Ksilitol – korisna zamjena za šecer

Ksilitol – korisna zamjena za šecer

Sve se više govori o štetnosti bijelog šećera u prehrani jer dokazano dovodi do mnogih suvremenih bolesti. Ipak, za ljubitelje slatkoga okusa ksilitol (xylitol) je prikladna zamjena za šećer. Kemijski gledano to je šećerni alkohol ili polialkohol (naravno, on kao spoj nema nikakva svojstva alkohola). Prirodno ga ponešto ima u vlaknima mnogim vrstama voća i povrća, ali se u malim količinama stvara i u ljudskome organizmu. Dobiva se iz biljaka kao što je breza ili se sintetizira industrijskim putem.

Važna značajka mu je što naglo ne podiže razinu šećera u krvi – glikemijski indeks (GI) mu je samo 7, dok je GI glukoze 100. Usto ima i manje kalorija – približno 40%. Organizam ne dovodi u stanje inzulinske rezistencije i koristan je u prehrani za smanjenje tjelesne težine. Dodatna prednost mu je što ne šteti zdravlju zubi i pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica čija je glavna hrana šećer (glukoza). Umanjuje opasnost od nastanka infekcija uha.

Ksiloza se u crijevima potpuno ne apsorbira, pa djeluje kao prebiotik (kao topiva vlakna) – služi kao hrana korisnim bakterijama u crijevima i time pridonosi općem zdravlju.

Kolagen je protein koji se nalazi u koži i vezivnim tkivima te je zaslužan za njihovo dobro funkcioniranje i izgled. Za razliku od običnog šećera koji loše djeluje na kolagen, ksilitol može pojačati stvaranje kolagena.

Zbog tih prednosti ksilitol se nalazi u mnogim proizvodima bez šećera („sugar free“): slasticama (bomboni, žvakaće gume, čokolade), proizvodima za njegu usne šupljine i hrani za dijabetičare. Usto smatra se da ksilitol povećava apsorpciju kalcija u probavnome sustavu, čime se sprječava nastajanje osteoporoze.

Ipak, s količinama ne bismo trebali pretjerivati; dnevna količina iznosi najviše 400 do 430 grama. Prevelika količina ksilitola odjednom zbog nepotpune razgradnje u crijevima može izazvati nadutost, vjetrove i proljev.

Izvrsni proizvodi koji umjesto šećera sadrže ksilitol su Superfoods proteinske zobene kaše. Prema vlastitome ukusu možemo odabrati okus vanilije, čokolade ili borovnice. Od njih začas dobivamo izvrstan lagani obrok. Složeni ugljikohidrati pružaju energiju, a proteini i prehrambena vlakna zasitnost.

 

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira