Kako napraviti brašno od badema i njime popraviti ishranu?
Ako želite bademovo brašno, ali i uštedjeti dosta novaca, možda se odlučite za izradu vlastitog bademovog brašna.
Alternativna brašna postaju sve popularnija, uključujući i bademovo. Vole ga i nutricionisti i pekari jer ima manje ugljikohidrata, bez glutena je i jednostavan za korištenje u receptima koji zahtijevaju tradicionalno višenamjensko brašno.
Još jedan bonus? Prilično je jednostavan za napraviti. U nastavku ćemo vas informirati kako napraviti bademovo brašno. No, prije toga, što je bademovo brašno?
Tradicionalno se bademovo brašno proizvodi tako da se bademi blanširaju u kipućoj vodi kako bi se uklonila ljuska, a zatim se samelju i prosijavaju u fino brašno. Opcija je bademovo brašno napravljeno je od sirovih, neoguljenih badema
Zdravstvene prednosti bademovog brašna
Bademovo brašno ima manje ugljikohidrata i više masti od višenamjenskog brašna. S njim možete napraviti iste deserte koje volite bez žrtvovanja teksture ili okusa. To ga čini privlačnim za pečenje.
Drugo, ne sadrži gluten, što je korisno svima koji imaju celijakiju ili pokušavaju izbjeći gluten.
Treće, ima prednost pred običnim brašnom kada je šećer u krvi u pitanju, što je posebno važno dijabetičarima.
Zadnje, bademovo brašno ima priličnu količinu topivih vlakana (tri grama po 1/4 šalice). Vjeruje se da ova vrsta vlakana pomaže u snižavanju razine ukupnog kolesterola u krvi snižavanjem razine lipoproteina niske gustoće (LDL) ili “lošeg” kolesterola.
Kako napraviti bademovo brašno
Napraviti bademovo brašno kod kuće lakše je nego što mislite. Da biste napravili bademovo brašno, ubacite bademe u blender. Najbolji su prethodno narezani ili nasjeckani bademi.
Izmiksajte bademe u brzom blenderu oko 10 do 15 sekundi. Opet, pazite da ne miksate previše, inače ćete napraviti maslac od badema. Prestanite miješati i žlicom zagrebite rubove. Blendajte još jednom 10 do 15 sekundi. Spremite ih u hermetički zatvorenu staklenu posudu i čuvajte do dva mjeseca na hladnom i tamnom mjestu.