Lisnata salata s hrskavim slanutkom i korjenastim povrcem

SASTOJCI:
(za 4 osobe)
Lisnata salata (kristalka, radić, kineski kupus ili po želji) količinu prilagodite osobnom apetitu i ukusu ;-)
Slanutak cca 200g
2 mrkve (jedna bijela, jedna žuta)
1 glavica cikle
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
Encian Yummi plates kukuruzni snack (8 kom)
Prstohvat češnjaka u prahu (ili granulama)
Chilli u prahu – prema ukusu
Malo ribane korica limete (ili limuna)
Limunov sok
Maslinovo ulje
Koncentrat soka nara
Sol
PRIPREMA:
1. Kuhani slanutak ocijediti, posoliti i prema želji dodati malo maslinovog ulja, češnjaka u prahu (ili granulama) i chillja u prahu. Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C. Nakon 20 minuta promiješati i nastaviti peći još 20-tak minuta miješajući u još nekoliko navrata. Slanutak treba postati lijepo zapečen i hrskav, a neki će se čak i malo raspuknuti. Pečeno posipati mljevenim lanenim sjemenkama (by Encian), a za dašak svježine naribati malo korice limete (limuna). Pustiti da se ohladi.
2. Žutu i običnu, narančastu mrkvu narezati na kockice i kratko peći na tavi uz dodatak soli i maslinovog ulja. Ne miješati često kako bi se mrkva brzo izvana zapekla, a iznutra sasvim lagano omekšala. Maknuti s tave te pokapati limunovim sokom. Ponoviti postupak i s ciklom, ali ih ne treba još izmiješati kako mrkva ne bi povukla boju od cikle. Pustiti da se ohladi.
3. Očistiti i oprati nekoliko vrsta lisnate salate, mi smo koristile kristalku, crveni radić i kineski kupus. Neposredno prije posluživanja na salatu dodati slanutak, mrkvu i ciklu i prema želji začiniti limunovim sokom, sirupom (koncentratom) soka nara i maslinovim uljem. Dosoliti prema potrebi.
4. Uz salatu poslužite Yummi plates, hrskavi kukuruzni snack (možete se odlučiti i za raženu varijantu) koji, budući da je oblika zdjelice i veličine dlana, može poslužiti i kao podloga koju ćete napuniti ovom salatom ili bilo kojom drugom mješavinom prema vašem ukusu.