Zašto biste bijelo brašno trebali zamijeniti kokosovim

Zašto biste bijelo brašno trebali zamijeniti kokosovim

Kokos je našao svoj put od plaže do polica supermarketa na više načina nego što možete zamisliti. Tako možete pronaći kokosovu vodu, kokosovo ulje, kokosove pahuljice i kokosov napitak.  Ali ako ste mislili da vaša kuhinja ima svaku zamjenu za kokos, koja postoji pod suncem, možda vam nedostaje ključni sastojak: kokosovo brašno.

 

Kokosovo brašno napravljeno je od samljevene suhe pulpe kokosa i često se smatra da ne sadrži gluten jer brašno ne sadrži bjelančevine koje se nalaze u žitaricama poput pšenice, raži i ječma, koje su opasne po život za osobe oboljele od celijakije , a uzrokuju autoimuni poremećaj. Srećom, kokosovo brašno ovdje ima važne  zdravstvene prednosti. 

 

Obilnih 10 grama dijetalnih vlakana nalazi se u samo 1/4 šalice kokosovog brašna, u usporedbi s brašnom od cijelog zrna, koje ima samo  3,4 grama. Što je tako dobro s vlaknima? Za početak, ispunjavaju vas pa jedete manje, pomažući vam u održavanju zdrave težine.  Jeste li znali da vlakna također smanjuju rizik od dijabetesa?  Dodavanje kokosovog brašna u umake, smoothije ili peciva može biti karta za postizanje dnevnog unosa vlakana. Osim što je nabijeno vlaknima, brašno ima i manje ugljikohidrata od brašna od cjelovitog zrna.

 

Nažalost, postoji jedna zamka kod kokosovog brašna: kuhanje je teže. Za razliku od pšeničnog brašna, vlakna u kokosovom brašnu upijaju tekućinu poput spužve jer ga sadrže toliko, što vaš recept može pretvoriti u katastrofu. Ključ je da vaša mjerenja zamjene budu potpuno točna. Ova mjerenja možete savladati na jedan od dva načina: Ili zamijenite samo 20 posto brašna u receptu kokosovim brašnom ili zamijenite mjerenja brašna u cijelosti. Za metodu 20 posto, ako recept traži 2 šalice bijelog brašna, zamijenili biste ga samo s nešto manje od pola šalice kokosovog brašna. Za zamjenu cijelih 2 šalice bijelog brašna, upotrijebite dva jaja za svaku pola šalice kokosovog brašna. Kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu koju vlakna apsorbiraju, pazite da koristite točne omjere vode i kokosovog brašna na način da  dodate 2 žlice dodatne tekućine na svake 2 žlice kokosovog brašna koje zamijenite običnim brašnom.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira