Prirodna regulacija masnoca u krvi uz crvenu rižu

Prirodna regulacija masnoca u krvi uz crvenu rižu

Što je crvena riža?

Crvena riža se dobiva frementacijom "obične" uz djelovanje crvenog kvasca Monascus purpureus, pri čemu dolazi do promjene u izgledu i svojstvima crvene riže. Crvena riža kao prehrambena namirnica konzumira se u Kini, Japanu i Aziji, kao i SAD-u, s procijenjenom dnevnom osobnom potrošnjom 14-55 grama. 

Uz prehrambene svrhe, crvena riža se kroz povijest preko 1000 godina koristila u medicinske svrhe. Prva upotreba crvene riže u Kini zabilježena je za vrijeme vladavine Tang dinastije, 800. godine n.e. U drevnim kineskim medicinskim spisima, crvena riža se opisuje kao lijek za poboljšanje cirkulacije i za olakšanje probavnih smetnji i proljeva. No, u zadnjih nekoliko godina, kao posljedica istraživanja, crvena riža se pokazala kao izvanredno sredstvo za snižavanje lipida, uključujući i kolesterol i trigliceride. 

Ekstrakt crvene riže u prahu u Encianovim kapsulama Crvena riža sadrži monakoline, tvari koje inhibiraju sintezu kolesterola. Jedan od njih, "monakolin K", je učinkovit inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze, koji regulira proizvodnju kolesterola u jetri.  

Bolesti srca i krvnih žila

Jasno je da je ateroskleroza, bolest ovapnjenja krvnih žila odgovorna za više od 50% smrtnih ishoda te da danas spada u najubojitiju bolest razvijenih zemalja. Stvaranje masnih naslaga na arterijama, na koje potom djeluju drugi štetni procesi rezultiraju ovapnjenjem arterija i smanjenjem njihove elastičnosti. Upravo su visoke razine štetnog LDL-kolesterola, niske razine dobrog HDL-kolesterola kao i previsoka razina ukupnog klesterola glavni faktor koji utječe na pojavu aterosklerozu. Stoga se kao imperativ nameće smanjenje previsokih razina kolesterola na prihvatljive vrijednosti. 

Povezani proizvodi

%
Napitak od riže original 1l
3,00 3,75 
NC zadnjih 30 dana:2,81 
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira