Vaša crijeva ce biti zahvalna ovom ukusnom napitku

Vaša crijeva ce biti zahvalna ovom ukusnom napitku

Što je kombucha?

Kombucha(Kombuča) je sve popularnije piće za koje ste možda čuli, ali ga možda niste probali ili ne znate točno o čemu se radi. U jednoj rečenici, kombucha je fermentirano bezalkoholno piće napravljeno od baze čaja, bakterija, kvasca i šećera.

Budući da je kombucha fermentirani čaj, dobit ćete prednosti čaja (zdrava je i puna antioksidanasa), kao i potencijalne probiotike koji mogu pomoći u zdravlju crijeva. Kombucha sadrži bakterije mliječne kiseline, i vjeruje se da bi te bakterije potencijalno mogle ponuditi probiotičke prednosti.

 

Što se okusa tiče, kombuča je slatka, ali ne pretjerano, gazirana je i ima primjesa kofeina i blagi okus octa. Zbog drugih sastojaka koji se često koriste za izradu kombuche, piće može biti prilično slatko i bez puno šećera. Neka se kombucha pravi s voćnim ili biljnim sokom - na primjer, sokom od limuna, sokom od jabuke ili đumbirom - za dodatni okus i slatkoću.  

 

Kako se pravi?

Za stvaranje kombuche, šećerni čaj se kombinira sa simbiotskom kulturom bakterija i kvasca, zvanom SCOBY. Zajedno s kvascem, bakterija uklanja većinu šećera iz čaja - što rezultira mjehurićavim, fermentiranim čajem koji tada postaje kombucha. Jedna od prednosti kombuche je što je prilično niskokalorična i uglavnom je bezalkoholna, iako ima i alkoholnih inačica. Većina kombuča ima samo  10 i 80 kalorija po boci.

 

Zdravstvene prednosti kombuche

Kad čujete za kombuchu, čut ćete mnogo o probioticima. No, znanost nije sigurna u to sadrži li kombuča prirodno probiotike, iako mnogi kombuča napitci dodaju probiotike piću tijekom prerade.  

Jedno je sigurno: kombucha se može pohvaliti polifenolima zahvaljujući bazi čaja. Polifenoli djeluju kao snažni antioksidansi u tijelu i smanjuju upalu, korijen mnogih kroničnih bolesti.  

 

Kako odabrati kvalitetnu kombuchu

Prilikom odabira kombuche trebali biste uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvo, prilikom odabira kombuče, što je boca tamnija, to bolje. To je zato što su probiotici oštećeni ako su dugo izloženi svjetlu. 

Zatim pogledajte oznaku nutritivnih činjenica. U idealnom slučaju želite kombuchu s malom količinom šećera, koja je neophodna za proces fermentacije. Naći ćete pića od kombuche sa samo 8 grama dodanog šećera po limenci od 330 ml.  Ako su vam žive kulture i/ili probiotici važni, potražite ih na popisu sastojaka.

Neka kombucha zaslađena je šećernim alkoholom. Neki ljudi zbog toga doživljavaju gastrointestinalne tegobe. Ako ste među njima, izbjegavajte te sastojke. 

Također, ne brinite ako vidite da nešto pluta u vašem piću. Prilikom kupnje kombuche prisutnost plutajućih čestica je potpuno normalna. Ali, klonite se bilo kakvih čestica crnog, zelenog ili pljesnivog izgleda.

 

Tko bi trebao izbjegavati piti kombuchu

Upamtite da većina kombucha sadrži ipak malu količinu alkohola. Svatko s poviješću ovisnosti o alkoholu vjerojatno će htjeti izbjeći piće. Kombucha također nije dobar izbor za trudnice ili dojilje zbog sadržaja alkohola u piću, kao i zbog činjenice da je neka kombucha nepasterizirana.  

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira