Socna sirova coko torta s baobabom
Volim otkrivati nove namirnice, namirnice koje još nikada nisam jela i koje imaju neku posebnu priču. U ovom receptu svoju priču priča baobab. Drvo afričkog baobaba može živjeti tisućama godina. Zbog njegove mogućnosti da čuva velike količine vode, nazivaju ga i'rvo život' Prah se dobiva mljevenjem jezgre ploda. Količina C vitamina i minerala, posebno kalcija, je veća nego u voću koje inače smatramo dobrim izvorima, poput naranče, banane, jabuke, borovnice ili crnog ribizla. Sadrži topiva vlakna koja potiču proizvodnju dobrih bakterija u crijevima. Vitamin C, kalij i fosfor ga čine prirodnim konzervansom. Zbog svih ovih dobrih nutritivnih svojstava i dobrobiti za zdravlje, afrički narod ga stoljećima koristi, posebno za trudnice, djecu i starce.
U proizvodnji Encian baobaba u prahu ne koristi se termička obrada, što je znak da su u njemu sačuvani svi nutrijenti. Okus je blago kiselkast, poput limuna, što ovoj torti daje svježinu. Možete ga koristiti i u smoothijima (1 žličicu na 100 ml tekućine).
SASTOJCI:
Za podlogu:
50 g badema
50 g Superfoods Bio crvene Kvinoje (prethodno namočene 8 sati u vodi s malo jabučnog octa)
120 g suhih grožđica (ili drugog sušenog voća po izboru)
3 žlice Superfoods Bio babobaba u prahu
2 žlice Encian Bio Kokosovog ulja
Za kremu:
250 g indijskih oraščića (prethodno namočenih 2 sata u vodi s malo soli)
1 naranča (korica i sok)
100 g Encian Bio Kokosovog ulja
1 veliki avokado (ili 2 manja)
3 žlice Superfoods Bio Baobaba u prahu
3 žlice kakaa u prahu
3 žlice Superfoods Bio Lucume u prahu
4 žlice meda (ili Sweetiva sirupa)
prstohvat Encian Himalajske soli
Za posipavanje:
3 žlice Superfoods Bio Cacao nibsa
4 žlice oraha
PRIPREMA:
1. Prije nego što krenete pripremati tortu, namočite kvinoju u vodi s jednom žlicom jabučnog octa (8 sati) i indijske oraščiće u vodi s malo soli (2 sata). Nakon namakanja dobro isperite i procijedite.
2. Podlogu pripremite tako što ćete u multipraktiku prvo usitniti bademe, suhe grožđice i baobab u prahu. Potom dodajte namočenu kvinoju i kokos maslac pa još malo miksajte.
3. Podlogu dobro utisnite u manji okrugli kalup za torte koji ste podložili masnim papirom za pečenje. Odložite u hladnjak dok pripremate kremu.
4. Za kremu u blenderu prvo izmiksajte indijske oraščiće, sok od naranče, kokos maslac, med (ili Sweetiva sirup), avokado i naribanu koricu naranče. Potom dodajte baobab u prahu, lucumu u prahu i prstohvat soli pa još kratko miksajte.
5. Kremu prelijte preko podloge i ukrasite komadićima kakaa i orasima koje ste prethodno usitnili.
6. Tortu držite u hladnjaku prije serviranja. Ako odmah ne pojedete, odložite tortu u zamrzivač kako biste joj produljili rok trajanja.