Koji su najbolji vitamini za trudnice?

Koji su najbolji vitamini za trudnice?

Kako prehrana uvelike utječe na razvoj djeteta i na zdravlje majke, mnoge si trudnice često postavljaju pitanja poput onih hranim li se dobro, koji su najbolji vitamini za trudnice, trebam li uzimati dodatke prehrani… Naravno, za zdravu trudnoću najvažnija je umjerena tjelesna aktivnost, dovoljno sna i što manje stresa, život bez loših navika (cigarete, alkohol) te uravnotežena, raznovrsna prihrana u kojoj su zastupljene sve skupine namirnica.

No trudnice imaju povećane potrebe za gotovo svim nutrijentima, pa stručnjaci preporučuju dodatke prehrani. Buduće trudnice i one koje to već jesu nikada ne bi smjele na svoju ruku uzimati veće količine dodataka prehrani. Uvijek treba imati na umu da oni ne mogu zamijeniti zdrave životne navike i prehranu, a njihov suvišak može biti štetan. Prije svega treba provjeriti krvnu sliku te se uvijek posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom.


 

Važnost nutrijenata u trudnoći
 

Često se susrećemo s pojmom vitamini u trudnoći. On se zapravo odnosi na sve važne spojeve potrebne u tome razdoblju. U trudnoći su povećane potrebe za makronutrijentima (ugljikohidrati, proteini i masnoće), ali i mikronutrijentima (vitamini, minerali, elementi u tragovima te razni drugi spojevi). Svi su nutrijenti bitni, a mi ćemo istaknuti one najvažnije.

Vitamini – trudnoći. Ovi su vitamini u trudnoći osobito važni, ali ih treba uzimati pod nadzorom liječnika jer suvišak može biti štetan:

 Folna kiselina (vitamin B9) jedan je od najvažnijih vitamina za trudnice. Iako ga ima u raznim namirnicama liječnici u trudnoći i prije nje preporučuju uzimanje u obliku dodatka prehrani jer ima važnu ulogu u sintezi DNA, stvaranju crvenih krvnih stanica te rastu i razvoju fetusa. Koristi se u prevenciji defekata neuralne cijevi koji zahvaćaju djetetov mozak i leđnu moždinu. Takvi se defekti obično događaju rano u trudnoći, prije nego žene uopće znaju da su trudne. Kako je polovica svih trudnoća neplanirana, liječnici svim ženama koje mogu ostati trudne preporučuju da prije začeća dnevno uzimaju 400 mcg folne kiseline te je nastave uzimati prvih 12 tjedana trudnoće.

Vitamin D je potreban za imunitet, diobu stanica te snažne kosti i zube. Usto, vitamin D u trudnoći osobito je važan jer je njegov nedostatak povezan je s mogućnošću carskoga reza, preeklampsije, prijevremenoga porođaja i gestacijskoga dijabetesa. Preporuka za unos je 400 I.J., no potrebne količine vitamina D u trudnoći su veće pa se svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Vitamin E u organizmu ima važnu ulogu u ekspresiji gena i imunološkome sustavu. Iako je ovaj vitamin veoma važan za zdravlje, s njegovom nadopunom moramo biti oprezni jer suvišak može biti štetan i povećati opasnost od bolova u trbuhu te preranoga pucanja amnionske vreće.

Vitamin A iznimno je važan za razvoj imunološkoga sustava i vida kod fetusa. Sadrže ga prenatalni vitamini i ne treba ga dodatno jer se njegov suvišak pohranjuje u jetri i može dovesti do oštećenja jetre, pa čak i urođenih mana kod djeteta.


 

Osobito važni minerali u trudnoći:
 

Kalcij za trudnice važan je za mišiće te sprečava gubitak koštane mase jer beba koristi kalcij za svoj rast – dakle važan je i za majku i za dijete. Iako ga ima u hrani, kalcij za trudnice preporučuje se u prenatalnim vitaminima.

Željezo  je važno za stvaranje crvenih krvnih stanica, a one prenose kisik koji je neophodan za razvoj djeteta i posteljice. Nedostatak željeza povezan je s umorom, anemijom, depresijom i prijevremenim porodom, ali i anemijom kod djeteta. Trebamo biti oprezni i nadopunu željeza uzimati pod nadzorom liječnika jer prevelike količine i mogu izazvati zatvor stolice, povraćanje i previsoke razine hemoglobina.

Jod je neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače. Nedostatak joda u trudnoći može uzrokovati pobačaj, teški mentalni invaliditet i gluhoću te zaustaviti fizički rast.

Magnezij je mineral važan za stotine kemijskih reakcija u organizmu te sprečava opasnost od komplikacija kao što je ograničavanje rasta fetusa i prijevremeni porod. Njegov nedostatak u trudnoći povećava opasnost od povišenoga krvnoga tlaka i preuranjenih trudova.


 

Ostali važni spojevi u trudnoći:
 

Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA) nalaze se u masnoj ribi, orašastome voću i sjemenkama. Nedostatak ovih masnih kiselina povezan je s prijevremenim porodom i niskom porođajnom težinom, a važne su i za razvoj djeteta, osobito njegovoga mozga i vida. Usto, mogu štititi od prijevremenoga poroda. Mnoge su trudnice opravdano oprezne s konzumiranjem ribe i plodova mora jer mogu biti zagađeni živom. Živa je snažan živčani otrov (toksin) te kod djeteta može izazvati zaostajanje u neurološkom razvoju, pa čak i oštećenje mozga. Stoga je najsigurniji odabir pročišćeno riblje ulje (omega-3).

Kolin se može sintetizirati u organizmu, a većinu dobivamo putem hrane. Mnoge trudnice ne uzimaju dovoljno kolina, a on je važan za razvoj mozga. Tijekom trudnoće se preporučuju veće količine od 450, pa čak 930 mg. Prenatalni vitamini ga obično ne sadrže, pa se za uzimanje u obliku dodatka prehrani treba savjetovati s liječnikom.

 

Prenatalni vitamini
 

Prenatalni vitamini skupni je naziv za dodatke prehrani koji su oblikovani za žene koje planiraju trudnoću. To su vitamini i minerali koji organizmu pružaju podršku za zdravu trudnoću, no mogu se uzimati tijekom trudnoće i dojenja. Mogu smanjiti mogućnost nastanka opasnoga stanja u trudnoći – preeklampsije. Već smo spomenuli važnost folne kiseline, pa bi se prenatalni vitamini trebali započeti uzimati najmanje mjesec dana prije planiranoga začeća.

Kod odabira proizvoda najvažnije je da prenatalni vitamini sadrže vitamine B kompleksa: folnu kiselinu (B9), tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6); vitamin (B12); vitamine A, C, E i D, te minerale kalcij, cink, željezo i jod.


 

Vitamini za trudnice – cijena
 

Na tržištu se nudi mnoštvo dodataka prehrani koji se cijenom mogu uvelike razlikovati. Ono što je u odabiru dodataka prehrani važno jest preporuka liječnika i ljekarnika, kvaliteta te provjereni proizvođač. Cijena vitamina za trudnice ovisit će i o količini dodatka prehrani u pakiranju, za koje je vremensko razdoblje određeni dodatak namijenjen te uzima li se jednom ili dva puta dnevno.

 

Izvori:

https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1

https://www.healthline.com/nutrition/supplements-during-pregnancy

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/ https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/14090/Preporuke-za-zdravu-trudnocu.html

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira