Nužnost ili tek pomodni hir gluten free?

Nužnost ili tek pomodni hir gluten free?

Kako stručnjaci kažu: "Ono što je za nekog lijek za drugog može biti otrov."

U današnje vrijeme kada je život prebrz, a dostupnost i cijena pekarskih proizvoda relativno prihvatljiva, većina ljudi tijekom dana jede tu vrstu proizvoda. Stoga je većini  organizam već naveliko preopterećen glutenom što dovodi do poteškoća koje mogu dovesti čak i do preosjetljivosti na gluten.

Što je uopće gluten i kome je zaista važno izbjegavati ga?

Gluten je bjelančevina koja se skriva u žitaricama poput pšenice, ječma, raži, zobi, pira i služi kao lijepak. Izvorno lat. gluten= ljepilo. Zahvaljujući glutenu tijesto se dobro mijesi i kao produkt toga dobivamo kruh i slične proizvode. Dakle doslovno, bez glutena nema kruha. Pšenica je žitarica sa najviše glutena pa je iz tog razloga najviše proizvoda upravo iz pšeničnog brašna. Bezglutenske žitarice su kukuruz, proso, heljda, quinoa, riža.

I tako, dok gluten u umjerenoj količini većini ne šteti i mogu ga konzumirati bez problema, nekim osobama može biti fatalan.

Osobe koje boluju od autoimunog poremećaja izazvanog glutenom nazvanim celijakija, alergijski poremećaji (alergija na pšenicu) i ne-celijakična preosjetljivost na gluten, ne toleriraju unos glutena i mogu razviti brojne simptome od onih nezamjetnih pa sve do po život opasnih.

Celijakija je kronična, upalna, doživotna, autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten. Unošenje glutena hranom kod bolesnika izaziva upalu i dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva. Simptomi su proljev, gubitak tjelesne mase, povraćanje, bolovi u trbuhu, anemija, kronični umor, promjene na koži.

Celijakija se liječi doživotnom bezglutenskom prehranom koja dovodi do oporavka i sprječava razvoj komplikacija. Ukoliko se ne liječi celijakija može dovesti do brojnih komplikacija pa čak i karcinoma. Stoga se mora strogo i doživotno liječiti.

Alergija na pšenicu je zapravo alergija na gluten iz pšenice, a simptomi mogu biti od utikarije do anafilaksije, te naravno različitih gastrointestinalnih tegoba, a liječi se izbjegavanjem pšeničnog brašna u prehrani.

Preosjetljivost na gluten očituje se u gastrointestinalnim tegobama, slabosti i glavoboljom, te se također preporučuje prehrana bez glutena. 

Možda bezglutenska prehrana zvuči lako i jednostavno, ali definitivno nije. Mada je 21. stoljeće donijelo napredak kroz pristupačnije bezglutenske proizvode.

Sada su u ponudi I' us proizvodi koji nude pregršt vrsta brašna i tjestenine od kojih se mogu pripremati fini pekarski proizvodi i palačinke poput mješavina za kruh sa sjemenkama, mješavina za kruh, špagete od slanutka, fussili od slanutka i penne od slanutka te univerzalna mješavina za pekarske proizvode. Svi proizvodi su bez glutena sa oznakom prekriženog klasa žita koji potvrđuje kako je taj proizvod primjeren za oboljele od celijakije jer sadrži manje od 20 mg glutena na kg proizvoda. Takve namirnice smatraju se sigurnima za oboljele od sva tri poremećaja. Rizične namirnice su sve koje mogu sadržavati gluten kao sastojak ili dodatak. Iznimno je važno čitati deklaracije, jer neke namirnice prirodno u sebi ne sadrže gluten no mogu biti kontanminirane istim. Zabranjene namirnice su sve žitarice od brašna koje sadrži gluten poput pšeničnog, pirovog, ječmenog, zobenog, raženog i sl, također tu spadaju i bulgur i kus-kus.

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira