Proteinske zobene kaše - izvor snage i zdravlja

Proteinske zobene kaše - izvor snage i zdravlja

Zob najčešće koristimo u obliku zobenih pahuljica koje možemo upotrijebiti za spravljanje kaše kao i za razna slatka i slana jela. Nažalost, uza sve njezine nutritivne vrijednosti dosta se rijetko konzumira. Često se izvlačimo nas nedostatak vremena, što baš i nije neki izgovor jer se jednostavna zobena kaša može se brzo skuhati. No ako nam i to predugo traje, postoji rješenje za koje nam je potrebno svega nekoliko minuta! Stoga ćemo ovdje predstaviti zobene proteinske kaše koje nam omogućavaju doista brzu pripremu zdravoga obroka. Izvrsnoga su okusa, a osim zobenih pahuljica sadrže proteine koji su važni za izgradnju i funkcioniranje čitavoga organizma, a usto su i zasitni, pa nećemo ubrzo nakon obroka trebati posezati za grickalicama.

 

 

Zobena kaša je zdrava!

 

Zob je nutritivno vrijedna namirnica koja sadrži ugljikohidrate, proteine, prehrambena vlakna, vitamin B1, fosfor, magnezij, mangan, cink selen i željezo. Zob krase mnoga korisna svojstva. Tako zbog sadržaja topivih prehrambenih vlakana (beta-glukana) snižava povišene razine lošega kolesterola i šećera u krvi. Ta topiva, kao i netopiva vlakna koja također sadrži važna su za zdravlje crijevne mikroflore, a time dobre probave, imuniteta i zdravlja općenito. Usto, zob može pomoći u reguliranju apetita i tjelesne težine.

 

Zob sadrži antioksidativne spojeve koji štite organizam od štetnih slobodnih radikala. Najvažniji su avenantramidi koji imaju izrazita protuupalna svojstva. Korisni su u prevenciji srčano krvožilnih i zloćudnih bolesti te za ublažavanje raznih iritacija na koži.

Dakle, zobena kaša je zdrava namirnica koju bismo svakako trebali uvrstiti u svoj plan zdrave, uravnotežene prehrane.

 

Prednosti proteinske kaše

 

Proteinska kaša je mješavina zobenih pahuljica i proteina (bjelančevina) sirutke. Ova kombinacija istodobno nam pruža lagan, ali zasitan te hranjiv obrok. Uz proteine koje prirodno sadrži zob, u proteinskoj kaši nalaze se kvalitetni proteini sirutke koji se zbog svoje  učinkovitosti mnogo koriste u prehrani sportaša. Proteinska kaša s okusom vanilije sadrži 26%, a s okusom borovnice i čokolade 27% proteina.

Kako ćemo vidjeti, priprema proteinske kaše je brza i jednostavna, pa doista u tren oka u bilo kojoj prigodi možemo imati kvalitetan obrok (doručak, međuobrok, obrok nakon treninga…).

Encianove proteinske kaše dolaze u tri izvrsna okusa: borovnica, čokolada i vanilija. Tako svatko može odabrati neki od omiljenih okusa. Svaki je obrok pojedinačno pakiran, pa ne trebamo vagati, mjeriti niti brojati žlice ili šalice.

 

Proteinska kaša za doručak

 

Većina stručnjaka s područja prehrane često ističe kako je doručak najvažniji obrok u danu. Veoma zaposlene osobe ga često preskaču pod izgovorom kako nemaju vremena. Isto tako većina nas već dobro zna da nije dovoljno posjesti neku slasticu ili komad voća. U oba slučaja nedostajat će nam energije, bit ćemo umorni i bezvoljni te ćemo ubrzo postati gladni.

Doručak treba biti nutritivno vrijedan obrok koji će nam pružiti energiju, ali ujedno i zasitan kako nam ubrzo ne bi pala energija i da ne posežemo za nezdravom hranom (brza hrana, suviše slatke ili slane grickalice) od koje ćemo imati više štete nego koristi.

Proteinska kaša je izvrsno rješenje jer sadrži složene ugljikohidrate i proteine pa je zasitna, a usto je veoma brzo gotova, pa ćemo u trenu biti spremni za izazove koji nas očekuju toga dana.

 

Proteinska kaša nakon napornog treninga

 

tjelesne aktivnosti uvijek trošimo svoju energiju. To je osobito izraženo kod bavljenja sportom i napornih treninga. Vježbanje potiče izgradnju mišića, no organizam ih može izgraditi jedino ako se nakon svakog vježbanja oporave.

raznovrsne raznovrsne raznovrsne Ako nakon što smo završili s treningom nešto ne pojedemo, tijelo će teško nadoknaditi izgubljenu energiju. Tako bismo ubrzo nakon treninga trebali nešto pojesti (u roku od najviše 45 minuta), jer već i manji obrok uvelike pomaže u vraćanju energije. Osim što ćemo nadoknaditi izgubljenu energiju, pomoći ćemo i mišićima.  

Nutritivno vrijedan, izbalansirani obrok nakon vježbanja povratit će nam energiju, smanjiti umor te pomoći u oporavljanju mišića te njihovoj izgradnji za buduće napore. Upravo je proteinska kaša idealan obrok jer ugljikohidrati pomažu tijelu da vrati energiju (jer brzo napune zalihe glikogena), a proteini sirutke izvrsni su za rast mišića.

 

Priprema proteinske kaše

 

Proteinska kaša se spravlja veoma brzo i jednostavno – za svega nekoliko minuta imat ćemo spreman ukusan i hranjiv obrok. U zdjelicu usipamo sadržaj vrećice i prelijemo ga sa 60 do 70 ml kipuće vode i dobro promiješamo. Sve ostavimo da odstoji tri do pet minuta i kaša je spremna za jelo. Prema ukusu možemo joj dodati još svježega ili suhoga voća, orašastih plodova ili sjemenki, komadića tamne čokolade...

Ako smo doista u velikoj žurbi, ovu proteinsku kašu možemo pripremiti večer ranije. Također, možemo je staviti u posudicu s poklopcem i ponijeti sa sobom na posao ili na put.

 

Izvori:

https://www.webmd.com/diet/oatmeal-benefits#1

https://www.everydayhealth.com/columns/bonnie-taub-dix-nutrition-intuition/reasons-why-you-should-eat-oatmeal-every-day/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322692#importance-of-the-post-workout-snack

https://www.healthline.com/nutrition/eat-after-workout#TOC_TITLE_HDR_7

 

           

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira