Soja: da ili ne?

Soja: da ili ne?

Soja je mahunarka o kojoj se mnogo polemizira – ponajviše o tome kako djeluje na ljudski organizam te je li zdrava ili nije. No kako općenito stvari nisu jednoznačne, niti jedna od ovih tvrdnji nije posve točna. Kao i mnoge druge namirnice, soja sadrži mnoge spojeve od kojih neki pod utjecajem raznih čimbenika u organizmu mogu djelovati na više načina. Svaka je osoba slučaj za sebe i teško je posve točno utvrditi kako će određeni aktivni sastojci iz hrane djelovati. Iako soja ponekad kod nekih osoba može izazvati neka neželjena djelovanja, to je rijetko i u slučajevima već nekog postojećeg poremećaja te eventualnoga pretjerivanja u konzumaciji soje i njezinih proizvoda.

Inače, soja je izvrstan izvor proteina (40%), 20% čine masnoće, 7% ugljikohidrati, a ostalo je voda. Sadrži vitamine B1, B9 i K, minerale fosfor, bakar, mangan i molibden te vrijedna topiva i netopiva prehrambena vlakna koja su važna za zdrava crijeva i dobru probavu. Uz to, soja sadrži i razne spojeve o kojima se toliko raspravlja (lecitin, fitinska kiselina, izoflavoni i saponini). Nažalost, nepovjerenje u soju je poraslo i stoga što se masovno proizvodi, a mnogi usjevi su genetski modificirani (GMO). Neka istraživanja su pokazala kao GMO soja nema toliko aktivnih tvari koliko ona uzgojena iz uobičajenoga sjemena pa pri kupovini trebamo pripaziti na podrijetlo soje i njezinih proizvoda.  

Soju možemo je nabaviti u raznim oblicima: u zrnu, kao brašno, klice, razne prerađevine (ljuspice, medaljoni) tofu, miso, shoyu, tempeh, tamari, sojino brašno, napitak, alternativa jogurtu, deserti… Također korištenje u pripremanju jela veoma je raznoliko: od spomenutih napitaka i umaka, do priloga, glavnih jela i najukusnijih deserata. Obroci sa sojom su ukusni, nutritivno bogati i pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Soja kao zamjena za meso popularna je kod osoba koje ne jedu meso (makrobiotiočari, vegetarijanci i vegani) ili žele uživati u proteinskim obrocima s manje masnoće. To je doista opravdano jer soja i njezini proizvodi zbog osobite strukture i teksture te visokoga udjela proteina pružaju velike mogućnosti primjene u kulinarstvu.

 

Utjecaj soje na zdravlje može biti doista velik. Za proteine soje je dokazano da snižavaju povišene razine masnoća u krvi (osobito loš LDL kolesterol), pa se soja preporučuje u prehrani osoba koje trebaju sniziti razine masnoća i/ili boluju od srčano krvožilnih bolesti. Soja sadrži malo ugljikohidrata i ima niski glikemijski indeks pa se preporučuje dijabetičarima i osobama koje paze na unos ugljikohidrata.

Soja sadrži spojeve izoflavone koji imaju brojna korisna i zaštitna (antioksidativna) svojstva. Među ostalim, nalikuju nalik ženskome hormonu estrogenu (fitoestrogen), što nekim osobama može odgovarati, a nekima ne. Tako soja može blagotvorno utjecati na zdravlje žena u menopauzi jer ublažava mnoge tegobe vezane na tu hormonalnu promjenu. Također može pomoći spriječiti nastanak osteoporoze. Smatra se da soja usporava starenje te može štititi od nekih vrsta raka (dojke, prostate, debeloga crijeva i želuca). Ipak, neke osobe trebaju biti oprezne. Ograničene količine trebaju uzimati osobe koje imaju bolesti i tegobe vezane uz hormon estrogen (osobito kod zloćudnih bolesti).

Kod nekih osoba soja ponekad može uzrokovati probavne tegobe, pa je sigurnije da je ne konzumiraju dojenčad i mala djeca. Neki spojevi u soji mogu ometati djelovanje enzima koji razgrađuju proteine, a goitrogeni ometati rad štitnjače. Soja i ostale mahunarke sadrže purin koji se u organizmu pretvara u urinsku kiselinu, pa može smetati osobama koje pate od gihta. Pretjerivanje u soji se ne preporučuje jer sadrži dosta fitinske kiseline koja sprečava apsorpciju minerala u organizam.

Soja je zdrava namirnica s mnogo vrijednih odlika, a sve navedeno pri umjerenoj konzumaciji uglavnom nas ne treba zabrinjavati. Općenito, preporučene dnevne doze su približno 50 do 75 g soje ili 15 do 25 g sojinoga proteina. Ono što je najvažnije, trebamo konzumirati proizvode provjerene kvalitete koji nisu GMO. Samo ćemo tako moći iskoristiti blagodati aktivnih sastojaka soje.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira