Kokosova krema – prednosti, upotreba i najbolji načini za korištenje

Ako voliš kokosovo mlijeko, postoji velika šansa da ćeš se zaljubiti i u njegovu gušću, intenzivniju verziju – kokosovu kremu.
Ova aromatična, masnija i bogatija varijanta nastaje od istog kokosovog mesa, ali s manje vode i više masnoće.
Rezultat je gusta, svilenkasta krema koja savršeno zamjenjuje vrhnje, dodaje dubinu jelima i čini deserte još posebnijima.
Što je točno kokosova krema?
Kokosova krema je koncentriranija verzija kokosovog mlijeka – gušća, punijeg okusa i s većim udjelom masnoće (često iznad 20%).
Dobiva se odvajanjem masnijeg dijela kokosovog mlijeka ili direktnim prešanjem naribanog kokosovog mesa bez dodatne vode.
Idealna je za kuhanje, pečenje, deserte i recepte gdje želiš puniju teksturu.
Zdravstvene prednosti kokosove kreme
Kao i kokosovo mlijeko, kokosova krema sadrži:
-
srednjelančane masne kiseline (MCT) koje tijelo brzo pretvara u energiju
-
laurinsku kiselinu – prirodni spoj s antimikrobnim svojstvima
-
zdrave biljne masti koje pomažu duljoj sitosti i balansu šećera u krvi
U umjerenim količinama može biti odlična zamjena za životinjske masti ili vrhnje u mnogim receptima.
Kako koristiti kokosovu kremu u kuhinji?
1. U desertima
-
Osnova za veganske kreme i ganache
-
Zamjena za šlag (kada se ohladi i umuti)
-
Sastojak za pudinge, sirove torte i mousseve
2. U slanim jelima
-
Zgušnjavanje curryja i azijskih jela
-
Umaci uz povrće, tofu ili ribu
-
Krem juhe koje traže dodatnu punoću
3. U kavi i napicima
-
Umjesto vrhnja u kavi za vegansku verziju
-
Dodatak matcha latteu ili toploj čokoladi
Savjeti za upotrebu
-
Prije upotrebe kremu uvijek promiješaj jer se prirodno odvaja (mast i voda)
-
Drži je u hladnjaku ako želiš gušću teksturu za šlag ili deserte
-
Otvorenu kokosovu kremu potroši u roku 3–5 dana i čuvaj u zatvorenoj posudi
Kokosova krema je jedan od onih sastojaka koji ne traže puno, a daju jako puno.
Bilo da je koristiš za desertne kreacije, obogaćivanje juha ili kao biljno vrhnje – uvijek dodaje dašak tropske punoće i hranjive vrijednosti.
Idealna za svakoga tko želi više okusa, a manje sastojaka – prirodna, jednostavna i svestrana.