Što je povremeni post ili intermittent fasting?

Što je povremeni post ili intermittent fasting?

Dijeta 16:8, povremeni ili isprekidani post je način prehrane u kojoj ljudi jedu kroz 8 sati i poste kroz preostalih 16 sati tijekom 24 sata. Ako se u periodu kada je predviđena konzumacija hrane hranimo pravilno i u optimalnom kalorijskom unosu prema postulatima pravilne prehrane ovaj režim se može provoditi koliko se želi, odnosno duže vrijeme ako to osobi odgovara. Tada će doći do smanjenja masnog tkiva, ali i drugih poželjnih efekata.

No ukoliko se za vrijeme povremenog posta ili dijete 16:8 jede hrana koja je energetski bogata, a nutritivno siromašna, doći će do kalorijskog suficita i nema gubitka tjelesne masnoće kao niti popratnih pozitivnih učinaka na organizam.

Sama primjena ove prehrane neće naštetiti zdravlju ukoliko se jede zdrava hrana, manji obroci sa složenim ugljikohidratima te kvalitetnim bjelančevinama i mastima. Dakle, raznovrsne cjelovite žitarice, kruh i tjestenina, krumpir, batat, mahunarke, bijelo i crveno meso te riba, maslinovo ulje, sjemenke i orašasti plodovi, sezonsko voće i povrće.

Može biti neučinkovita i opasna po zdravlje ukoliko se konzumira brza hrana, mesne prerađevine, slatkiši, pekarski proizvodi, tjestenina sa masnim umacima.

Svakako je opcija za smanjenje tjelesne težine koja ne uključuje brojanje kalorija te limitiranje određene hrane. Samim time je jednostavnija za one koji su je izabrali. Također, istraživanja pokazuju da djeluje na smanjenje krvnog tlaka, smanjuje težinu, čisti organizam, smanjuje razinu potencijalne upale, održava optimalnu razinu glukoze u krvi, te bolju probavu, potiče imunitet, smanjuje požudu za hranom.

Preporučuje se osobama koje su u žurbi i ne stignu jesti tri do pet obroka dnevno i osobama koje vole veće obroke, osobe koje vježbaju intenzivnije, dok se ne preporuča mršavijima i osobama koje imaju prehrambene poremećaje ili vole imati klasičnih pet obroka dnevno.

Između 10 i 18 sati osoba može jesti potencijalno što želi i koliko želi, ali preostalih 16 sati mora konzumirati vodu i pića bez energetske vrijednosti. Ne preporuča se konzumacija visokokalorične hrane niskog nutritivnog statusa,

Primjer: 

10:00 Doručak : jogurt, sjemenke i zobene pahuljice

12:00 Međuobrok: voćka

14:00 Ručak: povrtna juha, meso i povrće

16:00 Međuobrok: svježi sir, voće i bademi

18:00 Večera: zelena salata sa tvrdokuhanim jajima.

Laneno ulje nakon buđenja dobro je mućkati ga u ustima kako bi se iz usne šupljine izvukli svi toksini nakupljeni preko noći. A ukoliko želite fit liniju preporučujemo müsli 6 vrsta žitarica za doručak uz biljni napitak ili jogurt jer ćete uz njih unijeti upravo potrebne cjelovite ugljikohidrate za početak dana nakon posta koje će biti jedan dobar energetski boom.

Kokosovo ulje s mirisom ili bez mirisa ovisno o prigodi uvijek je odličan dodatak jelima, a na kraju ili na početku dana aromatični organski đumbir u prahu i kurkuma uz limun dodani u mlaku vodu odličan su napitak za vrijeme posta. 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira