Zob - visokovrijedna žitarica

Visokovrijedna žitarica zob

Zob (lat. Avena sativa) je biljka koja se stoljećima uzgaja zbog svoje velike prehrambene vrijednosti i ljekovitih svojstava. O podrijetlu zobi još uvijek se ne zna mnogo, ali spominje se u Grčkoj u 4. stoljeću nove ere.

Zob u usporedbi s ostalim žitaricama ima najviše bjelančevina i zdravih masnoća stoga je zob idealna hrana u zimskim mjesecima jer masnoće u tijelu pomažu pohraniti energiju. Osim što pohranjuje energiju, ova visokokvalitetna zrna povećavaju izdržljivost pa posebno koriste kod sportaša. Zob sadrži puno kalcija, željeza, fosfora, mangana, selena i cinka te vitamina B i E. Uz to, zob sadrži flavonoide koji djeluju protuupalno te dijetalna vlakna važna za peristaltiku crijeva i ravnotežu kolesterola.

Zobena kaša osim što je savršen jutarnji boost za odrasle i školarce te kao međuobrok, također je idealan izbor za učinkoviti doručak u procesu mršavljenja jer pruža dugotrajan osjećaj sitosti, a zbog bogatstva vlakana kojima obiluje zobena kaša je siguran način reguliranja probave.

Popularnost zobenih kaša u posljednje vrijeme je jako porasla te se uz zob više ne veže pojam gladovanja. Maštovitost kod odabira sastojaka za zobenu kašu ne treba biti velika, dovoljno je da u svoju zobenu kašu uvrstite voće, žitarice i/ili orašasto voće koje i svakodnevno imate na svom jelovniku. Iako njen okus mnogima nije po volji, zobena kaša je sastavni dio jelovnika mnogobrojnih nutricionista, sportaša i pobornika zdravog načina života, a mi Vam donosimo „home made“ recept za zobenu kašu koji će Vam dati dovoljan razlog da ju uključite u svoj svakodnevan jelovnik!

Zobena kaša

SASTOJCI:

1 šalica Alpro napitka od badema

¾ šalice vode

prstohvat Encian Himalajske soli

1 šalica Wurzener zobenih pahuljica

1 banana

1 žlica meda

1 žlica omiljenih orašastih plodova

Voće po želji

PRIPREMA:

Prije početka kuhanja, zobene pahuljice treba oprati i ostaviti da se namaču 3 sata, ili preko noći.

U posudu pomiješajte mlijeko, vodu i sol te stavite grijati dok ne zakipi. Zatim dodajte prethodno namočene zobene pahuljice uz miješanje dok ne postane kremasto.

Kada smjesu maknete sa štednjaka, umiješajte bananu i med. Na kraju u kašu dodajte orašasto voće i voće koje ste prethodno oprali i narezali na manje komadiće.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira