Zelena curry juha
SASTOJCI: (za dvije porcije)
1/2 glavice luka srebrenca
1 kom žute mrkve
1/2 manjeg korijena peršina
1/2 manjeg korijena pasternjaka
svježe naribani đumbir (cc vrh palca) ili Superfoods Bio Đumbir u prahu
režanj češnjaka
500-600 ml vode
¼ glavice osrednje velikog karfiola
1-2 žlice soka limete (ili limuna)
mljeveni crni papar
sol
listići peršina i celera
mješavina začina za curry
za ukrašavanje: sjemenke crnog kima
PRIPREMA:
Predgovor: Misao vodilja je da juha ne bi smjela biti toliko intenzivna kao što curry obično jest pa, kako bismo dobili što intenzivniju zelenu boju, ne želimo dodavati ništa od “crvenkastog” tona.
Zato na maslinovom ulju sasvim lagano prodinstamo pola glavice luka srebrenca, dodamo na listiće naribanu žutu mrkvu, pola manjeg korijena peršina i pastrnjaka.
Dinstamo još par minuta pa dodamo malo svježe naribanog đumbira i jedan režanj zgnječenog češnjaka.
Promiješamo.
Dodamo četvrt glavice osrednje velikog, na cvjetiće narezanog karfiola, uključujući i zelene listove i 1-2 žlice soka limete (ili limuna), te podlijemo s 500-600 ml vode..
Kada je karfiol kuhan, prema želji dodamo još đumbira, češnjaka, soka limete, mljevenog crnog papra, listića peršina i celera te mješavine začina za curry i soli.
Sve zajedno izmiksamo štapnim mikserom ili u blenderu.
Prije posluživanja ukrasimo sjemenkama crnog kima.
Serviramo uz grisine Encian, „Bite and Go!“ kopriva-đumbir
I uživamoooooooo!