Ovo svaka trudnica mora znati želi li najbolje za svoje dijete

Ovo svaka trudnica mora znati želi li najbolje za svoje dijete

Tijekom ljeta tijelo u samo deset do 15 minuta dnevne izloženosti  može pretvoriti sunčevu svjetlost u dovoljne količine vitamina D. Međutim, od listopada do ožujka, u našem dijelu svijeta, niski kut sunčevih zraka sprječava nas da razvijemo dovoljno vitamina D.

Uz poznate koristi u suzbijanju COVID-19 virusa, vitamin D donosi i ove manje poznate dobrobiti za svako još nerođeno dijete: 

 

Lakši porod

Buduće majke s niskim razinama vitamina D u krvi tijekom trudnoće imaju veći rizik od potencijalno fatalnog visokog krvnog tlaka, prijevremenog poroda i beba s niskom tjelesnom težinom. Mame s nedostatkom D također će vjerojatnije zahtijevati porod carskim rezom i imaju veći rizik od infekcija. Za njih je ključno da imaju dovoljno vitamina D jer utječe na jačanje receptora u mišiću maternice, u cilju  pojačanja kontrakcija tijekom poroda.  

 

Spriječava pretilost djece već od trenutka začeća

Jedno istraživanje je pokazalo da šestogodišnjaci rođeni od majki s vrlo niskim razinama vitamina D tijekom prvog tromjesečja imali su veći struk od djece čije su majke imale dovoljno vitamina D.  

 

Manji rizik od astme za buduću djecu

Djeca rođena od mama kojima je nedostajao vitamin D imaju veću vjerojatnost da će razviti astmu i druge poremećaje disanja. Odgovarajuće razine vitamina D pomažu u izgradnji učinkovitog imunološkog sustava i da se majčin imunitet prenosi na dijete tijekom trudnoće i nakon nje. 

 

Izbjegnite dijabetes

Djeca koja dobivaju dovoljno vitamina D tijekom prve godine života imaju manju vjerojatnost da će kasnije razviti dijabetes tipa 1. Zapravo, istraživanje pokazuje da su djeca koja su tijekom prve godine života dnevno dobivala 2000 IU D dnevno imala 88 posto manju vjerojatnost da će razviti dijabetes u sljedećih 30 godina. Postoje i neki dokazi da adekvatan vitamin D također može zaštititi od dijabetesa tipa 2, oblika bolesti koji je najuže povezan s pretilošću.  Muškarci i žene s najvećim unosom kalcija i vitamina D imaju 33 posto smanjeni rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Jedno od mogućih objašnjenja ove zaštite je da beta stanice u gušterači koje luče inzulin imaju receptore vitamina D, a uzimanje dovoljno hranjivih tvari može pomoći tim stanicama izbaciti inzulin i održavati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

 

Ojačajte djetetove kosti 

Vjerovatno najpoznatiije djelovanje vitamina D i kalcija veže se uz rad na  izgradnji i održavanju zdravih kostiju. Vitamin D pomaže kalciju da odradi svoj posao, a bez njega naše kosti postaju krhke. Dvije uobičajene bolesti kostiju uzrokovane su nedostatkom vitamina D: rahitis (u djece) i osteomalacija (u odraslih). Obje bolesti dovode do difuznih tjelesnih bolova, slabosti mišića i krhkih kostiju. 

 

Zaštitite dijete od autizma

Istraživači su povezali nisku razinu vitamina D pri rođenju s povećanim rizikom od autizma do treće godine. Novorođenčad s najnižom razinom vitamina D u studiji imala je najveći rizik od razvoja autizma u usporedbi s novorođenčadima s višom razinom vitamina D , premda istraživači naglašavaju da je potrebno provesti više studija kako bi se potvrdila ova povezanost. 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira