Tekuci dodaci prehrani za detoksikaciju tijela

Tekuci dodaci prehrani za detoksikaciju tijela

Mnogo žurbe i stresa često rezultira nepravilnom prehranom i nedovoljno tjelesne aktivnosti, a potom posljedično dolazi do umora, bezvoljnosti, lošeg raspoloženja i pada imuniteta. Uza sve to možemo nakupiti i suvišne kilograme, ali i primijetiti negativne promjene na koži koja može postati suha, ljuskava te se na njoj pojaviti prištići…

Vjerojatno ćemo shvatiti da je takvo stanje neodrživo i da nešto moramo mijenjati, pa ćemo zaustiti: „Sada je dosta, moram nešto poduzeti!“. Osim što uglavnom krećemo s promjenom prehrane, tražimo još nešto što bi nam brzo povratilo energiju. Jedno od rješenja je detoksikacija ili skraćeno detoks.

Jednostavno rečeno, detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina ili štetnih tvari (otrova). To su razni zagađivači iz okoliša, sintetičke kemikalije, teški metali i neka industrijski obrađena hrana.

 

 

Trebamo li detoks?
 

Za detoksikaciju se često preporučuju različiti režimi prehrane te pripravci koji obećavaju čišćenje, zdravlje i gubitak kilograma. Najčešće se radi o laksativima, diureticima, čajevima, namirnicama, raznim pripravcima, vitaminima, mineralima… Sve to često i nije potrebno, jer zdrav organizam sam ima sposobnost pročišćavanja od štetnih tvari. On putem pluća, probavnoga sustava, jetre i bubrega uspješno može ukloniti većinu toksina.

Obzirom na to da često i nismo u top formi te ne živimo uvijek zdravim načinom života, ono što možemo učiniti jest da tijelu u tome pomognemo, a ne da mu lošim navikama odmažemo.

 

 

Kako pomoći organizmu?
 

Dakle, kada želimo pomoći organizmu u čišćenju, vjerojatno ćemo trebati promijeniti neke ustaljene nezdrave navike. Od svega je najvažnije da:

 • odreknemo se loših navika (cigarete, alkohol, kava…),
 • osiguramo si dobar san,
 • tijekom dana pijemo mnogo vode,
 • izbjegavamo suviše slatku, slanu i industrijski obrađenu hranu,
 • konzumiramo namirnice bogate antioksidantima,
 • u prehranu uključimo probiotike,
 • što je moguće više se krećemo i vježbamo.

Pri tome zaboravimo na drastične poteze poput gladovanja ili žestokih treninga. Veliki stresovi i šokovi ne djeluju dobro na organizam – stvaraju stres i slabe imunitet.

Kako često nemamo vremena za razne protokole, od velike pomoći mogli bi nam biti dodaci prehrani za detoksikaciju. Među njima osobito su praktični napici za detoksikaciju.


 

Napici za detoksikaciju
 

Razni svježe cijeđeni sokovi i čajevi mogu biti izvrsni saveznici za detoks. No često nemamo vremena ili priliku spravljati ih. Nasreću, možemo nabaviti proizvode koji dolaze u koncentriranome obliku i razrjeđuju se vodom. Napici za detoksikaciju uglavnom sadrže više vrsta biljaka koje ciljano djeluju na metabolizam, rad jetre, bubrega i crijeva, a time i probavu te izlučivanje suviška tekućine iz organizma. Osim što pomažu u eliminaciji štetnih tvari iz organizma što je važno za zdravlje čitavoga organizma, ovi napici mogu pomoći i u gubitku kilograma te poboljšati izgled i stanje kože.

 

 

Pravilno korištenje napitka za detoksikaciju
 

Veoma je važno pravilno korištenje napitka za detoksikaciju. Moramo biti svjesni činjenice da dodaci prehrani za detoksikaciju nisu zamjena ili nadomjestak zdravoj prehrani. Kako smo već napomenuli, bitno je paziti na prehranu koja treba biti uravnotežena i raznovrsna, s mnogo svježega voća i povrća. Ne zaboravimo na kretanje i tjelesnu aktivnost. Uvijek se trebamo pridržavati preporuka i ne smijemo prekoračiti preporučene dnevne doze koje su navedene na proizvodu. Ovi napici za detoksikaciju su praktični za zaposlene osobe jer ne zahtijevaju posebnu pripremu. Ovisno o vrsti proizvoda napitak konzumiramo ujutro ili ga tijekom čitavoga dana pijuckamo pomiješanoga s vodom.

Proizvode trebamo čuvati od dohvata male djece, a trošimo li neke lijekove prije korištenja ovih napitaka trebamo se posavjetovati s liječnikom.

