Zašto je kikiriki tako zdrava namirnica, koje sve vitamine sadrži i kako pripremiti maslac od kikirikija?

Zašto je kikiriki tako zdrava namirnica, koje sve vitamine sadrži i kako pripremiti maslac od kikirikija?

Svi dobro znamo koliko je prženi kikiriki neodoljiva, zarazna grickalica koju često jednostavno ne možemo prestati jesti, a isti učinak na naše nepce ima i maslac od kikirikija. Mnogi nakon toga imaju grižnju savjesti jer kikiriki uglavnom nije na glasu kao zdrava namirnica, već nešto što bismo trebali izbjegavati. No to je samo djelomično točno. Kikiriki koji često kupujemo je pržen s rafiniranim uljima pri visokim temperaturama i može sadržavati dosta štetnih trans masnoća i mnogo soli, a to zasigurno nije zdrava varijanta. A maslac od takvoga kikirikija nerijetko sadrži još neke dodatke, pa je jasno da niti on nije dobar izbor.

 

Posve drugačija priča je s kikirikijem i maslacem koji se priprema bez te masnoće i toliko soli. Nismo li sigurni u određeni kupljeni proizvod, zdravu varijantu maslaca jednostavno možemo spraviti kod kuće. Recept donosimo pred kraj ovoga teksta.

 

Kikiriki maslac je prikladan za sve uzraste i u svakoj prilici, ali je veoma kaloričan. Neke su osobe alergične na kikiriki, na što osobito trebamo pripaziti kod djece i osoba koje nam dolaze u goste.

 

Nutritivni sastav maslaca od kikirikija

 

majmo na umu da dvije čajne žlice maslaca od kikirikija imaju približno 200 kalorija, a 100 g maslaca 588 kalorija! U 100 g nalazi se otprilike:

 • 20 g ugljikohidrata (od čega su 6 g prehrambena vlakna),
 • 25 g proteina i
 • 50 g masnoće. ovoga maslaca ov

 

Od masnoća prevladavaju zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, pa je ta masnoća u maslacu od kikirikija zdrava. Od vitamina su najvažniji biotin, B3, B5, B6, B9 i E, a od minerala kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, bakar, cink, mangan i selen. Značajan je i udio vlakana te antioksidativnih spojeva (koenzim Q10, resveratrol, kumarinska kiselina).

 

Utjecaj maslaca od kikirikija na zdravlje

 

            Ovaj nam maslac može pružiti razne zdravstvene dobrobiti, ali kako smo već spomenuli, važan je način pripreme – bez rafinirane masnoće i bez mnogo soli.

 

1. Pomoć pri  gubitku kilograma. Zabluda je da ovaj maslac deblja – naprotiv, zbog dosta proteina, masnoće i vlakana jako je zasitan i može pomoći u kontroli apetita, boljoj probavi te kontroli razina šećera u krvi, a time i debljanja.

 

2. Pomoć kod regulacije šećera u krvi zbog razmjerno malo ugljikohidrata te dosta vlakana i mononezasićenih masnoća. Stoga ga mogu konzumirati osobe koje žele skinuti suvišak kilograma i pate od dijabetesa tipa 2.

 

3. Za zdrave mišiće i kosti. Mineralni sastav maslaca od kikirikija pridonosi zdravlju i funkciji mišića i kostiju. Proteini su važni za oporavak i rast mišića nakon tjelesnih napora i vježbanja.

 

4. Može štititi od razvoja srčano krvožilnih bolesti jer sadrži dosta nezasićenih masnoća, a p-kumarinska kiselina neutralizira već nastalu štetu. Može snižavati loš LDL čiti kolesterol. Usto, za približno 25% može spriječiti nastanak žučnih kamenaca.

 

5. Prevencija starenja, degenerativnih i zloćudnih bolesti. Spomenuti antioksidanti, vitamini i minerali važni su za održavanje zdravlja i zaštiti od oksidativnoga stresa što je korisno u sprečavanju preuranjenog starenja organizma, neurodegenerativnih bolesti (poput demencije i Alzheimerove bolesti) i zloćudnih bolesti.

 

Korištenje maslaca od kikirikija

 

Kako bismo doprinijeli zdravlju, dnevno će nam biti dovoljne dvije jušne žlice ovoga maslaca. Prikladan je u bilo kojemu obroku tijekom dana. Možemo ga koristiti samostalno –jednostavno pojedemo nekoliko žličica. Tako ćemo brzo umanjiti osjećaj gladi. Nadalje, možemo ga mazati na kruh, krekere i kekse. Izvrsna je podloga za sendviče, koristi se kao dodatak jelima, osobito tajlandskim.

Maslac od kikirikija možemo dodavati smoothijima, kašama za doručak, jogurtu i kremama, osobito u kombinacijama s čokoladom i medom, no slaže se i s voćem, poput banane, jabuke i kruške. Također, od njega možemo izrađivati kekse, kolače i torte.

 

Recept za pripremu maslaca od kikirikija

 

Ovaj maslac možemo načiniti od sirovoga kikirikija, koji prema nekim autorima ima još više korisnih spojeva (čak i crvenkasta opna na sjemenkama), no taj maslac je mnogo neutralnijega okusa i mirisa – nema onu neodoljivu notu prženoga kikirikija.

Možemo kupiti prženi, oljušteni kikiriki koji ne sadrži ulje i sol, kao i onaj prženi u ljusci. Prije pripreme mu oljuštimo vanjsku ljusku i opnu sa sjemenki. Sirovi kikiriki jednostavno prepržimo kod kuće.

Sirovi kikiriki istresemo u pleh za pečenje i stavimo u pećnicu zagrijanu na 180oC. Pečemo ga otprilike 10 minuta ili dok ne postane zlatno smećkast i sjajan od ulja. Ako ima crvenkaste opne, oljuštimo ga koliko se može.

Maslac je najbolje načiniti još od toploga kikirikija, jer toplina oslobađa ulje zbog čega će maslac biti kremastiji.

Sastojci:

450 g kikirikija

½ čajne žlice soli

1 do 2 jušne žlice ulja prema ukusu (ulje kikirikija, maslinovo…)

 

Kikiriki stavimo u multipraktik i miksamo. Isključimo i lopaticom pokupimo što je ostalo sa strane (to tijekom miksanja ponavljamo prema potrebi). Dodamo sol, nastavimo miksati i postupno dodamo ulje toliko da maslac ne bude suviše suh. Miksamo do željene teksture.

Spremimo ga u posudu s poklopcem. Maslac od kikirikija možemo nekoliko tjedana čuvati u hladnjaku.

Za malo drugačiji maslac, prema ukusu možemo dodati med, cimet, kakao…

 

Izvrstan materijal za izradu zdravoga maslaca od kikirikija je Encianov sirovi kikiriki (Kikiriki jezgra-sirovi 1kg).

 

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you#TOC_TITLE_HDR_9

https://food.ndtv.com/health/8-peanut-butter-benefits-how-to-make-peanut-butter-and-yummy-recipes-1244816

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781

https://www.researchgate.net/publication/316939188_Coenzyme_Q10_and_its_Effective_Sources

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira