Hvala konjima

Hvala konjima

Kada je zdravlje u pitanju, ljudi  oduvijek svašta isprobavaju. Razlozi tome su razni: jedni su podozrivi prema klasičnoj medicini, drugima su lijekovi preskupi, treći žele najbrže rješenje bez previše razmišljanja. A ako tegoba i nije takva da iziskuje obavezan posjet liječniku, većina posegne za nekim od tradicionalnijih preparata. Dobar primjer su tegobe poput bolova u zglobovima, križima i mišićima.

Tako su još krajem XIX stoljeća u SAD reklamirali Gombaultov balzam za konje, a zapravo su ga koristili i ljudi, kod  istih tegoba kao i kod konja. Nije prošlo dugo, a pojavili su se i preparati za ljude, sličnog sastava. Uvjeren sam da preteča ovakvim proizvodima ima duboke korijene u prošlosti, možda čak i antici, jer su biljke, koje čine glavne djelatne tvari, bile poznate još u to doba.  Logika vrijedi  i danas -  "Ako može da izleči konja, kamoli neće čoveka",kako to već znaju reći naši susjedi! U nekim krajevima, konjsku mast zovu i crnom, a uz navedene tegobe, koriste je i kod glavobolja i migrena. Ta crna mast je smrdljiva, gusta, teško se ispire. Srećom, postoji i druga, zelene boje, koja miriše na mentol.

Veterinari, a kamoli liječnici, naravno, ne žele ljudima propisivati animalne lijekove. Ali, život, kao i voda,  uvijek nađe put, pa tako nije neobično kod veterinara čuti  "To je, znate, za mog konja", iako od konja nema ni k.

Postoji jedna skupina (ljudi, ne konja :)  koja je posebno podložna takvim bolovima, a  to su sportaši, bilo profesionalni ili rekreativni. Kako sam i sam jedan od njih (naravno, ovaj potonji) moram priznati da sam dobro upoznat s lepezom bolova  povezanih s koljenima, mišićima, leđima i drugim pokretnijim dijelovima tijela. Zahvaljujući dugogodišnjem, često krivom i pretjeranom trčanju (kao konj)  "zaradio" sam uobičajene trkačke ozljede. Usto, pripadam onoj trećoj, gore spomenutoj skupini, koja traži brza rješenja,  bez previše razmišljanja.

Tako sam se upoznao s balzamom, koji je postao neizostavni dio sportske rutine jer nakon vježbanja opušta i  hladi mišiće i smanjuje bolove prouzročene pretjeranim naporima.

Kako ne bi ispalo da "svaki cigo svoga konja hvali", moram reći da  mi u Encianu  nismo izmislili konjski balzam, ali ga sa zadovoljstvom proizvodimo već godinama jer znamo kolikim je ljudima pomogao. Pri tome pazimo da omjer aktivnih sastojaka bude optimalan, da se mješavina pravilno dozira te da su uvjeti pakiranja besprijekorni, kako bi proizvod stigao u ispravnom stanju do korisnika.

Tajna konjskog balzama se krije u sastojcima, prije svega kamforu, kojeg ćete prepoznati po karakterističnom oštrom mirisu. Kamfor je tvar dobivena iz kamforova drveta, koje raste u istočnoj Aziji i sjevernoj Africi. Dug je popis koristi od  kamfora, a za našu priču najvažnije je spomenuti da osigurava odvođenje suvišne topline iz tijela, čime hladi i smanjuje bol.

Kada ga nanesem na bolno mjesto, upravo mi kamfor pruža  taj osjećaj trenutnog olakšanja i ugodnog hlađenja.

Drugi važan sastojak konjskog balzama je mentol, porijeklom iz ulja metvice, koji  ima lagana anestetička svojstva i smanjuje iritaciju. Kako utječe na receptore za regulaciju temperature, također daje ugodan osjećaj hlađenja. Na kraju, vrijedi spomenuti i divlji kesten, koji pospješuje cirkulaciju te arniku radi njenog protuupalnog djelovanja.

Naravno, konjski balzam nije trajno rješenje spomenutih  problema, ali kod brojnih slučajeva bit će dostatan da ublaži bol i olakša navedene tegobe. A to je već mnogo.

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira