Kimchi - tradicionalno korejsko jelo

Kimchi - tradicionalno korejsko jelo

 

Kako svijet sve dublje ulazi u otkrivanje tajni raznih kuhinja, jedno korejsko jelo koje dobiva globalnu popularnost je kimchi. Ovo tradicionalno jelo od fermentiranog povrća nije samo ukusan dodatak jelima; također se može pohvaliti širokim spektrom zdravstvenih prednosti. Pun okusa i bogat probioticima, vitaminima i mineralima, kimchi je više od običnog priloga – to je moćna superhrana koja može značajno pridonijeti zdravijem načinu života. U ovom postu na blogu istražit ćemo fascinantne zdravstvene dobrobiti kimchija i zašto bi ga trebalo slaviti i uključiti u našu prehranu.

1. Probiotici za zdravlje crijeva

Proces fermentacije kimchija uključuje lakto-fermentaciju, što znači da obiluje korisnim bakterijama poznatim kao probiotici. Ovi živi mikroorganizmi pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevnih bakterija, potiču bolju probavu i jačaju imunološki sustav. Poznato je da probiotici ublažavaju probavne probleme kao što su nadutost, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Poticanjem zdravog crijevnog okruženja, kimchi potencijalno može doprinijeti općem poboljšanju dobrobiti.

2. Podrška imunološkom sustavu

Svojstva kimchija za jačanje imuniteta mogu se pripisati kombinaciji ključnih sastojaka kao što su češnjak, đumbir i crvena čili papričica. Češnjak i đumbir sadrže moćne protuupalne i antioksidativne spojeve, dok su crvene čili papričice pune vitamina C – snažnog jačanja imunološkog sustava. Redovita konzumacija kimchija može pomoći u jačanju prirodnih obrambenih mehanizama tijela, smanjujući rizik od uobičajenih infekcija i bolesti.

3. Bogat vitaminima i mineralima

Kimchi je riznica esencijalnih vitamina i minerala. Kupus, primarni sastojak kimchija, odličan je izvor vitamina A, B i C. Osim toga, sadrži minerale poput kalcija, kalija i željeza. Ove su hranjive tvari ključne za održavanje zdravlja kostiju, poboljšanje stanja kože i podržavanje raznih fizioloških funkcija. Uključivanje kimchija u vašu prehranu može biti jednostavan i ukusan način da osigurate unos ovih vitalnih nutrijenata.

4. Kontrola tjelesne težine i metabolizam

Za one koji žele smanjiti težinu, kimchi može biti vrijedan dodatak prehrani. Kapsaicin u crvenoj čili papričici koji se nalazi u kimchiju povezan je s pojačanim metabolizmom, pomažući tijelu da sagori više kalorija. Štoviše, kimchi ima malo kalorija i masti, a bogat je vlaknima, što može potaknuti osjećaj sitosti i smanjiti ukupni unos kalorija.

5. Antioksidativna svojstva

Proces fermentacije u kimchiju proizvodi korisne spojeve kao što su flavonoidi i fenolni spojevi, koji djeluju kao antioksidansi. Ove moćne tvari pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu, smanjuju rizik od kroničnih bolesti i usporavaju proces starenja. Antioksidansi igraju ključnu ulogu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice i pridonijeti raznim zdravstvenim problemima.

Kimchi je evoluirao od tradicionalnog korejskog jela do međunarodno priznate superhrane, sa svojim pikantnim i pikantnim okusima koji mame nepce diljem svijeta. Njegov impresivan niz zdravstvenih dobrobiti, od potpore zdravlju crijeva do jačanja imunološkog sustava i osiguravanja esencijalnih hranjivih tvari, čini ga vrijednim dodatkom svakoj prehrani. Bilo da se u njemu uživa kao prilog, uključuje se u recepte ili se konzumira sam, kimchi je ukusan i zdrav izbor koji može pomoći utrti put živahnom i uravnoteženom načinu života. Prihvatite ovo divno fermentirano jelo i krenite na putovanje do boljeg zdravlja!

 

Kako se radi kimchi?

 

• Proces pravljenja kimchija uključuje salamuru (soljenje) povrća kako bi se iz njega izvukla voda, što pomaže u konzerviranju i omogućuje začinima da s vremenom prodru u hranu; konačna koncentracija soli kreće se između 2-5%.

• Kimchi se obično fermentira pomoću 'divljih kultura' koje su prirodno prisutne na povrću. Stvaranje organskih kiselina (prvenstveno mliječna i octena kiselina) rezultira optimalnom pH vrijednošću kimchija od 4,2

 • Proces fermentacije kimchija vrlo je kratak u usporedbi s pravljenjem kiselog kupusa. Kimchi fermentira na sobnoj temperaturi u samo 1-2 dana ili sporije u hladnjaku. Radi sigurnosti, kimchi se treba čuvati u hladnjaku i najbolje ga je pojesti unutar 1 tjedna, jer kvaliteta kimchija s vremenom propada zbog duže fermentacije.

Povezani proizvodi

NovoTop
Kimchi turmeric 320g
NovoTop
Kimchi Mild 320 g
NovoTop
Kimchi Spicy 320 g
List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira