Prirodna regulacija masnoca u krvi uz crvenu rižu
Što je crvena riža?
Crvena riža se dobiva frementacijom "obične" uz djelovanje crvenog kvasca Monascus purpureus, pri čemu dolazi do promjene u izgledu i svojstvima crvene riže. Crvena riža kao prehrambena namirnica konzumira se u Kini, Japanu i Aziji, kao i SAD-u, s procijenjenom dnevnom osobnom potrošnjom 14-55 grama.
Uz prehrambene svrhe, crvena riža se kroz povijest preko 1000 godina koristila u medicinske svrhe. Prva upotreba crvene riže u Kini zabilježena je za vrijeme vladavine Tang dinastije, 800. godine n.e. U drevnim kineskim medicinskim spisima, crvena riža se opisuje kao lijek za poboljšanje cirkulacije i za olakšanje probavnih smetnji i proljeva. No, u zadnjih nekoliko godina, kao posljedica istraživanja, crvena riža se pokazala kao izvanredno sredstvo za snižavanje lipida, uključujući i kolesterol i trigliceride.
Ekstrakt crvene riže u prahu u Encianovim kapsulama Crvena riža sadrži monakoline, tvari koje inhibiraju sintezu kolesterola. Jedan od njih, "monakolin K", je učinkovit inhibitor enzima HMG-CoA reduktaze, koji regulira proizvodnju kolesterola u jetri.
Bolesti srca i krvnih žila
Jasno je da je ateroskleroza, bolest ovapnjenja krvnih žila odgovorna za više od 50% smrtnih ishoda te da danas spada u najubojitiju bolest razvijenih zemalja. Stvaranje masnih naslaga na arterijama, na koje potom djeluju drugi štetni procesi rezultiraju ovapnjenjem arterija i smanjenjem njihove elastičnosti. Upravo su visoke razine štetnog LDL-kolesterola, niske razine dobrog HDL-kolesterola kao i previsoka razina ukupnog klesterola glavni faktor koji utječe na pojavu aterosklerozu. Stoga se kao imperativ nameće smanjenje previsokih razina kolesterola na prihvatljive vrijednosti.