Prirodni sokovi: zašto bi trebali biti svaciji odabir broj 1?

Prirodni sokovi: zašto bi trebali biti svaciji odabir broj 1?

 

Dobro je poznato kako su stres i loša prehrana među vodećim uzrocima mnogih suvremenih bolesti. Iako smo toga uglavnom svjesni, uz svakodnevne obaveze nije uvijek jednostavno promijeniti životne navike. Osim nastojanja da pokušamo smanjiti stres, uvelike možemo poboljšati kvalitetu prehrane. Kada govorimo o namirnicama koje su od iznimnoga značenja za naše zdravlje, pri samome vrhu uvijek su svježe voće i povrće. Obilje ovih namirnica u svakodnevnoj prehrani može dramatično utjecati na zdravstveno stanje organizma. One sadrže mnoštvo raznovrsnih vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i aktivnih tvari (antioksidanata, enzima, voćnih kiselina…) važnih za brojne metaboličke procese, dobro funkcioniranje organizma, a time i cjelokupno zdravlje.

U prehranu bismo svakako trebali uključiti svježe prirodne sokove jer čak imaju prednosti nad konzumiranjem voća i povrća. Oni sadrže sve vrijedne elemente i spojeve kao i namirnice od kojih su načinjeni, a izvrsni su i stoga što se brže probavljaju pa organizam veoma brzo apsorbira sve vrijedne sastojke.

Popijemo li svakoga dana čašu prirodnoga soka, možemo uvelike doprinijeti cjelokupnome zdravlju. Osim što su ukusni, prirodni sokovi hidratiziraju, osvježavaju, pružaju energiju i razbuđuju, a još je važnije što ih krase mnogobrojni korisni učinci na sve tjelesne sustave. Valja istaknuti da jačaju imunitet, potiču metabolizam i čišćenje organizma od nakupljenih štetnih tvari (detoksikacija), pomažu u reguliranju tjelesne težine, povoljno djeluju na rad probavnoga i živčanoga sustava te usporavaju starenje organizma. Redovitim konzumiranjem prirodnih sokova povećavamo unos tekućine, a vrlo brzo primijetiti ćemo i mnoge blagodati – više energije, osjećaj lakoće, bistrije oči i ljepšu kožu, kosu i nokte.

No tako djeluju jedino sokovi načinjeni od svježega voća i povrća, bez ikakvih dodataka. Najbolji su posve svježe cijeđeni sokovi koji sadrže sve vrijedne sastojke odabranih plodova. Naravno, zbog užurbanoga načina života i mnogo obaveza, često nemamo dovoljno vremena da sami spravljamo sok. Sokove možemo i kupiti, ali nažalost, u trgovinama se nude raznovrsni proizvodi, a mnogi od njih daleko su od prirodnih jer sadrže malo voća, bojila, arome, konzervanse, a često i mnogo šećera. Neki od njih ne samo da nemaju nikakav učinak, već mogu biti i štetni za zdravlje i pogodovati debljanju. Stoga moramo čitati deklaracije, a ne samo posezati za sokovima koji su istaknuti na policama ili koji se najviše reklamiraju i imaju najpovoljniju cijenu.

Dakle, trebamo biti oprezni i imati na umu da su posve prirodni sokovi samo oni koji su načinjeni od 100% voća ili povrća, nisu razrijeđeni s vodom i ne sadrže dodane šećer, arome, bojila i konzervanse. Oni sadrže prirodni šećer koji je uobičajen sastojak voća i nešto manje povrća te nije prijetnja zdravlju i tjelesnoj težini.

Kako bismo si brzo osigurali dnevnu dozu korisnih vitamina, minerala i ostalih važnih spojeva, Encian nudi nekoliko vrsta sokova koji nam uvijek mogu biti pri ruci. To su sok od aronije, sok od jabuke i aronije, sok od cikle i sok od nara. Osim po bogatome vitaminsko-mineralnome sastavu, aronija, jabuka i nar poznati su po obilju zaštitnih, antioksidativnih spojeva, a cikla uz sve to sadrži i spojeve koji pomažu kod slabokrvnosti. Ovi su sokovi spravljeni od 100% soka i pasterizirani su što osigurava visoke razine vrijednih sastojaka.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira