Mogu li dodaci prehrani pomoci kod mršavljenja?

Mogu li dodaci prehrani pomoci kod mršavljenja?

 

Kada se uhvatimo u koštac sa suviškom kilograma, htjeli bismo ih što brže izgubiti. Pri tome iskušavamo najrazličitije dijete, isključujemo ili uključujemo određene namirnice, koristimo čajeve i razne preparate… Kako mnogi pokušaji skidanja kilograma često mogu završiti neuspjehom, preispitujemo se gdje smo pogriješili i zašto nešto što smo uzimali nije imalo učinka. Tako se često postavlja pitanje mogu li razni dodaci prehrani pomoći kod mršavljenja.

 

Prije svega, trebamo prihvatiti činjenicu da se mršavljenje ne zbiva preko noći. To je proces u kojemu se čitav organizam treba aktivirati jer tjelesna težina ima veze s našim apetitom, funkcioniranjem metabolizma, tjelesnom aktivnošću i mnogim drugim faktorima (dob, spol, razina stresa…).

 

 

Promijenite stare navike

 

Dakle, moramo biti svjesni kako trebamo mijenjati stare navike koje su dovele do nakupljanja suviška kilograma. Vjerojatno trebamo smanjiti broj i količinu obroka, prestati jesti kasno navečer, izbaciti grickanje između obroka. Važno je i smanjiti unos ugljikohidrata (osobito jednostavnih šećera) i industrijski obrađenih namirnica, povećati unos svježega povrća i manje slatkoga voća te vlakana, proteina i zdravih masnoća (hladno prešana ulja). Trebamo konzumirati što više tekućine (najmanje 1,5 do 2 litre dnevno). Najbolji izbor je obična voda ili nezaslađeni čaj. Također, obavezno bismo se trebali što više kretati i vježbati što će pomoći u sagorijevanju masnoga tkiva, izgraditi mišiće i poboljšati nam raspoloženje.

Danas možemo nabaviti mnogobrojne dodatke prehrani za koje neki proizvođači tvrde da čine čuda u gubitku kilograma. Niti jedan od njih nije čudotvoran i sam po sebi ne izaziva značajniji gubitak kilograma. No određeni dodaci prehrani za mršavljenje su itekako dobrodošla pomoć ako se pridržavamo gore navedenih mjera. Njihovo djelovanje je različito, pa ovisno o kojem se dodatku radi imaju jedan ili više mehanizama djelovanja.

 

Tako mogu:

 

 • smanjivati apetit,
 • poticati metabolizam i izlučivanje suviška tekućine u organizmu,
 • smanjivati apsorpciju šećera ili masnoća,
 • poticati razgradnju masnih zaliha u organizmu (sagorijevanje većeg broja kalorija),
 • pomoći kod iscrpljenosti i nedostatka energije.

 

Važno je naglasiti da je svaka promjena načina prehrane i tjelesne aktivnosti tijelu stvara stres, pa možemo pojačano gubiti i trošiti neke nutrijente. Usto, zbog reduciranoga unosa namirnica vjerojatno ćemo ih premalo i unositi. Stoga se i u tom smislu preporučuju dodaci prehrani koji mogu nadoknaditi određene nedostatke, pa ćemo se bolje osjećati i imati više energije.

 

Vitamini i minerali važni su za pravilno funkcioniranje organizma i sudjeluju u mnogobrojnim procesima. Općenito su važni za imunitet, raspoloženje, reguliranje tjelesne težine te zdrava tjelesna tkiva (osobito kožu). Najčešće nedostaje vitamina A i C, nekih vitamina B kompleksa te magnezija, kalcija, željeza i cinka. Možemo koristiti pojedinačne vitamine i minerale ili multivitaminsko mineralne formulacije.

 

Postoje i dodaci prehrani na osnovi spojeva koji izravno utječu na metabolizam. To su primjerice L-karnitin i konjugirana linolna kiselina (CLA).

 

Postoje dodaci prehrani na osnovi ljekovitih biljaka kao što su zelena kava, kaktus Opuntia ficus indica (Cactus diet), guarana (Guarana, Guarana+Q10), acai bobice, glukomanan, Garcinia cambogia, crni papar… Uz razne aktivne spojeve mogu sadržati prehrambena vlakna koja su važna u procesu mršavljenja. Jabučni ocat s mnoštvom vrijednih spojeva pomaže u reguliranju tjelesne težine, a možemo ga uzimati i kao dodatak prehrani (primjerice Jabučni ocat, Jabučni ocat forte, Jabučna dijeta). Osim jabučnoga octa i neke biljke potiču metabolizam, detoksikaciju i izlučivanje suviška tekućine. To su artičoka (Artičoka film tablete, Artičoka šumeće tablete), kopriva, breza, preslica i zeleni čaj. Njih sadrže i neki pripravci koji služe za dektoksikaciju i lakše mršavljenje, kao što su primjerice Encianovi dodaci prehrani: Detoxine silhouette, Detoxine jabuka BIO i Detoxine 7 days. Alga spirulina sadrži približno 60% proteina, pruža osjećaj sitosti i organizam opskrbljuje mnogim vitaminima i mineralima. Za tvar kapsaicin iz ljutih papričica, smatra se da smanjuje apetit, povećava potrošnju energije i razgradnju masnoća.

Važno je da proučimo kako koji dodatak prehrani djeluje (jer neki imaju više načina djelovanja) i odabiremo ga prema vlastitim potrebama. Primjerice imamo li poteškoća s nakupljanjem tekućine u organizmu pomoći će nam dodaci koji pomažu izlučivanju iste. S druge strane, ako se intenzivno bavimo tjelesnom aktivnošću ili smo pod stresom, dobro će doći dodaci vitamina i minerala.

 

 

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira