Zdrave prednosti kuhanja s kokosovim uljem

Kokosovo ulje je često rangirano kao najbolje ulje za kuhanje koje postoji. Prava stvarnost je da je to jedan od najbogatijih izvora zdravih zasićenih masnoća, uključujući jedinstvene masti poput laurinske kiseline, kaprinske kiseline i kaprilne kiseline. Te masne kiseline sadrže antifungalna i antimikrobna svojstva - one su lakše probavljive, manje veličine, kako bi im se omogućilo da budu korištene za neposrednu energiju, a obrađuje ih jetra, što znači da se gotovo odmah pretvaraju u energiju, a ne da budu pohranjene kao masti.
Poznato je da je populacija ljudi koja konzumira veći postotak kalorija iz kokosa znatno zdravija od onih u drugim zemljama. Ulje iz kokosa sadrži srednje lančane masne kiseline koje su otporne na visoku toplinu i lako se mogu pretvoriti u ketonska tijela u jetri koja osiguravaju energiju za mozak i mogu se koristiti za poboljšanje širokog spektra zdravstvenih problema.
Istraživanje iz Indije iz 2014. pokazalo je da je visoka razina antioksidansa u kokosovom ulju bila u mogućnosti smanjiti upalu i liječiti artritis još učinkovitije od popularnih farmaceutskih lijekova.
Istraživanja iz Brazila u 2009. godini usredotočena su na povezanost između gubitka težine kod žena i potrošnje kokosovog ulja te su otkrili da je smanjena pretilost u abdomenu. Druge studije su otkrile isto, uključujući istraživanja objavljena u časopisu Journal of Toxicology and Health Health, koja je pokazala da je samo jedna injekcija kaprinske kiseline rezultirala "početnim bržim, zatim postupnim smanjenjem potrošnje hrane i paralelnim gubitkom tjelesne težine". Stručnjaci su također otkrili razlog za to - kaprinska kiselina daje značajno poboljšanje funkcioniranja štitnjače, kao i snižavanje brzine otkucaja srca i poticanje tijela da sagorijeva mast za energijom.
Sprječavanje visokog krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti
Mnogi ljudi još uvijek imaju dojam da konzumiranje zasićenih masnoća povećava rizik od problema poput povišenog krvnog tlaka i bolesti srca, ali poput maslinovog ulja, zdrave masnoće u kokosovom ulju zapravo pomažu povećanju "dobrog" kolesterola (HDL) i mogu čak pretvoriti "loš" LDL kolesterol u dobar kolesterol. To poboljšava zdravlje srca, a istovremeno smanjuje rizik od bolesti srca. Studija 2013 objavljena u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine pokazala je da, dok nezasićeno palmino ulje podiže krvni tlak, zasićena masnoća u kokosovom ulju ga je spustila.