Fit probava - kljuc zdravlja

Fit probava - kljuc zdravlja

Hranu i piće koje konzumiramo tijekom dana tijelo ne može odmah iskoristiti, već se sve što pojedemo i popijemo, da bi dobili potrebne hranjive tvari, mora razgraditi u probavnom sustavu. Taj iznimno učinkovit sustav sastoji se od velikog broja organskih sustava sa specifičnim ulogama u probavi.

Probava je zapravo proces kojim se hrana i tekućina razgrađuju na manje dijelove – nutrijente koje će tijelo iskoristiti kao izvor neophodnih mikronutrijenata i energije. Zanimljiva je činjenica da crijeva čovjeka tijekom 75-godišnjeg života prerade gotovo 30 tona hrane i 50 000 litara tekućine.

Jako rafinirana i masna jela s malo vlakana te nedovoljno tekućine, gotovo uvijek usporava probavni sustav te dolazi do opstipacije (zatvora). Drugi su mogući čimbenici, među ostalim, premalo tjelovježbe, dugotrajan stres, trudnoća ili neka ozbiljna bolest. Uzme li se u obzir i činjenica da se sa starošću probava prirodno usporava, tada je jasno vidljivo da od ovog problema pati velik broj ljudi. Otežana probava praćena je često nadutošću uz stvaranje plinova u crijevima.

Nadutost je čest probavni poremećaj koji kombinira promjene u gastrointestinalnoj peristaltici s nelagodnim osjećajem u utrobi. Općenito je povezana s povećanjem trbuha i prekomjernom proizvodnjom plinova. Do danas, ne postoje specifični biološki, radiološki, endoskopski ili fiziološki markeri za dijagnosticiranje ovog stanja. Posljedično, dijagnoza se može temeljiti samo na kliničkim kriterijima.

Usprkos opsežnom istraživanju, nemoguće je utvrditi uzrok nadutosti. Međutim, zahvaljujući boljem shvaćanju uključenosti enteričnog (crijevnog) nervnog sustava, uloge probavne flore i odnosa između ovog dvoje, ustanovljeno je da lijek baziran na biljnim sastojcima i probioticima može osigurati ublažavanje ove nelagode.

Postoje različiti tipovi nadutosti koji se mogu pripisati više uzroka i koji se mogu podijeliti u dvije kategorije na temelju učestalosti njihovog pojavljivanja i njihovih uzroka.

 • Povremena nadutost- nadutost se smatra “povremenom” ako se javlja manje od tri puta mjesečno.

Ova kategorija ima različite uzroke vezane uz hranu. Apsorpcija određene hrane potiče fermentaciju i proizvodnju plina tijekom probave. Ovaj fenomen često dovodi do nadutosti ili tzv. “otečenog trbuha”. Brzina kojom konzumirate hranu također je važna jer ako jedete prebrzo tada će proces probave trajati duže nego obično što može posljedično dovesti do nadutosti. U ovom slučaju trebate ćete brzo ublažiti ove simptome i što je prije moguće vratiti se na izbalansiranu prehranu.

 

 • Česta nadutost- Nadutost se smatra “čestom” ako se javlja češće od tri puta mjesečno.

Različita ispitivanja uzroka česte nadutosti prepoznala su dva glavna uzroka: neravnoteža crijevne flore i prevelik stres. Ova dva faktora čine začarani krug i remete proizvodnju serotonina u crijevima dovodeći do nadutosti i probavne napetosti.

Kako bi osigurali dugotrajno ublažavanje česte nadutosti, mora se utvrditi ključni uzrok nadutosti. Najvažniji uzrok je disbalans crijevne flore kao i visoka razina tjeskobe. Uska povezanost između živčanog sustava i crijevne flore znači da će neravnoteža jednog od ovih sustava neizbježno utjecati na drugi. U slučaju česte nadutosti, ispitivanja su pokazala da postoji neravnoteža autonomnog živčanog sustava i crijevne flore.

Ova neravnoteža dovodi do začaranog kruga u crijevima i osjećaja nadutosti i povećanja trbuha. S ciljem trajnog prekida ovog začaranog kruga, razine stresa se moraju smanjiti i ponovno uspostaviti ravnoteža crijevne flore.

Belgijska tvrtka Laboratoriji Ortis već 57 godina razvija biljne preparate koji su postigli uspjeh širom svijeta. Razvijeni po zahtjevnim znanstvenim metodama, ovi proizvodi ispunjavaju stroge standarde što osigurava njihovu apsolutnu sigurnost i maksimalnu učinkovitost.  

Ortisan voćne kocke pomoću smokve, sene i tamarinda mekšaju stolicu, povećavaju njezin volumen i potiču peristaltiku.

Ortisan tablete udruženim djelovanjem sene, artičoke i komorača potiču pražnjenje crijeva te smanjuju nadutost i pružaju pomoć jetri. Pridodan inulin, prebiotik iz cikorije, hrani „dobre bakterije“ kako bi bolje rasle i borile se protiv loših bakterija koje uzrokuju crijevne infekcije. Važno je napomenuti da su, u oba preparata, količine aktivnih sastojaka pažljivo kombinirane tako da ne djeluju agresivno, ne stvaraju grčeve, ni ovisnost. Jedna tableta ili pola kocke dovoljno je da regulira probavu već slijedeći dan.

Colon relax Colon Relax sadrži kombinaciju komorača, matičnjaka, kamilice i mente koja doprinosi održavanju normalne probave i smanjenju nadutosti i nadimanja nakon jela. Colon Relax je potpuno prirodni proizvod od biljaka koje imaju brzo i sinergističko djelovanje na nadutost, vjetrove i povećanje trbuha. U slučaju povremene nadutosti, Colon Relax će pružiti brzo olakšanje!

Ortsian Kids sirup je dodatak prehrani koji je dovoljno blag i ne djeluje agresivno i neugodno za dječje zdravlje pa se preporučuje djeci za prirodnu regulaciju probave. Namijenjen je djeci od 3 do 12 godina. Ima ugodan okus jabuke bez dodanih šećera i ne izaziva grčeve. Sastojci: koncentrirani sok od šljiva i smokava, akacija prah, pulpa indijske urme, kalijev natrijev tartarat, voda i prirodna aroma jabuke.

Namirnice koje svakako trebate uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu su: voće i povrće,cjelovite žitarice, banane, voda, đumbir, probiotike i prebiotike. 

Hrana koju unosite ne bi smjela opterećivati vaš probavni sustav i stvarati smetnje u crijevima.

Također, hranu ne smijemo gutati već temeljito sažvakati. Često jedemo i razgovaramo i nismo ni svjesni koliku si štetnost pritom radimo. Stoga prožvačite svoju hranu da bude usitnjena prije gutanja i pomozite svojoj probavi, i ne zaboravite, tajna dobre probave je zdrava prehrana!

 

Povezani proizvodi

List
Mi vjerujemo

Mi vjerujemo u

 • Slika za etično poslovanjeEtično poslovanje
 • Slika za briga o planetuBrigu o planetu
 • Slika za inovativnostInovativnost
 • Etično poslovanje
   
 • Briga o planetu
  godišnje proizvedemo
  30.000kW
  iz vlastite solarne elektrane
 • Inovativnost
  godišnje recikliramo
  7.500kg
  papira