Jednostavan veganski sladoled s lucumom i šumskim vocem
Jeste li znali da sladoled možete izraditi od zamrznute banane kao baze i da vam za pritom nije potreban stroj za izradu sladoleda već samo dobar stari multipraktik? Kada naučite pripremati jedan, možete se slobodno prepustiti mašti. U vašem sladoledu može završiti i neko drugo sladilo umjesto lucume koju ćemo koristiti u ovom receptu, možete koristiti i neka druga mlijeka poput bademovog ili zobenog, a možete i ubaciti neki superprah poput baobaba, mace, spiruline ili možda moringe.
Koristila sam lucumu iz dva razloga: prvi je taj što mi se sviđa ideja koristiti superfood i u drugim receptima, a ne samo u smoothijima, a drugi je taj što sam htjela zasladiti sladoled sastojkom koji će biti prilagođen i veganima i dijabetičarima (zbog niskog glikemijskog indeksa).
Lucuma u prahu je odličan antioksidans i izvor vitamina. Sadrži proteine, beta karoten, B3 vitamin, željezo i cink.
SASTOJCI:
6 banana (narezanih na ploške i prethodno zamrznutih)
2 žlice Superfoods Bio Lucume
3 žlice kokosovih mrvica
2 žlice Alpro napitka od kokosa
na vrh žlice vanilije u prahu
1 žlica Superfoods Bio Cacao nibsa
100 g malina
šumsko voće za ukrašavanje
PRIPREMA:
1. Zamrznute banane izvadite iz zamrzivača i držite ih na sobnoj temperaturi 10-ak minuta. Ubacite ih u multipraktik i miksajte dok se ne usitne.
2. Bananama dodajte lucumu u prahu, kokosove mrvice, kokosovo mlijeko i vaniliju u prahu pa miksajte vrlo kratko, dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Maline zgnječite vilicom u posudi te žlicom, ručno, umiješajte u sladoled tako da vam ostanu komadići malina u sladoledu te kako vam cijeli sladoled ne bi postao rozi.
4. Sladoled servirajte u zdjelice, posipajte ga komadićima kakaa i ukrasite dodatnim šumskim voćem.
5. Odmah servirajte.
SAVJET: Ako želite sladoled pripremiti za kasnije, možete to učiniti tako da ga odložite u zamrzivač te nakon 30 minuta brzo izmiksate u multipraktiku. Odložite ga natrag u zamrzivač i nakon 30 minuta ponovo izmiksajte. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se potpuno ne zamrzne. Na taj način ćete dobiti glatku kremu bez kristalića leda. No, nemojte očekivati da ćete dobiti strukturu kao kod kupovnih sladoleda jer ipak niste koristili stroj za sladoled.