Zob - visokovrijedna žitarica

Zob (lat. Avena sativa) je biljka koja se stoljećima uzgaja zbog svoje velike prehrambene vrijednosti i ljekovitih svojstava. O podrijetlu zobi još uvijek se ne zna mnogo, ali spominje se u Grčkoj u 4. stoljeću nove ere.
Zob u usporedbi s ostalim žitaricama ima najviše bjelančevina i zdravih masnoća stoga je zob idealna hrana u zimskim mjesecima jer masnoće u tijelu pomažu pohraniti energiju. Osim što pohranjuje energiju, ova visokokvalitetna zrna povećavaju izdržljivost pa posebno koriste kod sportaša. Zob sadrži puno kalcija, željeza, fosfora, mangana, selena i cinka te vitamina B i E. Uz to, zob sadrži flavonoide koji djeluju protuupalno te dijetalna vlakna važna za peristaltiku crijeva i ravnotežu kolesterola.
Zobena kaša osim što je savršen jutarnji boost za odrasle i školarce te kao međuobrok, također je idealan izbor za učinkoviti doručak u procesu mršavljenja jer pruža dugotrajan osjećaj sitosti, a zbog bogatstva vlakana kojima obiluje zobena kaša je siguran način reguliranja probave.
Popularnost zobenih kaša u posljednje vrijeme je jako porasla te se uz zob više ne veže pojam gladovanja. Maštovitost kod odabira sastojaka za zobenu kašu ne treba biti velika, dovoljno je da u svoju zobenu kašu uvrstite voće, žitarice i/ili orašasto voće koje i svakodnevno imate na svom jelovniku. Iako njen okus mnogima nije po volji, zobena kaša je sastavni dio jelovnika mnogobrojnih nutricionista, sportaša i pobornika zdravog načina života, a mi Vam donosimo „home made“ recept za zobenu kašu koji će Vam dati dovoljan razlog da ju uključite u svoj svakodnevan jelovnik!
Zobena kaša
SASTOJCI:
1 šalica Alpro napitka od badema
¾ šalice vode
prstohvat Encian Himalajske soli
1 šalica Wurzener zobenih pahuljica
1 banana
1 žlica meda
1 žlica omiljenih orašastih plodova
Voće po želji
PRIPREMA:
Prije početka kuhanja, zobene pahuljice treba oprati i ostaviti da se namaču 3 sata, ili preko noći.
U posudu pomiješajte mlijeko, vodu i sol te stavite grijati dok ne zakipi. Zatim dodajte prethodno namočene zobene pahuljice uz miješanje dok ne postane kremasto.
Kada smjesu maknete sa štednjaka, umiješajte bananu i med. Na kraju u kašu dodajte orašasto voće i voće koje ste prethodno oprali i narezali na manje komadiće.