Savršena pjena za jutarnju kavu?

Savršena pjena za jutarnju kavu?

Dva nova člana u obitelji Alpro napitaka su Barista zob i Barista badem. Već samo ime govori za koga i što su namijenjeni, konkretno kućnim baristama i naprednim amaterima, koji žele biljnu alternativu kravljem mlijeku u proizvodnji pjene i ne žele raditi kompromise u kvaliteti. 

Oba proizvoda dolaze u 1-litrenim pakiranjima i nakon otvaranja se mogu nekoliko dana držati u hladnjaku tako da nema bojazni da će propasti, ukoliko imate malo kućanstvo ili pijete samo šalicu-dvije kave na dan. 

Upute su jednostavne i Bariste treba tretirati kao kravlje mlijeko u proizvodnji pjene, dakle, napitak mora biti prethodno ohlađen, a temperatura pare u vašem kafe aparatu oko 65-70 stupnjeva celzija. 

Mi smo isprobali obje Bariste u posve automatiziranom aparatu koji ima ugrađenu posudu za mlijeko, ali koristite li onaj s odvojenom posudom, nema razlike. Usporedbom s punomasnim  (3,5%) kravljim mlijekom došli smo do ovih zapažanja: 

 • 10-15% manje pjene u usporedbi s punomasnim mlijekom, ali jos uvijek dostatno za dobar vizualni dojam
 • pjena je prozračnija  i svilenkastija, nije toliko čvrsta, ali nakon 10ak minuta i dalje je prisutna, iako za pola manje nego na početku, što bi objasnili naknadnim dodavanjem  šećera  i miješanjem. 
 • okus je najveće iznenađenje: posve je neutralizirao inače prisutnu kiselost kave, koje punomasno mlijeko, vjerovatno radi vlastite kiselosti, ne može. Unatoč tome, okus kave je i dalje prisutan, sto je i najbitnije.
  K tome, nema ni kiselkasti aftertaste, koji nekima zna smetati. 
 • miris kave je nesto slabiji nego inače, što bi se moglo regulirati podešavanjem arome na samom aparatu. 

Temperatura grijača, kao što smo rekli, preporučena je na 65-70 stupnjeva celzija, ali  u našem testiranju ona je bila nepoznata, jer nemamo tu opciju na automatu, pa smo stavili na maksimalno.Kava je u svakom slučaju bila vruća. 

Zaključak?  Barista zob kao zamjena za punomasno kravlje mlijeko je položila ispit, a razlike naspram kravljeg mlijeka  (nešto manje pjene) mogu se tolerirati, uzmu li se u obzir prednosti tj. nema laktoze, zdravije, i manje kalorija.

Ukoliko ste sretni vlasnik kafe aparata i volite cappuccino, macchiato ili latte, a ne samo čisti espresso, trebali bi dati priliku Alpro baristama. Ukoliko pak nemate aparat, Bariste i dalje mogu imati ulogu u vašim napitcima jer se mogu miješati s  toplima ili hladnima, ne  samo s kavama već i čajevima, a dobar su dodatak i za matchu.  

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira