Zdravi kecap

Kečap se možda ne uklapa u klasičnu viziju domaće zimnice, ali ja ga ipak smatram nekom modernom varijantom. Jednostavno, kad ne mogu nabaviti lijepe, svježe, domaće rajčice, onda nisam ni inspirirana raditi kečap. Stoga je za njega rezervirana ljetna sezona, baš kao i za klasičnije tipove zimnica.
Uvijek su mi se sviđale kućne izvedenice onog što inače zovemo "junk food". Nitko me ne može uvjeriti da kućni hamburger ili hot dog ne može biti sočan i moćan obrok, samo ako pazimo koje ćemo sastojke u njega ubaciti.
Isto je i s kečapom, nekako ga nužno vežemo uz nezdrave oblike brze hrane. Priznajem, i moja prva asocijacija je ona antipatična, plastična crvena bočica na stolu američkog dinera. Ali, opet, ako ga napravimo sami, od početka do kraja, pomno birajući namirnice koje koristimo, rezultat ne može biti loš.
Čvrstim domaćim rajčicama u pomoć je ovdje priskočio tamni muscovado šećer, koji je kečapu dao lijepu slatku notu i nekako mu produbio okus. Tijekom pripreme zanosno je zamirisao i cimet kojeg sam sada prvi put dodala u domaći kečap. Jako mi se dopao šmek koji sam postigla.
Kao kod svake zimnice, i ovdje morate pripaziti na sterilizaciju staklenki. Svoje bočice sam prvo dobro oprala i osušila. Zatim sam ih držala u pećnici na 100 °C, oko pola sata. Budući da imaju fiksne čepove, nisam ih mogla odvojeno tretirati, pa sam ih prebrisala alkoholom i potom u vruće bočice ulila vrući kečap, začepila i vratila u ugašenu pećnicu. Pustila sam da se hlade do jutra.
Ovako pripremljen kečap nakon otvaranja spremite u hladnjak. Tako može trajati najmanje mjesec dana. Navodno može i duže, do šest mjeseci, ali jednostavno, svaki put bočicu potrošim ranije pa nisam još isprobala taj polugodišnji rok.
Ljuti kečap
SASTOJCI:
(Oko 3 dl)
1 kg rajčice (neke mesnate sorte, poput šljivara)
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
1 peperoncino
Listovi celera
List lovora
1/4 šalice Encian Muscovado tamnog šećera
1/4 žličice Superfoods Bio cejlonskog cimeta
Papar
0,25 dl Encian Bio jabučnog octa
Maslinovo ulje
PRIPREMA:
1. Rajčicama zarežite "x" na dnu, prelijte ih kipućom vodom pa uronite u ledenu vodu. Na mjestima gdje ste napravili "x" kožica će se početi sama guliti. Ogulite svu kožicu s rajčica i nasjeckajte ih na manje komade.
2. Nasjeckajte glavicu luka pa je popržite na malo maslinova ulja.
3. U istu posudu dodajte češnjak, pustite da "zamiriši", a zatim ubacite i rajčice, list celera (ja ih nisam sjeckala, već sam ih stavila cijele i kasnije izvadila) i lovora te smrvljenu ljutu papričicu.
4. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko jedan sat, a zatim propasirajte kroz pasirku.
5. U dobivenu tekućinu dodajte malo soli i papra, Encian Muscovado tamni šećer, cimet i jabučni ocat. Vratite na vatru.
6. Kuhajte dok ne postignete željenu gustoću. Ako vam je smjesa gušća od onog što želite, dodajte malo vode ili soka od rajčice.
7. Dok se kečap kuha, sterilizirajte staklenke pa potom vrući kečap ulijte u vruće staklenke. Pustite da se ohladi u zatvorenoj, toploj pećnici u kojoj ste prethodno sterilizirali staklenke.
Napomena: Ako baš volite ljuto, poput mene, stavite na ovu količinu 3 peperoncina. Ako pak uopće ne volite ljuto, peperoncino jednostavno izostavite.