Soda kao alternativa kvascu i prašku za pecivo
Soda bikarbona je natrijev bikarbonat, bijeli kristalni prah koji je prirodno alkalan, a sadrži širok spektar korištenja, od povoljnog sredstva za čišćenje kućanstva pa do toga da je soda čest i tradicionalan proizvod kada je u pitanju priprema jela i deserata.
Može li se soda koristiti umjesto praška za pecivo i kvasca? Može!
Soda bikarbona aktivira se kada se kombinira s kiselim sastojkom i tekućinom te je na taj način omogućeno da se tijesta podignu te postanu pahuljasta.
Zbog toga u receptima koji uključuju sodu bikarbonu također treba biti i kiseli sastojak, poput limunovog soka, mlijeka u kombinaciji s octom i sl.
Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo je kompletno sredstvo, što znači da sadrži i kiselinu potrebnu da se tijesto podigne.
Kada koristiti koji sastojak?
Soda bikarbona koristi se u receptima koji uključuju i kiseli sastojak, poput citrusa, kiselog vrhnja i sl.
Suprotno tome, prašak za pecivo obično se koristi kada recept nema kiseli sastojak, jer prah već uključuje potrebnu kiselinu.
Neki recepti mogu zahtijevati i sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
Za situacije kada vam ponestane praška za pecivo, soda bikarbona je idealna alternativa koju ćete uvrstiti u smjesu, ali vodite računa da uključite i dodatan kiseli sastojak kako bi ispunila svoju funkciju.
Također, idealan omjer je 1:2, tj. žličica sode bikarbone zamijenjuje 2 žličice praška za pecivo.
U nastavku pročitajte recept za kruh sa sodom bikarbonom:
SASTOJCI
- 350 g brašna po želji
- 1 žličica Encian bio jabučnog octa
- 1½ žličice Encian himalajske soli
- 1 žličica Encian sode bikarbone
- 285 ml mlijeka
PRIPREMA
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Posudu u kojoj pečete kruh nauljite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
- Sve suhe sastojke zajedno dobro izmiješajte pa umiješajte tekuće sastojke i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Zatim umijesite tijesto i formirajte kuglu. Ukoliko je tijesto vlažno dodajte još brašna.
- Kuglu tijesta po vrhu posipajte brašnom pa stavite na tepsiju i izrežite duboki križ u sredini koji će vam omogućiti da se kruh ravnomjerno ispeče.
- Kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.
Tips & tricks:
- Ako prstohvat sode dodamo u marinadu, meso će biti mekše.
- Ako nam je neko jelo ispalo suviše kiselo, u njega možemo dodati prstohvat sode koja će neutralizirati kiselost.
- U vodu za namakanje mahunarki stavimo malo sode bikarbone, pa će brže omekšati.
- Kada malo sode stavimo u vodu u kojoj se kuha povrće, ono će zadržati lijepu boju.
- Uz malo sode brže će se pirjati luk.