Kako vam jedan jednostavni vitamin može promijeniti život

Kako vam jedan jednostavni vitamin može promijeniti život

Jedno od najvećih otkrića u borbi protiv virusa COVID-19 je bio skromni vitamin kojeg znamo već stoljećima. Riječ je o vitaminu D, koji bitno doprinosi jačanju imuniteta, što je jedan od ključeva u borbi protiv opakog virusa. 

No, neke manje poznate dobrobiti ovog vitaminskog "heroja" nisu manje važne, dapače, neke od od njih mogu preko noći promijeniti živote milijuna ljudi. Ovdje ih navodimo redom: 

 

Poboljšava raspoloženje

Niska razina vitamina D povezana je s nedostatkom  serotonina, supstance ključne za raspoloženje. U studijama na životinjama kojima nedostaje serotonina, pokazalo se da vitamin D poboljšava razinu serotonina.  Mnogi antidepresivi i lijekovi protiv tjeskobe ciljaju na serotonin. Žene s umjerenom do teškom depresijom poboljšale su svoje stanje  nakon što su, među ostalim, uzimale i vitamin D. Otkrivanje i liječenje nedostatka vitamina D u pacijenata s depresijom može biti jednostavan i isplativ dodatak uobičajenim terapijama.

 

Umanjuje rizik od  autoimunih bolesti

Autoimune bolesti su u porastu, a razlog može biti nedovoljna količina vitamina D. Jedno istraživanje je povezalo niski D s povećanim rizikom od reumatoidnog artritisa, Crohnove bolesti, multiple skleroze i lupusa. Kada se vitamin D veže s receptorima u imunološkom sustavu, on pomaže našem imunološkom sustavu da učinkovitije obavlja svoj posao - konkretnije,  prepoznavanje i napad opasnih napadača, a ne napadanje normalnog, zdravog tkiva, što je definicija autoimunog problema.

 

Može smanjiti rizik od raka dojke

Odgovarajuća razina vitamina D može smanjiti rizik od raka dojke.  Izlaganje suncu i status vitamina D u ranoj odrasloj dobi smanjit će rizik od razvoja uznapredovalog raka dojke kasnije u životu.  Žene s puno izlaganja suncu imale su upola manji rizik od razvoja raka dojke kao žene s niskim izlaganjem suncu, pokazalo je istraživanje objavljeno  u American Journal of Epidemiology .

 

Smanjuje rizik od drugih vrsta raka

Rak dojke nije jedini rak od kojeg nas vitamin D može zaštititi. Istraživanja sugeriraju da dovoljne razine mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva , prostate i gušterače . U jednoj studiji na 34 000 odraslih osoba, one s visokom razinom vitamina D imale su 20 posto manje šanse za razvoj svih vrsta raka.

 

Dobar je za srce

Postoji 200 gena u kardiovaskularnom sustavu koje regulira vitamin D. Novije  istraživanje pokazuje da vitamin D3 može ublažiti oštećenja kardiovaskularnog sustava uzrokovana bolestima poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Liječnici sada priznaju da će mnogi pacijenti koji imaju srčani udar imaju  manjak D3. To ne znači da je nedostatak uzrokovao srčani udar, ali vjeruje se da je  povećao rizik od udara. 

 

Dobar je i za mozak

Ozbiljan nedostatak vitamina D ima veliki utjecaj na kognitivne funkcije. Prema jednoj studiji, ljudi s izrazito niskim razinama vitamina D u krvi imali su dvostruko veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest ili druge vrste demencije nego oni s normalnom razinom vitamina D. Valja naglasiti da je ipak još  prerano za davanje bilo kakvih posebnih preporuka u ovakvim slučajevima. 

 

Sprečava prehladu i gripu

Većina nas razmišlja o cinku i vitaminu C kada razmišljamo o sprječavanju prehlade i gripe, ali vitamin D bi također trebao biti na popisu.  Studija zdravih odraslih osoba utvrdila je  da su oni s normalnim razinama  vitamina D   imali manji rizik  da će razviti gornji respiratorne infekcije, a istraživanje iz Japana pokazala je da su školska djeca,  koji su uzimali 1200 IUS D dnevno,  imala 42 posto manji rizik od oboljevanja od gripe.

 

Za zdrave arterije

Uzimanje visokih doza vitamina D može održati arterije fleksibilnijima, što potencijalno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, pokazalo je novije istraživanje. Kad su mladi muškarci i žene s prekomjernom tjelesnom težinom četiri mjeseca uzimali dodatke vitamina D, njihova se arterijska ukočenost smanjila. Sudionici istraživanja, koji su uzimali 2000 IU dnevno, doživjeli su smanjenje arterijske ukočenosti za 2 posto, a oni koji su uzimali samo manju dozu - 600 IU - doživjeli su blagi porast ukočenosti arterija - oko 0,1 posto.  Za konkretnije zaključke, ipak će trebati više istraživanja, koja će potvrditi ove nalaze. 

 

Olakšava  probleme s crijevima 

Prednosti vitamina D odnose se i na simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Ovi suplementi mogu ublažiti neke simptome IBS -a, poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva i zatvora, prema istraživanju provedenom na  sveučilištu u  Sheffieldu.

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira