Sok od cikle - napitak koji cuva vaše zdravlje

Sok od cikle - napitak koji cuva vaše zdravlje

Cikla je povrće koje se uzgaja zbog zadebljanoga, obojenoga korijena. Iako postoje razni kultivari i drugih boja (bijela, žuta, narančasta, razne nijanse crvene), najpopularnija je tamnocrvena cikla. Ovo povrće prepuno je korisnih sastojaka kojima uvelike možemo pridonijeti svome zdravlju jer osim hranjivih odlika, ciklu krase i ljekovita svojstva. Najčešće je konzumiramo kuhanu, ali i sirovu u obliku salate i sokova. Sok od cikle sadrži vrijedne sastojke koje organizam veoma lako apsorbira.

U cikli ima ponešto ugljikohidrata, proteina i zanemarivo malo masnoća. Od minerala sadrži fosfor, kalij, kalcij, magnezij, željezo, kobalt, cink, mangan, selen, silicij, bakar i jod te vitamine A, C i K te većinu vitamina B kompleksa. Sadrži i mnogo prehrambenih vlakana. Od antioksidanata najvažnija je skupina betacijanina (više vrsta pigmenata) koji su zaslužni za prekrasnu tamnocrvenu boju ovoga povrća. Od karotenoida značajni su lutein i zeaksantin, koji su osobito važni za zdravlje očiju.

 

Zdravstvene prednosti cikle

Prednosti cikle u zdravoj prehrani su velike jer njezin složeni sastav utječe na naše zdravlje. Cikla općenito snaži imunitet, povećava izdržljivost organizma i smanjuje umor. Koristi se kao pomoćno sredstvo za jačanje kod raznih bolesti, pa i zloćudnih. Smatra se da može zaštititi organizam od mnogih zloćudnih i degenerativnih bolesti (artritis, ateroskleroza, demencija…).

Cikla snižava razine šećera u krvi te regulira visoki i niski krvni tlak. Može smanjiti razine lošega LDL, a povećati razine dobroga HDL kolesterola. Povoljno utječe na zdravlje srčano krvožilnoga sustava, potiče cirkulaciju krvi i limfe te pomaže kod slabokrvnosti. Preporučuje se kod depresije i tjeskobe te općenito za bolji rad mozga i živčanoga sustava.

Bogat sastav cikle povoljno utječe na cjelokupni probavni sustav. Cikla poboljšava rad jetre i bubrega te ih štiti od bolesti. Zbog sadržaja prehrambenih vlakana, poboljšava probavu.

Cikla općenito potiče izlučivanje suviška tekućine i čišćenje organizma (detoksikacija). Djeluje snažno antioksidativno i protuupalno. Čuva zdravlje očiju te je korisna je za zdravu kožu, kosu i nokte.

Sa sokom od cikle trebale bi biti osobe koje imaju problema s bubrežnim kamencima (osobito oksalatnima). Najbolje je da se posavjetuju liječnikom.

 

Konzumiranje soka od cikle

Za najbolji učinak, preporučuje se redovito konzumiranje ovoga soka. Obično se preporučuje 1 do 2 dl dnevno, a kod slabokrvnosti i težih oboljenja i više. Najbolje je početi s manjim količinama, pa ih postupno povećavamo. Iako je sam za sebe ukusan, prema želji možemo mu dodati malo vode, jabučnoga octa ili nekoga drugoga soka (jabuka, mrkva, naranča, limun…). Ne treba nas zabrinjavati ako nam mokraća i stolica poprime crvenkastu ili ružičastu boju. To je posve normalna pojava.

Sok od cikle za bebe i djecu

Sok cikle izvrstan je dodatak u prehrani beba i djece jer je prepun korisnih elemenata i spojeva koji djeluju na krv i cirkulaciju, probavu, jetru i bubrege, ali i na zdravi rast i razvoj. Mogu ga konzumirati bebe od šest mjeseci starosti, tako da započnemo s nekoliko žličica soka. Što je beba starija, pomalo dajemo veće količine soka (do 0,5 ili 1 dl). Možemo ga pomiješati i sa sokom drugih vrsta voća i povrća, primjerice s jabukom i mrkvom.

 

Gdje kupiti sok od cikle?

            Iako i sami možemo iscijediti sok od svježe cikle, to nije uvijek jednostavno jer ako želimo redovito piti sok, uvijek trebamo imati dovoljno cikle i svaki puta iscijediti svježi sok. Tada je bolje rješenje kupiti kvalitetan sok. Encianov sok od cikle nalazi se u staklenim bocama od 750 ml. To je posve čisti 100%-tni, pasterizirani sok cikle koji ne sadrži nikakve konzervanse, dodatke niti šećer. Ugodan slatki okus potječe od prirodnih šećera koji se nalaze u korijenu cikle.

Povezani proizvodi

%
Sok od cikle 750ml
2,49 3,29 
NC zadnjih 30 dana:2,32 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira