Magnezij - pomoc u pripremi zglobova i mišica za skijanje

Magnezij - pomoc u pripremi zglobova i mišica za skijanje

Magnezij je kralj tjelesnih procesa koji pokriva više od 300 funkcija u tijelu, a samo neke od njih su: dobivanje energije,očuvanje mišićnih funkcija, rast stanica, glikoliza, sinteza proteina, fiziološke funkcije poput živčane provodljivosti, kontrakcije mišića, te regulacija krvnog tlaka. Važan je i za zglobove i mišiće kako kod svakodnevnog kretanja tako i kod upaljenih bolnih mišića za vrijeme vježbanja. Pogotovo kod skijanja kada smo pod intenzivnim opterećenjem jedan ili više dana.

Velik broj studija potvrđuje povezanost magnezija i vježbanja, te povećanu potrebu za unosom magnezija kada se počne sa treniranjem što je svakako specifično za zimske dane i odlazak na skijanje. Skijaši su pod cjelodnevnim opterećenjem i tada je uživanje u skijanju ili treningu veće i bolje jer bolni mišići i zglobovi brže „zacijeljuju”. Vježbanje regulira raspodjelu magnezija i bolju iskoristivost, dok magnezij povećava snagu i povoljno djeluje na krvožilni sustav. Magnezij pomaže stanicama mišića da dobiju energiju i poticaj u kretanju, utječe na kontrakciju i relaksaciju mišića samim time se  produžuje trening bez osjećaja umora koji je posebno čest kod cjelodnevnog skijanja ili učestalog treniranja.

Neka istraživanja pokazuju kako magnezij dovodi do poboljšanja napretka u izvedbi. Magnezij je također važan u vrijeme oporavka jer se gubi znojem stoga ga treba nadoknađivati redovno nakon tjelesne aktivnosti. Ankete pokazuju povezanost unosa magnezija sa boljom mišićnom izvedbom poput čvršćeg zahvata te snažnijim kostima i zglobovima pri vježbanju.

Povećan unos magnezija može ubrzati hod i ustajanje iz sjedećeg položaja kod starijih žena. Nedostatak magnezija može dovesti do grča u mišićima, slabosti mišića ili tremora, povišenog krvnog tlaka, neuravnotežene razine šećera u krvi i glavobolje.

Preporučene dnevne doze magnezija za osobe starije od 19 godina (odrasle) su od 400-420 mg za muškarce, te 310-320 mg za žene. U vrijeme intenzivnog treniranja ili zimskog perioda kada se češće odlazi na skijanje gdje se cjelodnevnim tjelesnim aktivnošću i znojenjem gubi magnezij, a mišići i zglobovi su bolni dobro ga je nadoknaditi dodacima prehrane poput magnezij 420 mg šumeći ili magnezij nigari klorid. Uz pravilnu i raznovrsnu prehranu svaki oblik tjelesne aktivnosti od svakodnevnog treniranja do zimskog skijanja biti će bezbrižan. Osim u obliku pripravaka magnezij treba uzimati i kroz hranu jer će se na taj način najbolje apsorbirati u organizam. Svakodnevan unos magnezija naravno treba biti iz hrane poput orašastog voća, sjemenki, voća i povrća.
 

 

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira