Riblje ulje je prirodno rješenje protiv kolesterola

Riblje ulje je prirodno rješenje protiv kolesterola

Imati  ribu nekoliko puta tjedno na jelovniku važan je dio svakog plana za smanjenje razine kolesterola. No, redovito konzumiranje ribe još uvijek nije dovoljno.

Da biste dobili količinu omega-3 masnih kiselina koja, prema najnovijim istraživanjima, može smanjiti trigliceride, spriječiti upalu i pružiti druge dobrobiti za srce, trebali bi  prehranu nadopuniti dodatkom ribljeg ulja.

Riblje ulje može imati i dodatne prednosti, kao što je jačanje imunološke funkcije, poboljšanje omjera LDL/HDL, suzbijanje depresije, pomoć pri alergijama, suzbijanje upala kod ljudi sa stanjima kao što su reumatoidni artritis i Crohnova bolest, a moguće je i spriječiti određene vrste raka. Također, registrirana je  sposobnost ribljeg ulja da snizi krvni tlak, uspori zgrušavanje krvi i spriječi dijabetes tipa 2 u kombinaciji sa statinima. Osim toga, čini se da dodaci ribljem ulju pomažu u regulaciji električne aktivnosti vašeg srca, smanjujući rizik od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti zbog aritmija ili nepravilnog rada srca.

 

Ako ste zabrinuti da ćete svaki dan morati gutati neukusno ulje, ne brinite. Prozirne želatinske kapsule su bez mirisa, okusa i lako se gutaju, iako su velike.  

 

Dvije glavne vrste omega-3 masnih kiselina čine riblje ulje: EPA i DHA . Ako već imate srčanu bolest, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju većih doza. Ako ste vegan (netko tko ne jede nikakve životinjske proizvode ili ribu), razmislite o uzimanju lanenog ulja umjesto dodataka ribljem ulju. Laneno sjeme i njegovo ulje izvrsni su izvori omega-3 masnih kiselina. Uzimajte žlicu dnevno u obliku kapsula ili ulja ili koristite u preljevima za salate i kuhanju. Samo nemojte uzimati i riblje ulje i laneno ulje jer oba imaju učinke razrjeđivača krvi.

 

Budući da dodaci ribljeg ulja mogu skratiti vrijeme potrebno za zgrušavanje krvi, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego ih uzmete ako uzimate i lijekove za razrjeđivanje krvi  ili ako imate veliki rizik od poremećaja krvarenja.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira