim vrijednim spojevima. U receptima navedenu količinu šećera jednostavno zamijenimo istom količinom usitnjenih datulja i dobit ćemo ukusnu i mnogo zdraviju inačicu slastice.

 

5. Smeđi šećer zdraviji je od bijelog

 

Smeđi šećer se dobiva od šećerne trske. 

Za razliku od bijeloga šećera, smeđi je samo djelomično ili nije uopće rafiniran, pa zadržava dio mineralnih tvari

Iako kaloričan, bolji je izbor od bijeloga šećera. Tamniji je, aromatičniji, vlažniji te manje ili više ljepljiv, ali izvrstan za široku primjenu. Postoji više vrsta, primjerice muscovado, demerara i melasa šećer.

Fotgrafija preuzeta:  <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/christmas">Christmas photo created by azerbaijan_stockers - www.freepik.com</a>

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira