Mršavljenje nakon blagdana bez dijete

Mršavljenje nakon blagdana bez dijete

Za vrijeme blagdana većina nas većina pretjeruje u jelu i piću. U to se vrijeme priprema mnogo hrane i intenziviraju se razna druženja, pa je teško odoljeti mnogobrojnim slanim i slatkim delicijama koje su prisutne na svakome koraku. Usto se premalo se krećemo i kilogrami se veoma lako nakupljaju. Tako u kratkome razdoblju možemo dobiti i nekoliko kilograma viška. Ako ništa ne poduzmemo i nastavimo s lošim navikama, uz te kilograme možemo dobiti i nove pa ćemo biti sve dalje od zdrave tjelesne težine. Stoga je najbolje da odmah nakon blagdana skinemo nakupljeni suvišak kilograma.

Mnogima od nas teško pada pomisao na bilo kakve dijete jer ih uglavnom povezujemo s odricanjem i gladovanjem. No, to ipak ne mora biti tako. Uz razuman način prehrane bez gotovo ikakvoga odricanja možemo skinuti suvišak kilograma. Jedino čega bismo se trebali odreći su loše navike. Tako mršavljenje ne mora biti naporno i traumatično iskustvo, već prirodan proces.

Dijeta, odnosno način prehrane za gubitak kilograma organizmu treba osiguravati dovoljno energije i važnih nutrijenata, a istovremeno omogućiti postupno i sigurno mršavljenje. Iako možemo odabrati neku dijetu koja nam odgovara, trebamo znati da i uz minimalno odricanje i neke male trikove u kratkome vremenu možemo skinuti nakupljene kilograme.

Svakako trebamo pripaziti na količinu i kvalitetu namirnica koje konzumiramo. Obroci trebaju biti manje obilni, a najbolje je da jedemo kada smo gladni i izbjegavamo grickanje između obroka. Trebamo se više kretati i vježbati, pripaziti da dovoljno spavamo i reguliramo stres. Loše navike poput pušenja i ispijanja previše kave trebamo svesti na minimum. Sve je to važno za uspješno mršavljenje.

Kod perehrane trebamo ograničiti unos ugljikohidrata (osobito rafiniranih). Svakako moramo izbaciti sve slatkiše i grickalice te gotove, industrijski prerađene proizvode, brzu i prženu hranu. Umjesto toga birajmo jednostavne, svježe i cjelovite namirnice koje uključuju meso, mliječne proizvode i jaja (osiguravaju proteine i zasitni su), integralne žitarice, sjemenke, voće i povrće. Voće i povrće osigurat će nam vitamine i minerale. Osobito je vrijedno zeleno lisnato povrće koje osim važnih zaštitnih spojeva i prehrambenih vlakana sadrži malo ugljikohidrata pa ga možemo jesti u većim količinama. Hrana bogata vlaknima (sjemenke, orašasti plodovi, voće, povrće i integralne žitarice) osim zasitnosti pomaže dobrome radu crijeva a usto sadrži nutritivno vrijedne spojeve.

Unatoč uvriježenome mišljenju, masnoće ne debljaju. One su potrebne svim stanicama našega organizma i ne smijemo ih izbjegavati. Posve trebamo izbaciti industrijske masnoće. Zdrave masnoće koje se prirodno nalaze u namirnicama i hladno prešana ulja pružaju osjećaj sitosti.

Od tekućine strogo su zabranjeni alkohol i zaslađeni napici. Ako nam nedostaju slatki okusi, čaj i kavu možemo zasladiti stevijom ili s malo meda. Svakako trebamo povećati unos vode koja ubrzava metabolizam, potiče cirkulaciju i detoksikaciju.

Postoje i mnoga prirodna sredstva koja će ubrzati proces mršavljenja i tako nam uvelike pomoći da ustrajemo u gubitku kilograma. Jabučni ocat sadrži brojne vrijedne spojeve (vitamine, minerale, topiva prehrambena vlakna, enzime…) pa njime obogaćujemo svoju prehranu, a on provjereno pomaže pri mršavljenju, ubrzavanju metabolizma, detoksikaciji i izlučivanju suvišne tekućine iz organizma. Možemo ga dodavati salatama i napitcima, kao i u vodu koju pijemo tijekom dana. Obično se preporučuje uzimanje tri puta dnevno jedna do dvije čajne žlice s vodom, najbolje prije obroka. Ako nam jabučni ocat iz nekog razloga ne odgovara, možemo ga uzimati u obliku kapsula (Jabučni ocat, Jabučni ocat forte) ili šumećih tableta (Jabučna dijeta).

Cactus dijeta sastoji se od kapsula koje sadrže prah lista indijske smokve (Opuntia ficus indica). Ova biljka sadrži vrijedna prehrambena vlakna i pomaže u reguliranju tjelesne težine.

Detoxine silhouette je tekući dodatak prehrani koji potiče uklanjanje suvišne vode iz organizma, ali i mršavljenje. Sadrži aktivne sastojke koji aktiviraju ove procese (plod zelene kave, listove vinove loze i končaru).

Sve dodatke prehrani uzimamo prema uputama proizvođača koje su navedene na pakiranjima proizvoda.

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira