Psyllium ljuskice - vaš saveznik za dobru probavu i cišcenje crijeva

Psyllium ljuskice - vaš saveznik za dobru probavu i cišcenje crijeva

Vjerojatno je svatko u životu iskusio barem kraće razdoblje neredovite probave. No kronično loša, usporena, neredovita probava i tvrda stolica mogu biti veliki problem i uzrok stalne nelagode. Najčešći uzroci ove tegobe su suvremen način života s ubrzanim tempom i mnogo stresa. Uz to, mnoge osobe previše sjede na poslu i kod kuće, a tjelesne aktivnosti svedene su na minimum. Redovitu probavu mogu poremetiti razne promijene u rutini: putovanja, mirovanje, buđenje i lijeganje u različito vrijeme, ali i bolest te loše životne navike kao što su pušenje i previše alkohola.

Također, golemu ulogu u dobroj probavi igra i prehrana. Mnogo ljudi jede neredovito i na brzinu. Hrana koju konzumiramo nerijetko je brza, industrijski obrađena te krcata nezdravim masnoćama, šećerom, soli i raznim aditivima. Često su to proizvodi od bijeloga brašna (kruh, peciva, tjestenina, kolači, keksi…) i škrobastih namirnica s malo vlakana (riža, krumpir). Zbog svega toga probavni sustav je preopterećen i često radi usporeno. Posljedica toga su lijena crijeva - česti zatvori stolice koji mogu potrajati danima. Sve to prati jaki osjećaj nadutosti, nelagode, težine i pritiska u crijevima. Takvo dugotrajno stanje može rezultirati bolovima, grčevima i hemoroidima. Kod nekih osoba se zbog usporavanja metabolizma može doći i do nakupljanja kilograma.

 

Što su psyllium ljuskice?

Psyllium ljuskice fenomenalni su izvor prirodnih vlakana koji vam mogu pomoći pri problemima probave i za čišćenje crijeva.

Psyllium su mljevene sjemenke indijskog trputca. Prirodno ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno su bogate topivim vlaknima: 100g psylliuma sadrži čak 14 puta više vlakana od 100g zobenih mekinja!

One čiste sve štetne tvari iz debelog crijeva s lakoćom, tako da bi svima s probavnim problemima trebale postati glavni saveznik za probavu. Polisaharidne sluzi kojima obiluje na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt "podmazivanja“ stijenki crijeva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva.

U kontaktu s tekućinom psyllium se pretvara u gel i povećava svoj volumen za najmanje deset puta. Često se zbog ovakvih karakteristika koristi u receptima za kruh, peciva i kolače bez jaja ili kao zgušnjivač za juhe i umake.

 

Kako je najbolje koristiti psyllium ljuskice?

1-3 čajne žličice (=5g) pomiješajte s 200ml vode ili soka te konzumirajte odmah dok se ne počne gelizirati. Nakon konzumiranja se preporučuje uzeti odmah još jedna dodatna čaša vode. Preporučuje se tijekom dana nastaviti s povećanim unosom vode za što bolju efikasnost psylliuma.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira