Švedska grencica - drevni eliksir zdravlja

Švedska grencica - drevni eliksir zdravlja

Švedska grenčica, ova premalo eksponirana i hvaljena tekućina, trebala bi biti dio kućne ljekarne svačijeg doma. Radi se o mješavini bilja koja se koristi za pripremu alkoholne tinkture, od davnina poznate po svojim ljekovitim svojstvima.

Prema originalnoj recepturi koja seže sve do 17. stoljeća, biljke (stolisnik, menta, sena i kim) moče se u alkoholu, iz čega nastaje tekućina višestruko blagotvorna za ljudski organizam. Uz spomenuto bilje, ova tinktura sadrži i venecijanski terijak, bogat eteričnim uljima koji švedskoj grenčici daje specifičnu aromu i prepoznatljiv miris.

Možda najvažniji faktor koji švedska grenčica ima na ljudsko tijelo jest njezin učinak na probavu. Miješanjem nekoliko žličica grenčice s mlakom vodom možete pospješiti probavu i trajno riješiti problem sa zatvorom.

Osim što normalizira probavu, švedska grenčica pozitivno djeluje i na oči (liječi crvenilo, razne upale, umor pa čak i očnu mrenu), usnu šupljinu (protiv upala, krvarenja desni i zubobolje), a opušta i mišiće nakon težih napora, djeluje protiv mučnine i vrtoglavice, potiče apetit te rješava probleme s kostima i zglobovima.

Posebno je omiljena kod žena jer, osim što uspješno rješava bolove u maternici, grčeve i bolne mjesečnice, pospješuje čak i porođaj (ako se koristi nekoliko tjedana prije samog termina).

Iako švedska grenčica prvenstveno djeluje kao lijek, dobro ga je koristiti i preventivno. Uz unutarnju primjernu (uvijek mora biti razrijeđena vodom), grenčicu možete koristiti i za razne kožne probleme: efektivno liječi manje i veće rane, ublažava opekline te pospješuje brže zacjeljivanje ogrebotina.

Možda je to dio legende, no često se navodi kako grenčica ne samo da pozitivno djeluje na brojne tegobe i bolesti organizma, već da liječi baš svaku bolest na svijetu. Tome u prilog svakako ide i činjenica kako je njezin tvorac, čuveni švedski liječnik dr. Samsa, doživio čak 104 godine.

Među raznim proizvođačima ove čudotvorne tinkture, upravo je Encian bio prvi koji ju je proizveo, prema originalnoj recepturi i koristeći se pretežito domaćim ljekovitim biljkama. Iz našeg asortimana izdvajamo čak tri proizvoda:

Švedska grenčica – tinktura, 200 ml

Švedska grenčica – krema, 250 ml

Švedska grenčica – mješavina, 184 g

 

 

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira