Sve dobrobiti pšenicnih i zobenih posija
Konzumiranje većeg broja posija ili cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Posije možete dodati u pečene proizvode umjesto 1/4 brašna, umiješati ih u jogurt, juhe, smoothie napitke ili ih ukuhati u mlijeko. Pšenične i zobene posije nude različite zdravstvene i prehrambene prednosti, tako da ih oboje možete uključiti u svoju redovitu prehranu.
Vrsta i sadržaj vlakana
Pšenične posije pružaju više vlakana od zobenih, međutim, vrsta vlakana u ove dvije vrste posija je različita. Pšenične posije sastoje se od više od 90% netopljivih vlakana, dok je u zobenim posijama 50 -60% vlakana netopivo. Topljiva vlakna, poput onoga u zobi, apsorbiraju vodu i formiraju gel u probavnom traktu, dok netopljiva vlakna povećavaju masu bez apsorpcije vode.
Glavni minerali
Obje ove vrste posija sadrže velike količine svih esencijalnih minerala osim kalcija. Iako zobene posije sadrže više fosfora, čak 69% dnevnih vrijednosti u usporedbi s 59% u pšeničnim posijama, pšenične posije sadrže kalij, cink, željezo, selen, mangan, bakar i magnezij. Fosfor i magnezij potrebni su nam za stvaranje DNA i jakih kostiju kao i mangan za preradu kolesterola. I zobene i pšenične posije su hrana bez natrija. Kalij pomaže u kontroli krvnog tlaka, cinka, a bakar pomaže u održavanju vašeg imunološkog sustava zdravim dok selen djeluje kao važan antioksidans.
Sadržaj vitamina
Pšenične posije nude više niacina, riboflavina i vitamina B-6 od zobenih posija koje sadrže više tiamina, pantotenske kiseline i folata.
Zdravstvene dobrobiti
Pšenične posije osobito su korisne za probavne probleme, jer netopljiva vlakna mogu pomoći u skupljanju stolice te ograničiti rizik od zatvora i drugih probavnih problema. Zobene posije, s visokim sadržajem topivih vlakana, mogu vam pomoći da bolje kontrolirate razinu šećera u krvi. Studija objavljena u "European Journal of Clinical Nutrition" u rujnu 2011. godine pokazala je da konzumiranje 6 grama topljivih vlakana dnevno od zobenih mekinja pomaže u smanjivanju razine kolesterola i triglicerida, a također ograničavaju količinu energije te tako potencijalno olakšavaju održavanje zdrave težine.