 

 

Vrste napitaka za detoksikaciju
 

Encian u ponudi ima tri vrste dodataka prehrani za detoksikaciju čija su osnova ljekovite biljke. Među njima možemo odabrati neki prema svojim potrebama i mogućnostima.

 

- Detoxine jabuka BIO 250 ml (https://encian.hr/detoxine-jabuka-bio-250-ml-proizvod-430/)

Ovaj napitak za detoksikaciju sadrži brojne djelotvorne sastojke koji potiču metabolizam, doprinose normalnoj funkciji jetre, žuči i probave. Usto potiču detoksikacijske procese u organizmu i rad bubrega. U napitku se nalaze: pulpa indijske urme (Tamarindus indica L.), suhi biljni ekstrakti lista zelenoga čaja (Camellia sinensis L.), lista artičoke (Cynara scolymus L.), lista breze (Betula pendula Roth), vršaka cvijetova končare (Filipendula ulmaria (L.) Maxim.), korijena maslačka (Taraxacum officinale Weber), plodova komorača (Foeniculum vulgare Miller), korijena velikoga čička (Arctium lappa L.) i zeleni maćuhice (Viola tricolor L.). Sadrži još i koncentrirani sok jabuke, sirup od tapioke, sirup od agave, prirodnu aromu jabuke, koncentrirani sok ploda bazge i maltodekstrin. Aktivni sastojci potječu iz ekološkoga uzgoja. Ovaj napitak ima okus jabuke. Uz proizvod je priložena čašica za doziranje.

Ujutro prije korištenja bočicu dobro protresemo i 12 ml napitka ulijemo u 1,5 l negazirane vode. Napitak pijemo tijekom čitavoga dana.

Nakon otvaranja, bočicu čuvamo u hladnjaku. Ovaj pripravak možemo koristiti najdulje dva tjedna, a zatim trebamo napraviti pauzu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a osobe koje uzimaju lijekove trebaju se posavjetovati s liječnikom.

 

- Detoxine silhouette 250ml (https://encian.hr/za-zdravo-mrsavljenje-proizvod-589/)

Ovaj dodatak prehrani za detoksikaciju prikladan je za osobe koje istodobno žele pročistiti organizam, skinuti suvišne kilograme i/ili ukloniti nakupljenu vodu iz organizma. Aktivni sastojci su zelen končare (Filipendula ulmaria), plod zelene kave (Coffea sp.) i list vinove loze (Vitis vinifera). Napitak ima okus trešnje, a uz njega je priložena čašica za doziranje.

Ovaj se pripravak ne preporučuje osobama koje uzimaju lijekove, trudnicama i dojiljama, kao ni osobama koje su osjetljive na salicilate i njihove derivate. Kako ovaj napitak sadrži kofein, trebamo smanjiti unos kave.

Bočicu prije uporabe protresemo. Količinu od 12ml napitka ulijemo u čašu vode, promiješamo i popijemo. Napitak konzumiramo dva tjedna. Od 1 do 7 dana napitak pijemo ga prije doručka, a od 8 do 14 pijemo ga dva puta dnevno: prije doručka i prije ručka. Nakon što završimo dvotjedni ciklus, prije ponovnog konzumiranja trebamo načiniti pauzu od najmanje mjesec dana. Nakon što ovaj pripravak otvorimo, čuvamo ga u hladnjaku.

 

- Detoxine 7 days BIO 105ml nar/marakuja (https://encian.hr/methoddraine-detox-7-days-nar-marakuja-bio-105-ml-proizvod-581/)

Ovaj napitak za detoksikaciju prikladan je kada nemamo vremena ili mogućnosti provoditi dulje čišćenje organizma – predviđen je za tjedan dana. Biljke aktivno djeluju na metabolizam i doprinose normalnoj funkciji jetre, bubrega i probave.

Napitak sadrži sastojke iz ekološkoga uzgoja. To su suhi ekstrakt lista breze(Betula pendula Roth), pulpu tamarinda (Tamarindus indica L.), koncentrirane sokove limuna i bazge, suhe ekstrakte lista zelenog čaja (Camellia sinensis), lista artičoke (Cynara scolymus), ploda komorača (Foeniculum vulgare Miller), velikoga čička (Arctium lappa) te još sirup tapioke, vodu, maltodekstrin i prirodne arome.

Ovaj pripravak sadrži kofein. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci te bubrežnim bolesnicima.

Tijekom sedam dana svakoga jutra trošimo po jednu bočicu napitka. Bočicu protresemo izlijemo u čašu s vodom (2 dl). Promiješamo i popijemo te tijekom dana popijemo još 1,5 l vode.

 

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body#9.-Other-Helpful-Detox-Tips

https://www.healthline.com/nutrition/detox-diets-101

https://www.webmd.com/diet/features/detox-diets-cleansing-body#1

           

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira