Varivo s kurkumom za dušu
Nikakvo etažno centralno grijanje ne može vas utopliti u ovim hladnim danima, kao što to može učiniti zdjelica variva. Žlica guste, tople juhe melem je za sve boljke jesensko-zimske sezone, bilo da želite ugrijati smrznute ruke ili raspoloženje kojem već nedostaje sunca.
Kurkuma je jedan od onih magičnih začina, s mnogobrojnim blagotvornim svojstvima za vaše zdravlje. Osim toga, savršeno paše s grahoricama, jer, dok one uglavnom izazivaju nadutost, kurkuma je pobija. Dat će vam i živahan okus (koji mene nekako najviše podsjeća na đumbir) te će obojiti vaše jelo lijepom žutom bojom i vizualno ga podignuti.
U ovom sam varivu odlučila spojiti bijeli grah (bez nekog posebnog razloga, kupila sam ga dosta i imala sam ga najviše), crvenu leću (kako bih postigla što ljepšu gustoću variva) i ječam (jer ga jednostavno obožavam u svim jelima). No, ovaj spoj definitivno nema snagu zakonskog akta, slobodno se opustite.
Možete kombinirati vrstu graha ili leće kakvu god želite, ječam možete i ne morate staviti, složite varivo po svom guštu. Jedino, ako sve kuhate u istom loncu, trebate paziti na redoslijed i vrijeme ubacivanja namirnica kako vam se neke ne bi prekuhale, a neke ostale sirove.
Dakako, priču možete skratiti i grahoricama iz konzerve te tako preskočiti prethodno namakanje i dulje vrijeme kuhanja. Čak i to je prihvatljivo rješenje za one dane kada imate hitnu potrebu za žlicom nečeg utješnog.
Varivo od graha, leće, ječma i kurkume
SASTOJCI:
1 manja glavica luka
3 češnja češnjaka
3 mrkve
1,5 žličica Encian Superfoods Bio Kurkuma u prahu
1 žličica sjemenki gorušice
1 žličica suhog timijana
Komadić korijena celera
Voda
200 g bijelog graha
100 g ječmene kaše (oljušteni ječam)
150 g crvene leće
Papar
PRIPREMA:
1. Grah i ječam namočite preko noći (neki tvrde da ječmenu kašu nije nužno namakati, ali ja je uvijek potopim barem na barem dva-tri sata). Drugi dan ih ocijedite i isperite.
2. Popržite luk na malo ulja pa dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i režnjeve češnjaka koje ste očistili i samo nagnječili nožem. Kratko popržite.
3. Dodajte kurkumu, sjemenke gorušice i timijan. Pustite da začini zamirišu. (Ove začine možete dodati i kasnije, ali ja volim odmah osjetiti njihov miris.)
4. Ubacite grah i korijen celera pa zalijte sve s oko jednom litrom vode.
5. Kuhajte grah oko pola sata pa dodajte ječam i još vode. Sami odredite koliko želite da vam varivo bude gusto.
6. Nakon 20-ak minuta ubacite crvenu leću i dolijte još vode te kuhajte još barem 20 minuta, odnosno dok svi sastojci nisu skuhani. Vodu do kraja kuhanja dolijevajte prema potrebi.
7. Pred kraj posolite i popaprite te još malo kuhajte.
8. Ove namirnice puštaju dovoljno škroba pa jelo nije potrebno dodatno zgušnjavati. Ako ste se preračunali s vodom i varivo vam se čini previše rijetko, možete odvojiti šalicu kuhanih grahorica i ječma, izmiksati pa vratiti u varivo i sve dobro promiješati.
Savjet: Servirano varivo pospite tostiranim sjemenkama buče i suhom ljutom papričicom. Uz tanjur pun škrobastih namirnica, poslužite Mestemacher Proteinski kruh.