X razloga zašto zamijeniti kutiju lijekova s kurkumom!

X razloga zašto zamijeniti kutiju lijekova s kurkumom!

O kurkumi se mnogo govori i piše, a za to postoje mnogobrojni razlozi: ova zanimljiva biljka doista ima mnoga hvalevrijedna svojstva koja pridonose zdravlju. Stoga se može reći kako njezinim redovitim korištenjem postupno možemo odbaciti kutiju s lijekovima! Često se uzimanje lijekova uzima suviše olako, a zapravo možda i nisu nužno potrebni. Zdravim životnim navikama i prehranom mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje. Zdrava prehrana znači raznovrsnost, pri čemu ni u čemu ne treba pretjerivati. Osim temeljnog odabira zdravih namirnica, ta raznovrsnost uključuje i vrijedne namirnice poput kurkume.

Znanstveni naziv kurkume Curcuma longa, a pripada istoj porodici kao i đumbir: Zingiberaceae. Ova trajna zeljasta biljka potječe iz Azije, gdje se tisućama godina koristi u prehrani, tradicionalnoj medicini i kao boja za tkanine. Kao namirnica i začin koristi se zadebljali korijen (rizom). Može se jesti sirov ili u prahu. Prah je intenzivne narančasto-žute boje koju daje boju jelima i napicima. Miris i aroma su neobični; pomalo ljutkasti i gorkasti, a podsjećaju na mješavinu đumbira, naranče, mošusa, gorušice i zemlje.

Kukurma sadrži više od 100 kemijskih spojeva (fitokemikalija). U sastavu joj se nalazi približno 60 do 70% ugljikohidrata, 6 do 8% proteina, 5 do 10% masnoća, 3 do 7% minerala, 2 do 7% prehrambenih vlakana, 3 do 7% esencijalnih ulja i 1 do 6% kurkuminoida. Među kurkuminoidima najvažniji je kurkumin, odgovoran za izrazito žutu boju, a što je još važnije ima iznimne zdravstvene dobrobiti.

U sastavu kurkume nalaze se vitamini (B1,B3, B6, C, E i K), minerali (fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan, željezo, bakar, cink i selen), aminiokiseline i masne kiseline. Sadrži čak 34 esencijalna (eterična) ulja visoke terapeutske vrijednosti.

Mnoštvo ovih spojeva zaslužno je za djelovanje na sve tjelesne sustave. Stoga se kurkumu preporučuje uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ona djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa; snaži imunitet, daje energiju, potiče metabolizam i cirkulaciju krvi, čisti krv od štetnih tvari, štiti organizam od raznih tegoba i bolesti te djeluje protuupalno i analgetički. Stoga kod mnogih tegoba ublažava bolove.

Kurkuma se iznimno cijeni pri sprečavanju i ublažavanju raznih upalnih stanja, jer se kronične upale povezuju se s mnoštvom suvremenih bolesti. Smatra se korisnom kod artritisa, upale mjehura i upale gušterače, osteoporoze, reumatoidnoga artritisa, ulceroznoga kolitisa, Chronove bolesti, fibromialgije…

Antioksidativne tvari organizam štite od starenja i oštećenja na staničnoj razini, a time i od mnogih bolesti. Tako kurkumin osim što ima zaštitnu ulogu, pojačava aktivnost antioksidativnih enzima vlastitoga tijela.

Kurkuma povoljno djeluje na funkcioniranje i zdravlje čitavoga probavnoga sustava. Koristi se kod loše probave, nadutosti, tegoba sa žuči, jetrom, gušteračom… Važna je i za dišni sustav te ublažava prehlade, gripu, bronhitis, astmu...

Potiče stvaranje neurotrofnoga moždanoga faktora (BDNF), proteina koji se stvara u mozgu. Njegove povišene razine mogu poboljšati sposobnost učenja i pamćenja, a važan je za stvaranje novih neurona. Smanjene količine ove tvari primijećene su kod primjerice depresije i Alzheimerove bolesti. Preporučuje se kod neuroloških bolesti (multipla skleroza, demencija, Alzheimerova bolest, posljedice moždanoga udara…). Kurkuma može biti od velike pomoći kod tjeskobe i depresije.

Kurkuma regulira krvni tlak, hormone, razine šećera i kolesterola u krvi, a može umanjiti opasnost od bolesti srca i krvnih žila, te srčanoga i moždanoga udara. Preporučuje se u redukcijskim dijetama za skidanje suviška kilograma.

Smatra se da kurkumin može djelovati na molekularnoj razini i pridonijeti sprečavanju stvaranja kancerogenih stanica, pa je izvrsno pomoćno sredstvo u prevenciji i borbi protiv raka. To se osobito odnosi na rak dojke, prostate, pluća, debeloga crijeva, gušterače i multiplog mijeloma. Može čak ublažiti nuspojave kemoterapije.

Kurkuma ublažava opekline, potiče zarastanje rana, upalne procese na koži i psorijazu (može se upotrijebiti za obloge).

Kurkuma u hrani neizostavan je sastojak brojnih azijskih jela kojima daje prepoznatljivu boju, aromu i miris. Kurkuma je izvrstan začin za razna slana i slatka jela. Možemo je dodavati u juhe, variva, umake, salate, priloge, glavna jela, pa čak i u deserte. Ona svojim svojstvima čuva namirnice od štetnih organizama i kvarenja, pa je prikladan sastojak marinada za ribu i meso. Usto neutralizira nepoželjne mirise.

Popularni su i napici s kukumom: čaj, mlijeko, smoothiji… Prema ukusu jednostavno možemo spravljati vlastite kombinacije.

Preporučena doza kurkume  je 1 čajna žlica dnevno. Kurkumin se dosta teško apsorbira u krvotok, pa je u jela i napitke s kurkumom korisno dodati crni papar i/ili neku masnoću.

Uzima li se u preporučenim količinama, kurkuma obično ne izaziva nuspojave. Kako usporava zgrušavanje krvi, što je u mnogim slučajevima korisno, treba biti oprezan prije kirurških zahvata i pri uzimanju lijekova takvoga djelovanja.

Oprezne trebaju biti osobe koje imaju tegobe vezane uz hormon estrogen (neke vrste raka dojke, maternice…).

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira