Soda bikarbona - All in one proizvod za svega par eura

Soda bikarbona - All in one proizvod za svega par eura

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat veoma je pristupačan i jeftin proizvod. Uvijek ga je dobro imati pri ruci, jer mu je mogućnost primjene u svakodnevnome životu iznimno je velika: sodu koristimo za čišćenje domaćinstva i raznih predmeta, u pripremi hrane, u vrtlarenju, ali i za zdravlje i ljepotu.

 

SODA BIKARBONA ZA ZDRAVLJE

Soda bikarbona ima lužnatu reakciju, pa se smatra korisnim sredstvom protiv zakiseljavanja organizma i čišćenja jetre. Može pomoći u probavi hrane i pri mršavljenju. Obično se preporučuje piti je natašte, uz dodatak limunovoga soka ili jabučnoga octa. Tada je korisna i za imunitet. Dovoljna je jedna čajna žlica sode otopljena u čaši vode.

Soda bikarbona korisna je i za želudac jer pomaže kod žgaravice (neutralizira kiselinu). Pola do jedne čajne žlice sode razmutimo u čaši vode i popijemo. Smanjuje nadutost i težinu u trbuhu. Kod oralnoga uzimanja trebamo pripaziti da soda ne sadrži aluminij.

Sodu s malo vode možemo nanesti na mjesta uboda insekata te opekotina (kuhanje, sunce i meduze). Ublažit će crvenilo i svrbež.

Za ublažavanje raznih kožnih tegoba u kadu vode možemo dodati pola šalice sode.

Soda bikarbona može biti prirodan dezodorans. Nakon pranja nanesemo sodu otopljenu u malo vode.

Soda bikarbona izvrsna je za povremeno pranje zubi i pomaže u prevenciji zubnoga kamenca i bolesti desni. Otopinom sode i vode možemo ispirati usnu šupljinu kod upale desni i ranica.

 

SODA BIKARBONA ZA KUHANJE

Kod pranja kupljenoga voća i povrća, ako je tretirano pesticidima, najbolje je namočiti ga u vodu u koju smo dodali nekoliko jušnih žlica sode bikarbone. Nakon što odstoji najmanje pola sata, temeljito ga isperemo.

Kod pripremanja hrane koristimo male količine sode bikarbone –prstohvat, na vrh noža ili najviše do 1 čajne žlice. Koristimo je umjesto praška za pecivo, pa i kvasca. Stavljamo je dvostruko manje od praška za pecivo.

Ako prstohvat sode dodamo u marinadu, meso će biti mekše.

Ako nam je neko jelo ispalo suviše kiselo u njega možemo dodati prstohvat sode koja će neutralizirati kiselost.

U vodu za namakanje mahunarki stavimo malo sode bikarbone, pa će brže omekšati. Kada ih kuhamo, stavimo još jedan prstohvat sode, pa će se brže skuhati. Tako ćemo uz malo sode brže pirjati luk. Kada malo sode stavimo u vodu u kojoj se kuha povrće, ono će zadržati lijepu boju.

 

SODA BIKARBONA KAO POMOĆ U KUĆANSTVU

Aparati koji rade s mnogo vode skloni su skupljati kamenac (perilice rublja i posuđa, aparat za kavu…). Umjesto deterdženta ili kave stavimo sodu bikarbonu i uključimo program pranja (na što višoj temperaturi).

Kada nakon nekog posla ili kuhanja (primjerice od luka ili češnjaka) na rukama ostane neugodan miris, ruke možemo temeljito istrljati sodom i malo vode.

Soda bikarbona apsorbira neugodne mirise. Na dno kante za otpatke nasipamo sodu bikarbonu, pa će smanjiti neugodne mirise. Bilo kakve posude, kutije, cipele, pa i odjeća – što god ima miris ustajalosti – može pomoći da u njih nasipamo sodu i ostavimo da odstoji najmanje preko noći. U platnenu vrećicu, posudicu ili u tanjurić nasipamo sodu te je stavimo na željeno mjesto, primjerice u hladnjak ili ormar.

 

SODA BIKARBONA ZA ČIŠĆENJE

Sodu bikarbonu kao abrazivno sredstvo koristimo u prahu, a možemo je i otopiti u malo vode (osobito za osjetljivije predmete). Za intenzivniji učinak i manje osjetljive površine možemo dodati ocat.

Za pranje prozora pomiješamo jednu čajnu žlicu sode i jednu litru vode.

Nakon uobičajenoga pranja zavjesa za dodatnu bjelinu možemo ih namočiti u otopinu sode (u 10 litara vode stavimo 500 g sode).

Tepih možemo učinkovitije očistiti i riješiti ga vlage tako da ga pospemo sodom. Ostavimo da odstoji najmanje nekoliko sati te ga potom usisamo.

Sodom možemo čistiti čitavu kuhinju i kupaonicu (pločice, sve elemente, slavine, posuđe, aparate… ).

Za odčepljivanje odvoda jednu šalicu sode bikarbone isipamo u odvod, pa je prelijemo šalicom octa. Doći će do burne reakcije. Kada se smiri, sve prelijemo vrućom vodom.

Sodu možemo koristiti za laštenje predmeta od plastike, bakra i kroma (uz dodatak vode ili malo octa).

Razne mrlje s tkanina pokušajmo ukloniti sodom i vodom. Na kraju dobro isperemo.  

Četke i češljeve za kosu možemo namočiti u otopinu tople vode i sode bikarbone, namakati, oprati te isprati.

 

SODA BIKARBONA U KOZMETICI

Sodu bikarbonu možemo upotrijebiti kao učinkoviti piling za lice i tijelo. Kako soda djeluje lužnato, umanjuje kiselost kože što može pomoći kod akni te raznih infekcija kože i vlasišta (perut).

 

SODA BIKARBONA U VRTLARENJU

Soda bikarbona može se koristiti u vrtlarenju. Posipamo je oko ugroženih biljaka i odbijat će puževe golaće koji rade velike štete na povrću i ukrasnome bilju. Sredstvo za prskanje koristi za prevenciju i suzbijanje biljnih bolesti kao što su plamenjača, pepelnica, pjegavost, razne plijesni i truleži. Smatra se da se može upotrijebiti i kod napada raznih štetnika (uši, gusjenice, krumpirova zlatica…).

Jednu jušnu žlicu sode bikarbone otopimo u jednoj litri vode te dodamo 1 do 2 kapi ekološkoga deterdženta za posuđe i 1 do 2 kapi ulja te sve dobro izmiješamo. Biljke prskamo svakih tjedan dana ili prema potrebi.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira