Vježbom do zdravih i funkcionalnih zglobova

Vježbom do zdravih i funkcionalnih zglobova

Biti aktivan jedan je od najboljih načina da svoje kosti, ali i zglobove zadržite zdravima. 

Vježbanje vam pomaže u:

 • smanjenju bolova u zglobovima i povećanje njihove pokretiljivosti
 • održavanju gustoće kostiju tj. Smanjenju rizika za pojavu osteoporoze
 • kontroli tjelesne težine koja dodatno opterećuje zglobove
 • poboljšanju ravnoteže i korordinacije tijela kojom možete izbjeći dodatna oštećenja

Ljudi se danas koriste različitim isprikama kako bi izbjegli vježbanje. Najčešće  spominju bol, ukočenost i strah od oštećenja zglobova. Ali ako se ne vježba, zglobovi gube mišićnu potporu, postaju bolni, zakočeni i nestabilni. Nedostatak vremena još je jedna od uobičajenih isprika za nevježbanje. Ali vremena uvijek ima, samo ga treba htjeti naći. Potrebno je određeno vrijeme za navikavanje na dnevni režim vježbanja, ali, vjerujte, dugoročno se to zasigurno isplati.

Za zdrave i funkcionalne zglobove preporučene  su sljedeće vrste aktivnosti :

VJEŽBE SNAGE


Bolove i oštećenja  zglobova možemo izbjeći  vježbama snage koje su izuzetno  bitne kod održavanja zdravih zglobova.  Jačanjem mišićne muskulature i kostiju oko samog zgloba pridonosimo njegovoj normalnoj funkciji. Vježbe snage odrađuju se 2-3 puta tjedno uz obavezan dan odmora između treninga da se tijelo može odmoriti, jer poznato je da mišići najviše dobiju na snazi tijekom faze oporavka.  Za vježbe snage možete koristiti različite vrste utega ili elastične trake bilo da vježbate u teretani ili kod kuće.

AEROBNE VJEŽBE


Hodanje, trčanje, bicikliranje, plivanje sve su to aktivnosti koje pomažu u izgradnji kostiju i održavanju zdravih zglobova. Aerobnim vježbama sagorijevaju se kalorije, ubrzava se tjelesni metabolizam, a pomaže se i kod održavanja  snažnog srca te boljem radu mišića. Ova vrsta vježbi koristi velike skupine mišića u kontinuiranom pokretu, pa su poznate i kao vježbe opće izdržljivosti ili kardiovaskularne vježbe.  Aerobne vježbe pomažu u kontroli, odnosno smanjenju tjelesne težine, poboljšavaju spavanje, jačaju kosti (smanjuju rizik nastanka osteoporoze), smanjuju depresiju i povećavaju izdržljivost.

VJEŽBE ZA RAZVOJ FLEKSIBILNOSTI i VJEŽBE ISTEZANJA


Vježbe za povećanje fleksibilosti i vježbe istezanja preporučuju se svakome i treba ih provoditi svakodnevno. Glavna im je svrha obnoviti ili zadržati opseg pokreta u zglobovima. Vježbe uključuju vođenje zglobova kroz cijeli opseg pokreta, a poželjno ih je i blago potaknuti u pokretu još malo dalje. Vježbe se provode polako i nježno. Pasivno istezanje preporuča se kod prevencije ozljeda. Kod istezanja  svakim zglobom prođite njegov puni opseg pokreta od tri do deset puta prilikom svakog izvođenja vježbi, postupno povećavajući broj ponavljanja. Polako prijeđite iz jednog krajnjeg položaja u drugi, i malo se zadržite na kraju pokreta dok ne osjetite lagano istezanje.

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira