Top 5 namirnica u zdravoj prehrani
Ok, svi volimo fino papati, ali nakon nekog vremena ta fina papica se kod većine podmuklo pretvori u tvrdokorno salo. Mnogima je mrsko mršavjeti uz pomoć (napornog) vježbanja, pa se odluče drugačijom prehranom doći do željenih rezultata. Iako vjerujemo da je su vježbanje+ pravilna prehrana najbolja kombinacija, ovaj put bi se posvetili samo ovom drugom. Prije svega, za sve koji ne vole vježbanje, zdrava prehrana je, u usporedbi s napornim vježbanjem, svakako lakši put do željene tjelesne težine. Pola sata trčanja, ovisno o težini trkača, u prosjeku sagori 300-400 kalorija. A to je oko 80 grama čokolade, koja se pak pojede u trenu! Kakav bi onda trebao biti jelovnik u zdravoj prehrani, odnosno koje su namirnice za zdravu prehranu najbolje? To su pitanja su na koja ćemo odgovoriti u ovom članku.
Prije svega, definirajmo pojam zdrava prehrana. Mnogi će pomisliti da je to samo povrće ili sjemenke, no mi smo uvjereni da se na jelovniku zdrave prehrane mogu i trebaju naći svi proizvodi koje prosječna osoba jede - od kruha i mesa do povrća i slatkiša. Odgovor je, dakako, u umjerenosti, ali i uravnoteženom unosu različitih namirnica.
Od ogromne lepeze namirnica, mi smo za ovu priliku izabrali pet, na koje bi skrenuli pažnju svima koje žele unijeti promjene u svoje prehrambene navike.
Namirnica br. 5
Chia
Posljednjih nekoliko godina, chia je nesporna kraljica superhrane. Izrazito uravnoteženi omjer ugljikohidrata, bjelančevina i vlakana, uz mnoštvo nutrijenata, čine je gotovo savršenom namirnicom. Kalorijska vrijednost nije mala (456 kcal u 100 g), ali to nisu prazne kalorije nakon kojih ćete se osjećati gladnim ubrzo nakon obroka. Dapače, radi bubrenja u dodiru s tekućinom, chia povećava svoj opseg i stoga doprinosi osjećaju sitost. Dodajmo tome i izrazito jednostavan način pripreme i spajanje s brojnim drugim namirnicama te ne preveliku cijenu i složit ćete se da je chia idealan izbor za sve koji paze koje namirnice za zdravu prehranu žele na svom stolu.
Namirnica br. 4
Kokosovo ulje
Sad dolazimo na kontroverzni teritorij. Dok se jedni kunu u kokosovo ulje, drugi ga smatraju zlom većim od drugih ulja, prvenstveno zbog izrazito visokog udjela zasićenih masnih kiselina. I to je zaista tako, ako smatrate da su sve zasićene masne kiseline jednake. Naime, za razliku od svih ostalih ulja, osim jednoga, kokosovo ulje ima izrazito visok postotak jedne kiseline - laurinske. Ukoliko imate svoje čvrsto mišljenje protiv ovog ulja, ne vjerujemo da ćemo vas razuvjeriti, ali ukazali bi na jedno značajnu studiju vezanu uz utjecaj kokosovog ulja na smanjenje struka kod pretilih osoba. 2009. godine grupa znanstvenika je usporedila dvije skupine žena u dobi 20 do 45 godina. Obje su imale velik opseg struka te se željelo ustanoviti da li kokosovo ulje može pomoći u njegovom smanjenju. Jedna je skupina konzumirala sojino ulje, a druga kokosovo. Na kraju, pokazalo se da je skupina konzumenata kokosovog ulja uspješnije smanjila opseg struka, u odnosu na skupinu koja je koristila sojino ulje.
Namirnica br. 3
Zobene pahuljice
Premda nisu osobito fensi poput chije ili kokosovog ulja, dobre stare zobene pahuljice i dalje imaju vjerne poklonike, kojima je nemoguće zamisliti početak dana bez zdjelice zobenih pahuljica prelivenih mlijekom ili biljnim napitkom od badema, riže, soje ili - opet - zobi. Tajna se krije u betaglukanu, vlaknu o kojem se zadnjih godina s pravom puno govori, jer snižava loš kolesterol. Naravno, na raspolaganju su uvijek i tablete koncentriranog betaglukana, ali zašto ga ne koristiti u najprirodnijem obliku. Priča o zobenima tu ne staje, jer istraživanja pokazuju da prehrana bogata žitaricama poput zobenih pahuljica može smanjiti rak debelog crijeva te sniziti tlak. No, ono što nam se čini najzanimljivije za generalno zdravu populaciju je osjećaj sitosti koji pružaju namirnice poput zobi jer su bogate vlaknima, pa su mnogima one sastavni dio jelovnika u zdravoj prehrani. Danas postoje brojne inačice zobi u hrani, a jedna od nama uzbudljivih su zobene kaše sa chijom.
Namirnica br. 2
Proteinski kruh
U redu, znamo da kruh nije na visokoj cijeni u glavi osvještenog potrošača, ali nije sve tako crno-bijelo. Nismo sigurni tko se toga prvi put sjetio, ali dodati bjelančevine u ugljikohidratnu namirnicu par excellance poput kruha nam se čini genijalno. Prvo, puno ljudi unosi premalo bjelančevina (proteina) bez kojih doslovno nema života. Drugo, proteinski kruh ne sadrži samo brašno i bjelančevine pšenice i graška te sirutku, kao glavni izvor proteina, već i sjemenke zlatnog lana, suncokreta i sezam čime olakšava probavu i čisti crijeva.
Nedostatak proteinskog kruha je u visokoj apsolutnoj cijeni u odnosu na uobičajeni kruh, ali činjenica da je zasitan te ga se manje pojede, stavlja ga, što se relativne cijene tiče, u ravninu s prosječno kvalitetnijem kruha iz susjedne pekarnice. Budući da je kruh i dalje najpopularnija namirnica u Hrvata, to je dodatni razlog što se proteinski kruh našao na visokom drugom mjestu naše top liste.
Namirnica br. 1
Jabučni ocat
Nekome može biti iznenađenje što jedan tako svakodevni proizvod stavljamo na prvo mjesto, ali mi smo uvjereni da jabučni ocat mora imati mjesto u svakoj kuhinji. Ljudska potreba za kiselinom je primarna, a oko nas postoje brojne vrste octa koje je ovdje nemoguće sve nabrojati. Kako su u našem podneblju jabuke rašireno voće, njihova dostupnost je i razlog popularnosti jabučnog octa u našem narodu.
Naš istraživački tim je svojedobno pisao o brojnim načinima uporabe jabučnog octa , a one ne uključuju samo uporabu u pripremi hrane. Kada je riječ o mršavljenju, treba reći da nema konkluzivnih studija koje potvrđuju ili opovrgavaju korist octa, ali budući da jedna žlica ima samo 3 kalorije, ako već nećete smršaviti, sigurno se nećete od njega udebljati. Ovdje bi ukazali na studiju iz 2005. godine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276 o pozitivnoj ulozi octene kiseline na smanjenje glukoze i povećeni osjećaj sitosti nakon jela s puno ugljikohidrata, što podupire uvjerenja poklonika ovog kiselog prijatelja našeg zdravlja.