Što je to superhrana (superfood) i zašto se tako naziva?

Što je to superhrana (superfood) i zašto se tako naziva?

Često možemo naići na pojmove superfood, superhrana, supernamirnice, superfood namirnice… Ponekad smo zbunjeni i nismo sigurni o čemu se točno radi. Svi ovi izrazi potječu od engleske riječi superfood, čiji je doslovan prijevod superhrana. To su namirnice koje su osobito bogate važnim nutrijentima. Iako korisnih spojeva ima i u mnogim uobičajenim namirnicama, superhrana sadrži mnogo različitih korisnih spojeva i to nerijetko u velikoj količini.

 

Čega to ima u superhrani?

 

Kod superhrane uglavnom se radi o obilju vitamina, minerala, topivih i netopivih prehrambenih vlakana, proteina, masnih kiselina, antioksidanata i raznih drugih spojeva. Omjeri ovih spojeva ovise o vrsti namirnice.

Poznato je da su vitamini i minerali važni za dobro funkcioniranje čitavoga organizma, a raznovrsne aktivne tvari (fitonutrijenti) uvelike mogu pridonijeti našemu zdravlju. Oni prije svega jačaju imunološki sustav, pružaju energiju, potiču metabolizam i detoksikaciju, usporavaju starenje organizma, povoljno djeluju na razine šećera i masnoća u krvi, reguliraju krvni tlak te mogu pomoći kod mršavljenja.

Antioksidativne tvari štite organizam od slobodnih radikala što je osobito važno u prevenciji srčano krvožilnih, neurodegenerativnih i zloćudnih bolesti.

 

Važnost superhrane u suvremenoj prehrani

 

Današnji ritam života često prati neredovita prehrana koja sadrži premalo važnih spojeva. Često jedemo nešto na brzinu, a namirnice su nutritivno siromašne (brza hrana, peciva, nezdrave grickalice, zaslađeni napici, previše kave…). Ako tijekom dana ne možemo odabrati kvalitetne namirnice, prehranu bismo svakako trebali obogatiti supernamirnicama. Njima uvelike možemo pridonijeti zdravlju jer su važne u prevenciji bolesti, ali su korisne i kod već postojećih bolesti te poremećaja.

Iako supernamirnice imaju mnoga korisna svojstva, one ne mogu poništiti svu štetu nastalu od nezdravih navika kao što su općenito loša prehrana, nekretanje, pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.

Većinu supernamirnica dovoljno je konzumirati u malim količinama. Kako ćemo vidjeti, izbor je doista velik i svakoga dana možemo konzumirati neku od tih namirnica. Neke od njih možemo nabaviti i u obliku dodataka prehrani.

 

Superhrana

 

Pa koja je to onda najzdravija hrana koju bismo trebali konzumirati? Iako su mnoge supernamirnice egzotičnoga podrijetla, postoje i mnoge koje su nam itekako pristupačne.

Mnoštvo spomenutih vrijednih tvari općenito se u većim količinama nalazi u cjelovitim namirnicama, osobito onima iz organskoga uzgoja. Navodimo neke vrijedne supernamirnice:

 

 • voće: bobičasto voće (osobito borovnice, jagode, brusnice, aronija, akai i goji), avokado, kakao, nar, noni, mangosteen…;
 • povrće: cikla, zeleno lisnato povrće (špinat), češnjak, kupusnjače (brokula, kupus, kelj i raštika), rajčica, čili, batat…;
 • žitarice: većina integralnih žitarica (osobito zob); pšenična i ječmena trava;
 • pseudožitarice: heljda, amarant, kvinoja;
 • mahunarke: grah, soja, slanutak;
 • orašasto voće: badem, orah, lješnjak, pistacija;
 • sjemenke: lan, chia, sezam, konoplja;
 • probiotici: fermentirani mliječni proizvodi (osobito domaći kefir), prirodno ukiseljeni kupus i repa;
 • začinsko i ljekovito bilje: đumbir, kurkuma, maca, aloe vera, zeleni čaj, guarana;
 • alge: spirulina, klorela…;
 • masnoće: hladno tiještena ulja (maslinovo, laneno, kokosovo, bučino i konopljino ulje);
 • riba: plava riba, losos;

 

         Supernamirnice u obliku sokova jednostavno pijemo samostalno, razrijeđene s vodom ili ih dodajemo u druge svježe cijeđene sokove ili smoothije. Neki od njih su Aloe vera sok BIO, Noni sok BIO, Sok od aronije i Sok od cikle.

Za brzi, zdravi doručak možemo spraviti Encianove rižine kaše s dobrim bakterijama (Superfoods rižina kaša), kao i Superfoods proteinske kaše i Superfoods zobene kaše.

U razna jela možemo dodavati kakao i začine kao što su primjerice Cejlonski cimet u prahu, Đumbir u prahu i Kurkuma u prahu. Možemo ih dodati u razne kašice, sokove i smoothije, kao i alge (Spirulina u prahu BIO) te macu (Maca u prahu BIO).

Za pripremu hrane pri višim temperaturama koristimo maslinovo i kokosovo ulje (Kokosovo ulje 1000 ml, Kokosovo ulje bez mirisa i Kokosovo ulje BIO), a laneno (Laneno ulje BIO) i konopljino ulje (Konopljino ulje BIO), u jela dodajemo prije posluživanja.

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira