Soda bikarbona za smirenje želuca!

Soda bikarbona za smirenje želuca!

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) veoma je popularna zbog svojih mnogobrojnih korisnih svojstava i širokih mogućnosti primjene. To je ekološki prihvatljiv proizvod, izvrstan za čišćenje doma, koristan u vrtlarenju te prirodnoj njezi tijela. Sodu možemo koristiti pri kuhanju, ali i za očuvanje te poboljšanje zdravlja.

Soda bikarbona kao lijek? Doista, soda je veoma korisna kod raznih tegoba, ali ona nije svemogući lijek za sve bolesti kako se ponekad predstavlja. Na nju trebamo gledati kao na izvrsno pomoćno sredstvo koje nam može pomoći u raznim situacijama. Jedno od najvažnijih svojstava sode je lužnata reakcija, pa može biti korisna za čitav organizam jer mu općenito smanjuje kiselost koja dovodi do neravnoteže i može pospješiti razvoj mnogih bolesti.

Soda je veoma je učinkovita za ublažavanje raznih probavnih smetnji, a osobito je korisna za želučane tegobe koje se mogu manifestirati kao nelagoda, nadutost, mučnina, žgaravica, podrigivanje… Uzrok im mogu biti gastritis, čir na želucu ili dvanaesniku, žučni kamenci, usporena probava, trudnoća... Često ih uzrokuje suviše slatka, začinjena, masna, vruća ili hladna hrana. Ponekad do tegoba može doći i zbog nepodnošenja nekih namirnica (intolerancija), prejedanja ili zbog kombinacije namirnica koja nam ne odgovara. Uzrok mogu biti određene vrste lijekova, alkohol, pušenje, stres te slatki i gazirani napici. Mnoge od tih tegoba povezane su s viškom kiseline u želucu zbog čega može doći do neugodne žgaravice koja se očituje kao osjećaj nelagode, žarenja, pečenja, a u težim slučajevima i bolovima.

Za brzu i jednostavnu pomoć kod spomenutih želučanih tegoba poslužit će soda bikarbona. Ona će trenutno neutralizirati kiselinu i olakšati probavu hrane te smanjiti nadutost. Najbolje je da u 1 dl stavimo pola čajne žlice sode (najviše jednu) i dobro promiješamo kako bi se rastopila. Otopinu ne smijemo popiti naglo, već pomalo, u malim gutljajima. Naglim uzimanjem možemo izazvati vjetrove, ponekad i proljev. Kako dolazi do reakcije neutralizacije kiseline, veoma će brzo nastupiti olakšanje. Prema potrebi postupak možemo ponoviti svakih nekoliko sati.

Za olakšavanje probave hrane sodu možemo kombinirati i s jabučnim octom ili limunovim sokom. U čašu vode stavimo pola čajne žlice sode, dodamo jednu čajnu žlicu octa ili soka. Doći će do burne reakcije, a kada ona prestane, napitak možemo popiti.

Soda bikarbona se u liječenju želučanih problema ne preporučuje kao dugoročna terapija. Ne bismo je trebali uzimati dulje od dva tjedna. Trebamo imati na umu da dnevno ne smijemo uzeti više od 3½ čajne žlice sode. Pretjerivanje u količini može izazvati mučninu, grčeve, proljev i naticanje nogu. Dugoročno pretjerivanje sa sodom bikarbonom može dovesti do nedostatka kalija i klorida te povećanja količine natrija u krvi što povisuje krvni tlak. Može doći do pogoršanja bolesti srca i bubrega, te izazvati slabost i grčeve u mišićima. Usto, u konačnici se može povećati stvaranje želučane kiseline.

Prije svega trebamo otkriti uzrok svojih tegoba, a do tada soda može biti izvrsna i brza pomoć. Ako tegobe ne prolaze i ne možemo im otkriti uzrok, svakako se trebamo obratiti liječniku. Također, liječnički savjet trebaju potražiti trudnice, dojilje i kronični bolesnici. Sa uzimanjem sode trebaju biti oprezne koje pate od povišenoga krvnoga tlaka. Sodu ne dajemo djeci mlađoj od pet godina.

Povezani proizvodi

%
Soda bikarbona 1kg
2,09 2,45 
NC zadnjih 30 dana:1,84 
%
Soda bikarbona, 500g
1,39 1,99 
NC zadnjih 30 dana:1,39 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira