Kako se riješiti komaraca bez uporabe repelenata

Kako se riješiti komaraca bez uporabe repelenata

Zujave napasti mogu nam pokvariti i najljepše trenutke. Ukoliko se ne želite prskati sprejevima koji sadrže brojne kemijske supstance, pokušajte s nekim od ovih rješenja. 

 

MREŽE PROTIV KOMARACA 

Iako nisu uobičajene u Hrvatskoj, mreže protiv komaraca, posebno one tretirane insekticidom, jedan su od najučinkovitijih načina za sprečavanje uboda komaraca. Ako se pravilno koriste (zatvarajući čitav krevet bez praznina), oni su jeftin i pouzdan način za sprečavanje uboda insekata. 

 

MAKNITE POSUDE S VODOM IZ OKOLINE

Riješite se bilo koje vode koja stoji, uključujući kante, kupke za ptice ili dječje bazene. Hodajte oko svog doma i zatvarajte sve praznine na prozorima ili vratima. Ako živite u području napučenom komarcima, razmislite o prskanju vašeg dvorišta. Ali, izbjegavajte sredstva koja mogu usput ubiti korisne insekte i ptice. 

 

PARADOKSALNO, ALI SVJETLO TJERA KOMARCE
Komarci su žilavi, ali nisu osobito pametni i lako je poremetiti njihov unutarnji ciklus. Izloženost komaraca svjetlosti noću suzbija njihovu sklonost ubadanju do iduća 4 sata, prema studiji objavljenoj u časopisu Parasites and Vectors.

 

SPAVAJTE U ČARAPAMA 

Smrdljiva stopala su poput slatkog parfema gladnim komarcima. Tuširanje prije spavanja može smanjiti smrdljivo iskušenje, a prekrivanje stopala čarapama smanjit će njihovu sposobnost da dođu do vas.

 

PARFEMI IH TJERAJU, ALI NE SVI

Cvjetni, voćni miris nekih parfema udaljuje je komarce oko dva sata, djelujući gotovo jednako dobro kao i sprejevi koji sadrže 7% DEET-a. Također se pokazao boljim od mnogih "potpuno prirodnih" sredstava za odbijanje insekata.

 

POKRIJTE SVE GOLE DIJELOVE 

Manje gola koža znači da sve manje komaraca može doći. Nosite duge hlače, duge rukave i čarape i pripazite da budu čvrsto pripijeni oko gležnjeva, zapešća i ovratnika kako se komarci ne bi mogli prikrasti ispod.

 

ODJENITE SE U PRAVE BOJE

Uzmite u obzir svijetle boje. Crvena, mornarsko plava i crna tri su najgore boje kada je riječ o pokušaju izbjegavanja komaraca, općenito sve tamno privući će ih znatno više od svjetlijih nijansi. 

 

PRAVITE PROPUH

Držanje ventilatora pored kreveta može vam pomoći da se ohladite,  ali također može udaljiti komarce. Povjetarac može zaštititi od komaraca , prema studiji objavljenoj u Journal of Medical Entomology. Komarci su slabi letači, kreću se otprilike 1 do 1,5 milje na sat, pa im jak vjetar može otežati dolazak do vas. Osim toga, komarci svoje ciljeve pronalaze mirisom i ugljičnim dioksidom koji izdišete, pa će im  propuh otežati pronalazak vaše kože.

 

TUŠ NAVEČER 

Jedan od razloga zašto komarci pronalaze ljude je miris njihovog znoja, što bi moglo imati veze s mliječnom kiselinom u njemu. Isperite dnevni znoj pod tušem kako biste sebi postali manje meta gladnih buba. Zatim se potpuno osušite prije nego što se uvučete u krevet, kaže Chan.

 

KORISTITE AROMATIČNA ULJA

Ulja citronele, limuna, cimeta i eukaliptusa mogu odvratiti dosadne kukce, pokazalo je istraživanje objavljeno u BioMed Research International.  Biljke proizvode prirodne kemikalije koje ometaju njuh što ih može udaljiti od vas. Obavezno razrijedite eterično ulje vodom i prije nego što ga poprskate po svojoj spavaćoj sobi.

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira